Kun Jutta Gustafsberg treenasi ensimmäisiin fitness-kisoihinsa, hän käännytti sukulaiset mukaan innostukseen. Kuva: Liisa Valonen
Kun Jutta Gustafsberg treenasi ensimmäisiin fitness-kisoihinsa, hän käännytti sukulaiset mukaan innostukseen. Kuva: Liisa Valonen

Liikunnan ilon löytänyt ja terveellisestä syömisestä innostunut ihminen voi olla läheisten painajainen.

Pyyhkäisikö jokasyksyinen liikuntainnostus tällä kertaa sinut mukaansa? Kiva juttu, ja onnittelut uudesta aktiivisesta elämäntavasta!

Uudenlaiseen arkeen hurahtaneena tai pitkäaikaisena terveiden elämäntapojen lähettiläänä voi tuntua houkuttelevalta kertoa hyviä vinkkejä kaverillekin. Kysyimme dieettien ja fitness-elämäntavan asiantuntijalta, yrittäjä Jutta Gustafsbergiltä, miten on: Kannattaako toisen elämäntapoihin koskaan puuttua?

Jutta itse on inspiroinut ja ohjannut ison joukon suomalaisia erilaisiin muutoksiin. Hän kehottaa ensin miettimään käännyttämisen motiiveja:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tiedän pareja, joissa kyse on vain kosmeettisesta jutusta: näyttäisit paremmalta, jos takapuolesi olisi pyöreämpi, joten lähdepä salille kyykkäämään. Se on eri asia kuin se, että näkee toisen terveydentilan olevan uhattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos huoli toisen huonoista elämäntavoista on aitoa, täytyy muutokseen kannustaa niin, että laittaa itsensäkin peliin.

– Täytyy olla me-henkeä niin, että ehdottaa, että voin tulla mukaan ja tehdään kimpassa.

Lue myös: Jutta Gustafsberg: Näin onnistut elämänmuutoksessa

Hehkutus seis

Erityiseen varovaisuuteen Jutta kehottaa, jos tuntuu siltä, että omaa ruokavaliota ja treeniä tekisi mieli hehkuttaa ihan kaikille. Vaikka vilpittömästi tuntuisi, että tietyllä elämäntavalla muistakin voisi tulla vaikka kuinka upeita, suunsa voi pitää myös kiinni.

”Siinä voi käydä niin, että kohta ei ole ystäviä enää.”

– Toivoisin, että oli sitten liikunta-alan ammattilainen tai hurahtanut treenaamiseen, yrittäisi välttää kaikkien käännyttämistä. Jos kaikkien pitäisi syödä sinun ruokavaliosi mukaan ja treenata samalla tavalla kuin sinä, se käy läheisille ihan superraskaaksi, Jutta sanoo.

– Kerran voi kokeilla, mutta jos toinen ei ota vastaan, ei kannata kolmen päivän päästä alkaa uudestaan. Siinä voi käydä niin, että kohta ei ole ystäviä enää.

Jutan mukaan elämänmuutos on tuhoon tuomittu projekti, jos siinä ei ole itse mukana. Jos vointi on huono, terveys reistailee tai peilikuva ei miellytä, halu muutokseen tulee jonakin päivänä ihan muuttujalle itselleen.

– Yleensä ihminen tuntee sisällään, että nyt tämä mittari on täynnä.

Sukulaiset treenaamaan

Jutalla on kokemusta erilaisista tiukoista dieeteistä ja treeniohjelmista useammalta vuosikymmeneltä. Aina hän ei ole elänyt nykyisten opetustensa mukaan.

– Muistan aikanaan, kun menin 20 vuotta sitten ensimmäisiin fitness-kisoihini. Minähän laitoin kaikki sukulaiset äidistä ja isästä alkaen dieetille, Jutta sanoo ja purskahtaa nauruun.

– En syyllistänyt heitä mitenkään, vaan jotenkin se oma innostukseni tarttui muihin. Kyllä he tuloksiakin saivat aikaiseksi.

Vierailija

Hän on niin epäaito. Viimeisin ihminen puhumaan luonnollisuudesta, itsetunnosta, hyvinvoinnista, kun on itse plastiikkaa täynnä. Olisit vanhennut kauniisti kuten me muut tavikset uskalletaan. :D botoxiguru

Sisältö jatkuu mainoksen alla