Me Naiset
|
Marjut Laukia

Testasimme Pomodoro-ajanhallintamenetelmää. Munakellon tikitys ei ole niin ahdistavaa kuin voisi kuvitella.

Shutterstock

Aika on vihollinen. Pomodoro-ajanhallintamenetelmä ottaa kuitenkin vihollisesta kaiken hyödyn irti. Pomodoron idea on kääntää vauhdilla kipittävien viisareiden aiheuttama paniikki tehokkaaksi työajaksi. Ryhtymisestä tulee helpompaa, kun panee munakellon viereensä tikittämään ja tarttuu töihinsä sen sijaan, että jähmettyisi odottamaan lähenevää deadlinea.

Kuulostaa humpuukilta, mutta toimii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Klikataanpa ajastin päälle, kas noin. Eräs juttu odottaa kirjoittamistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pomodoron kehitti 80-luvun lopulla opiskelija nimeltä Francesco Cirillo, ensimmäisenä vuotenaan yliopistossa. Parhaiten menetelmä sopiikin juuri opiskeluun, kirjoittamiseen tai muuhun itsenäiseen työskentelyyn, sillä se vaatii rauhallisen, keskeytyksettömän työympäristön kunkin 25 minuutin jakson ajaksi.

Homma toimii yksinkertaisuudessaan näin:

1. Listaa tehtävät, jotka sinun pitää saada tänään valmiiksi.
2. Päätä, mihin tehtävistä tartut ensimmäiseksi. Kannattaa aloittaa tärkeimmästä.
3. Aseta munakelloon 25 minuuttia aikaa. 25 minuutin rupeamaa kutsutaan pomodoroksi. Kello pitää jättää näkyvälle paikalle ja se saa mieluusti tikittää!
4. Keskity tehtävään, kunnes munakello soi. Merkitse pomorodo suoritetuksi.
5. Pidä viiden minuutin tauko.
6. Jatka seuraavalla 25 minuutin pomodorolla. Joka neljännen työrupeaman jälkeen pidä pidempi, 15–30 minuutin tauko.
7. Käytä pomodoroja työajalla, ja keskity vapaa-ajallasi nauttimaan kiireettömyydestä!

Hahmota aikaa

Aluksi kelloa tekee mieli vilkuilla vähän väliä. Apua, menipä viimeinen viisiminuuttinen nopeasti! Toisaalta riittää, että sen tikittämisen tiedostaa. Kun kello liikkuu, myös omalla työpisteellä pitää tapahtua – se on yllättävän motivoivaa. Kun kello on pysähdyksissä, saa vetää happea.

Ping! Sähköposti vilahtaa näyttöni alanurkassa. Keskeytyksetkin sallitaan, mutta tehokkaimmillaan menetelmä on, kun puhelin ei soi, sähköpostia ei tarvitse tarkistella jatkuvasti eikä kollegoita ravaa ovella kysymässä neuvoa. Jatkuvaan vuorovaikutukseen perustuvaan työhön menetelmää on hankalampi soveltaa. Tuntuu myös hieman kohtuuttomalta laittaa työkaveri odottamaan vastausta, jonka voisi yhtä hyvin hoitaa heti pois alta.

Pomodoro-menetelmän parasta antia on, että tehtävälistan tekeminen auttaa hahmottamaan, kuinka paljon aikaa kuhunkin tehtävään kuluu – ja etenkin, kuinka paljon aikaa tehtävään on järkevää käyttää.

Yllättävää kyllä, mutta ajan hupeneminen ei saa minussa aikaan minkäänlaista paniikkia. Kello tosin kannustaa lisäämään tekemiseen hieman ekstrapotkua, jotta koko homma tulisi yhden pomodoron aikana valmiiksi.

Kun tekemiseen keskittyy, aikakin tuntuu kuluvan nopeasti. 24 minuuttia ja 19 sekuntia on kulunut. Juttu saa lopetuksensa. Pisteen. Tuossa se on, oikealla.

Yksityiskohtaiset ohjeet löydät Pomodoro-menetelmän kotisivuilta www.pomodorotechnique.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla