Sport

Kun pidät huolta faskioiden joustavuudesta, vältät kivut ja jumit. Pelkkä hauiskääntö ei riitä pitämään faskioita vetreinä. 

Hauiskääntö tai takareiden vahvistus kuntosalilaitteessa eivät riitä. Niiden lisäksi keho vaatii monipuolista, toiminnallista liikettä: kyykkyjä, nostoja, kantamista ja vetämistä. Syynä on faskia eli kehon sisällä oleva sidekudosverkko, joka yhdistää kehon eri osia ja rakenteita toisiinsa. Jos faskian joustavuudesta ei pidä huolta, seurauksena on jumeja ja kipuja. Parhaiten tepsii kokonaisvaltainen treeni.

– Aiemmin ajateltiin, että kehossa on 600 yksittäistä lihasta. Nykytiedon valossa pitäisi sanoa, että meillä on yksi lihas, joka on jaettu 600 faskiapussiin. Kaikki kehon osat ovat faskioiden välityksellä yhteydessä toisiinsa ja muodostavat toiminnallisia ketjuja, kertoo faskiahoitoihin erikoistunut manipulatiivinen fysioterapeutti Mika Pihlman.

Sidekudos sisältää esimerkiksi lihasten jänteet, nivelsiteet, nivelkapselit, lihasten omat lihaskalvot ja laajemmat peitinkalvot. Joskus faskiasta käytetään myös termiä lihaskalvo, mutta se on virheellinen käännös.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Faskia ei ole mikään uusi asia, sillä sidekudokset oli piirretty jo 1800-luvun anatomian kirjoihin. Viime vuosikymmenen aikana faskiat ovat taas tulleet muotiin, Pihlman kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sidekudoksissa on jopa enemmän hermopäätteitä kuin ihossa, lihaksissa ja jänteissä. Ne välittävät paljon tietoa keskushermostolle.

Faskia on mukana kaikessa liikkeessä. Urheilijat ja kuntoilijat huoltavat faskioitaan, jotta keho toimisi optimaalisesti, mutta niiden hyvinvointi on tärkeää tavallisessa arjessakin. Jos faskiat eivät toimi oikein, seurauksena on lihaskipuja, virheasentoja ja kankeutta.

Akuuteissa vammoissa on helppo osoittaa sormella mistä jalka tai olkapää on kipeä, mutta myofaskiaalinen kipu on epämääräisempää, usein sähköiskumaista, tylppää, jäytävää ja laajaa.

Jotta sidekudoksen tärkein rakennusaine kollageeni pysyy vahvana ja elastisena, se tarvitsee sekä voima- että liikkuvuusharjoittelua ja liikettä, jossa tehdään hallittuja, rauhallisia toistoja nivelten koko liikeradalla. Faskioille hyviä lajeja ovat jooga, pilates, sauvakävely ja taiji. Myös liikunnan säännöllisyys on tärkeää. 

Miksi lämmittely on tärkeää? Millaisiin virheisiin moni sortuu alkuverryttelyssä? Sport-lehden numerossa 10/18 puramme myytit ja kerromme, miten saat lisää treenitehoja. Mukana tehokas koko kehon lämmittely ja sitä tukeva voimatreeni koko kropalle. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Huolla kotona

Muista kokonaisvaltaisuus myös kotijumpassa. Jos selkä on kipeä, älä hinkkaa pelkkää selkää vaan hoida koko kehoa. Muista myös miettiä, mistä esimerkiksi pitkittynyt reiden ulkosyrjän kipu johtuu. Reidet eivät kipeydy rullailun puutteesta, vaan esimerkiksi pakaralihaksen heikkoudesta tai askelhäiriöstä.

Foamroller on hyvä väline erityisesti reiden ulkosyrjän, pohkeiden, pakaroiden ja alaselän sidekudosten ja kalvojen aktivointiin.

Tennis- tai golfpallolla on hyvä rullailla jalkapohjien lihaksia.

Kipukoukulla voi hoitaa selän myofaskiaalisia kipuja. Paina kipukohtaa ja odota, että lihas rentoutuu ja kipu antaa periksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla