Kun muiden ajatukset häiritsevät, muista keskittyä hyviin puoliisi. Kuva: Shutterstock
Kun muiden ajatukset häiritsevät, muista keskittyä hyviin puoliisi. Kuva: Shutterstock

Moni nainen hakee salaa vahvistusta itsetunnolleen miesten huomiosta. Psykoterapeutin mukaan taustalla on tunnelukkoja, jotka pitäisi tunnistaa.

”Olen aina luullut, että itsetuntoni on hyvä, kunnes tajusin ongelmani ulkona ollessani. Olin käyttänyt monta tuntia laittautumiseen – näyttääkseni miesten silmissä hyvältä. Kun menin baariin, huomasin vilkuilevani jatkuvasti ympärilleni: katsooko kukaan mies minua, ja voisiko kukaan olla kiinnostunut. Hain häiritsevän paljon vahvistusta baarissa olevilta miehiltä.”

Näin kertoo 22-vuotias nainen, joka tasa-arvosta ja feminismistä huolimatta tunnistaa hakevansa itsetunnolleen vahvistusta miesten huomiosta. Ystäviensä kanssa juteltuaan hän on tajunnut, että samoin tekee salaa moni muukin. He uskovat olevansa viehättäviä vain, jos heillä on kumppani tai he saavat miehiltä huomiota. Tällöin itsetuntoa rakennetaan miesten kiinnostuksen kautta.

Psykoterapeutti Minna Vainion mukaan omakuvan rakentaminen miesten kautta voi saada alkunsa erilaisista tunnelukoista.

– Epäonnistumisen lukon taustalla ovat epäonnistuneet suhteet ja pelko sellaisesta. Vajavuuden tunnelukko saa aikaan arvottomuuden ja kelvottomuuden tunteita. Moni hakee itselleen hyväksyntää ja vahvistusta miehistä, kun he eivät ole esimerkiksi saaneet nuorempana kotona kannustusta tai huomiota, Vainio sanoo.

”Vajavuuden tunnelukko saa aikaan arvottomuuden ja kelvottomuuden tunteita.”

Vainion mukaan ongelma vaivaa tavallisesti nuorempia naisia. Vanhemmilla ihmisillä itsetunto on usein jo vahvistunut, eli he eivät välitä niin paljon siitä, mitä muut ajattelevat heistä.

– Osa nuorista arvottaa sitä, kuinka paljon kumppaneita on ollut: se kertoo siitä, onko haluttu. Monet naiset vertailevat itseään myös muihin naisiin. Jotkut saattavat meikata ja laittautua ulos näyttääkseen hyvältä muiden naisten silmissä, Vainio sanoo.

Itsetunnon yhdistäminen miehiin voi alkaa häiritä, mutta siitä on vaikea päästä eroon. Vainio antaa kolme vinkkiä, joilla voi vähitellen muuttaa omaa ajatteluaan.

1. Muuta näkökulmaasi

Vertailevia ajatuksia on mahdotonta estää, mutta niiden lisäksi voi ajatella asioita tietoisesti toisesta näkökulmasta. Ole kiitollinen omasta elämästäsi ja hyvistä asioista. Jokaisella on hyviä puolia, joihin kannattaa keskittyä. Liika vaatimus itseä kohtaan saa olon huonoksi, vaikka kaikki onkin oikeastaan hyvin. Ajattelutavan muutos vaatii treenaamista, mutta aikaa myöten huomaat: ne asiat elämässäsi vahvistuvat, joihin keskityt.

Lue myös: 10 elämänviisautta, jotka ikä toivottavasti opettaa.

2. Opi tunnistamaan tunnelukkosi

Toimi tunnelukkojasi vastaan. Anna itsellesi rakkautta ja huomiota – niiden ei tarvitse tulla ulkoapäin. Hae hyvää oloa ja hyväksyntää jostain muualta, kuten liikunnasta tai ystävyyssuhteista. Monet kokevat voimaantumista urheiltuaan. Tutkimustenkin mukaan liikunta vahvistaa itsetuntoa.

Lue myös: Jo puolen tunnin treenillä uskomaton vaikutus itsetuntoon.

3. Älä arvaile muiden ajatuksia

Ikinä et voi todellisuudessa tietää, mitä muut ajattelevat, joten tärkein – mutta myös vaikein – askel on olla välittämättä muiden ajatuksista. Opettele siis arvostamaan itseäsi, äläkä anna muiden määritellä itsetuntoasi!

Lue myös: 7 tapaa parantaa elämänlaatua.

Kinuski

”Itsetuntoni riippuu miesten huomiosta” – terapeutti neuvoo, miten häiritsevästä ajatusmallista pääsee eroon

Itselläni on rankka koulukiusaus taustalla. Kun en kelvannut niin nyt nautin suunnattomasti kun minut huomataan. Jos treffeillä saan pakit niin yritän kaikkeni saadakseni miehen kääntymään. Vaikka loppupelissä itse en edes olisi niin kiinnostunut miehestä. Eli pakko saada valloitettua kaikki
Lue kommentti

Jos olet muutenkin itkuisella tuulella, ei välttämättä kannata tarttua väkeviin.

”No en kyllä enää ikinä juo tequilaa. Siitä tulee ihan hirveän aggressiivinen humalatila. Ja ai kauhea, punaviini on vihoviimeistä. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on seuraavassa mutkassa ihan kanttuvei.”

Jos on elämänsä aikana testaillut erilaisia alkoholijuomia, pystyy todennäköisesti samastumaan jollain tasolla edelliseen kuvailuun. Arkikokemuksen mukaan eri alkoholijuomat aiheuttavat varsin erilaisia tuntemuksia ihmisissä.

Nyt mutulle on myös tutkittua tukea! BMJ-tiedelehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan erilaiset alkoholit ihan oikeasti vaikuttavat eri tavoin siihen, millainen humala niistä tulee.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vahvojen viinojen, puna- ja valkoviinin sekä oluen vaikutuksia ihmisten positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 ihmistä 21 valtiosta. Osallistujat olivat 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Tutkimuksessa heitä pyydettiin arvioimaan omia tuntemuksiaan tietyn alkoholin nauttimisen jälkeen.

Näin kukin alkoholityyppi vaikuttaa ihmisiin tutkimuksen mukaan:

1. Väkevät – Itsevarmuus saattaa äityä liian hurjaksi.

Korkeavolttiset juomat saavat tutkimuksen mukaan olon kohoamaan huomattavan energiseksi, itsevarmaksi ja seksikkääksi. Positiivinen vaikutus näihin tunteisiin on paljon suurempi kuin viineillä ja oluella.

Tujuilla aineilla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Tutkijoiden mukaan ne aiheuttavat muita juomia enemmän aggressiivisuutta, levottomuutta ja itkuisuutta.

Kyllä, Meredith. tequila saattaa ihan oikeasti olla se ongelma.

2. Punaviini – Väsymystä tiedossa.

Kaipaatko elämään rauhaa? Valitse lasi punaviiniä.

Tutkimuksen mukaan punkku rentouttaa valkoviiniä, tiukkoja ja olutta paremmin. Samaan aikaan se kuitenkin aiheuttaa eniten väsymystä. Seksikkyyttä ja itsevarmuutta punaviini tuo fiilikseen kohtuudella. Se lisää hieman taipumusta itkuisuuteen, mutta ei todellakaan yhtä paljon kuin vahvat viinat.

Tyylillä, yksi lasi vain rentouden vuoksi.

3. Valkoviini – Keskitien kulkijan valinta.

Kun haluat kohtuullisen määrän seksikkyyttä, itsevarmuutta ja rentoutta, valkoviini on valintasi. Se vaikuttaa useimmiten ihmisiin samalla tavalla kuin punaviini, mutta ei tuo mukanaan yhtä voimakasta väsymystä.

Vaikka valkoviini onkin hyvää, kehotamme kaikki juomaan vastuullisesti.

4. Olut – Ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Muihin alkoholijuomiin verrattuna olut aiheuttaa kaikista vähiten mitään tunnereaktioita. Se toki antaa lisäbuustia itsetunnolle ja saa olon tuntumaan seksikkäämmältä, mutta muihin juomiin verrattuna vaikutus ei ole merkittävä.

Mekin olemme epävarmoja siitä, mitä tässä kuvassa tapahtuu.

Oletko aina halunnut tietää, mikä on ”kännipersoonallisuutesi”. Tee testi: 

 

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.