Vaellusreitti kulkee moninaisten maisemien läpi. Kuva: Shutterstock
Vaellusreitti kulkee moninaisten maisemien läpi. Kuva: Shutterstock

Mitä jos tekisit ensi vuonna vähän toisenlaisen vaelluksen?

Euroopan pyhiinvaellusreiteistä kuuluisin, Pyhän Jaakobin reitti Santiago de Compostelaan, kerää jatkuvasti enemmän kulkijoita. Reissuun lähteäkseen ei tarvitse olla harras uskovainen; reitiltä voi hakea ihan vain fyysisiä haasteita.

Kolmesti Santiagoon kävellyt Irene Taurinen on lähtenyt tien päälle useammasta syystä.

– Ensimmäinen reissuni oli hengellisin. Mietin elämääni ja tulevaisuuttani. Toisella kerralla keskityin fyysiseen ponnisteluun sekä sosiaaliseen elämään muiden vaeltajien kanssa.

Tänä vuonna Taurinen vaeltaa Santiagoon aikuisen tyttärensä kanssa.

Muista nämä, kun lähdet matkaan:

1. Mistä alkuun?

Santiagon ensikertalaiselle Taurinen suosittelee niin sanottua ranskalaista reittiä eli Francésia. 750 kilometriä pitkän reitin kulkee noin kuukaudessa.

2. Paljonko rahaa pitäisi varata?

Päivässä kuluu noin 30 euroa ruokiin ja majoitukseen, lisäksi on syytä olla matkavakuutus.

3. Mikä on pyhiinvaelluspassi?

Passilla pääsee yöpymään pyhiinvaeltajille tarkoitettuihin paikkoihin, hostelleihin ja majataloihin, usein vapaaehtoista maksua vastaan. Leimatulla passilla saa todistuksen pyhiinvaelluksesta. Taurinen on hankkinut sen paikan päältä.

4. Milloin mennä?

Paras aika vaellukselle on kevät ja myöhäinen syksy.

Lisävinkkejä reissuun saat Facebookin Pyhiinvaellus-ryhmästä.

Euroopan pyhiinvaellusreittejä

1. Santiago de Compostela. Upea luonto ja arkkitehtuuri. Suosittu ja hyvin merkitty reitti. 769 km.

2. Pyhän Henrikin tie Nousiaisista Köyliöön. Helppo aloituskohde! 140 km.

3. Pyhän Olavin tie Oslosta Trondheimiin. 640 km.

4. Via Francigena Englannin Canterburysta Roomaan. Kävele vastaanottamaan paavin siunaus. 1 800 km.

5. Temppeliherrain reitti Ranskasta Jerusalemiin. Tositekijöille! 4 200 km.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tilaajille
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock

Töiden jälkeen on niin helppo vain rojahtaa sohvalle. Ja nythän meitä jopa kannustetaan lepäämään! Onko pötköttely kuitenkaan paras rentoutumiskeino?

”Olen aina ollut huono jättämään työt työpaikalle. Vatvon asioita päässäni iltaisin, vaikka niille ei voi sillä hetkellä mitään. Voimia ei ole oikein muuhun kuin sohvalla makoiluun naama kiinni kännykässä”, kertoo 30-vuotias nainen.

Kuulostaapa tämä kolmekymppisen naisen kertomus tutulta...

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!