Testasimme Pomodoro-ajanhallintamenetelmää. Munakellon tikitys ei ole niin ahdistavaa kuin voisi kuvitella.

Shutterstock

Aika on vihollinen. Pomodoro-ajanhallintamenetelmä ottaa kuitenkin vihollisesta kaiken hyödyn irti. Pomodoron idea on kääntää vauhdilla kipittävien viisareiden aiheuttama paniikki tehokkaaksi työajaksi. Ryhtymisestä tulee helpompaa, kun panee munakellon viereensä tikittämään ja tarttuu töihinsä sen sijaan, että jähmettyisi odottamaan lähenevää deadlinea.

Kuulostaa humpuukilta, mutta toimii.

Klikataanpa ajastin päälle, kas noin. Eräs juttu odottaa kirjoittamistaan.

Pomodoron kehitti 80-luvun lopulla opiskelija nimeltä Francesco Cirillo, ensimmäisenä vuotenaan yliopistossa. Parhaiten menetelmä sopiikin juuri opiskeluun, kirjoittamiseen tai muuhun itsenäiseen työskentelyyn, sillä se vaatii rauhallisen, keskeytyksettömän työympäristön kunkin 25 minuutin jakson ajaksi.

Homma toimii yksinkertaisuudessaan näin:

1. Listaa tehtävät, jotka sinun pitää saada tänään valmiiksi.
2. Päätä, mihin tehtävistä tartut ensimmäiseksi. Kannattaa aloittaa tärkeimmästä.
3. Aseta munakelloon 25 minuuttia aikaa. 25 minuutin rupeamaa kutsutaan pomodoroksi. Kello pitää jättää näkyvälle paikalle ja se saa mieluusti tikittää!
4. Keskity tehtävään, kunnes munakello soi. Merkitse pomorodo suoritetuksi.
5. Pidä viiden minuutin tauko.
6. Jatka seuraavalla 25 minuutin pomodorolla. Joka neljännen työrupeaman jälkeen pidä pidempi, 15–30 minuutin tauko.
7. Käytä pomodoroja työajalla, ja keskity vapaa-ajallasi nauttimaan kiireettömyydestä!

Hahmota aikaa

Aluksi kelloa tekee mieli vilkuilla vähän väliä. Apua, menipä viimeinen viisiminuuttinen nopeasti! Toisaalta riittää, että sen tikittämisen tiedostaa. Kun kello liikkuu, myös omalla työpisteellä pitää tapahtua – se on yllättävän motivoivaa. Kun kello on pysähdyksissä, saa vetää happea.

Ping! Sähköposti vilahtaa näyttöni alanurkassa. Keskeytyksetkin sallitaan, mutta tehokkaimmillaan menetelmä on, kun puhelin ei soi, sähköpostia ei tarvitse tarkistella jatkuvasti eikä kollegoita ravaa ovella kysymässä neuvoa. Jatkuvaan vuorovaikutukseen perustuvaan työhön menetelmää on hankalampi soveltaa. Tuntuu myös hieman kohtuuttomalta laittaa työkaveri odottamaan vastausta, jonka voisi yhtä hyvin hoitaa heti pois alta.

Pomodoro-menetelmän parasta antia on, että tehtävälistan tekeminen auttaa hahmottamaan, kuinka paljon aikaa kuhunkin tehtävään kuluu – ja etenkin, kuinka paljon aikaa tehtävään on järkevää käyttää.

Yllättävää kyllä, mutta ajan hupeneminen ei saa minussa aikaan minkäänlaista paniikkia. Kello tosin kannustaa lisäämään tekemiseen hieman ekstrapotkua, jotta koko homma tulisi yhden pomodoron aikana valmiiksi.

Kun tekemiseen keskittyy, aikakin tuntuu kuluvan nopeasti. 24 minuuttia ja 19 sekuntia on kulunut. Juttu saa lopetuksensa. Pisteen. Tuossa se on, oikealla.

Yksityiskohtaiset ohjeet löydät Pomodoro-menetelmän kotisivuilta www.pomodorotechnique.com.

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.