Laulaja Barbra Streisandia kiitellään isonenäisten naisten esikuvaksi. Kuva: Reuters
Laulaja Barbra Streisandia kiitellään isonenäisten naisten esikuvaksi. Kuva: Reuters

Selfiekulttuuri ei ole tehnyt isonenäisten elämää helpoksi, mutta #sideprofileselfie-kampanja on saapunut muuttamaan asian.

Oletko joskus tuntenut epävarmuutta nenäsi takia? Jos et, onnittelut! Ja jos olet, et ole yksin. 

Siinä missä moni muu komplekseja aiheuttava kehonosa on saanut hetkensä kehopositiivisuusliikkeen kärjessä, ovat isot nenät jääneet Instagramissa piiloon. Tosielämässä kasvojaan on tietysti vaikea piilottaa, mutta somekuvaa varten moni nenäänsä häpeilevä kääntää kasvot niin, ettei kuvakulma ainakaan korosta nenää.

Kuuluisissa näyttelijöissä, laulajissa ja muissa julkisuuden henkilöissä on vähänlaisesti todella suurella tai huomattavan kyömyllä nenällä varustettuja naisia, joten esimerkkejä siitä, että suuri ja kyömy nenä on loistava siinä missä muunkinlaiset klyyvarit, ei ole paljon näkyvillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä toimittaja Radhika Sanghani aloitti helmikuun loppupuolella Britannian Graziassa somekampanjan huomiotaherättävien nenien puolesta ja pyysi muitakin osallistumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen piilotellut sivuprofiilin näyttäviä kuvia koko elämäni. Aina kun näen kameran, tiedän tarkalleen kuinka asettua, jotta nenäni ei näy kaikessa kyömyisessä komeudessaan. Tiedän, etten ole ainoa – ja haluan sinun auttavan minua lopettamaan tämän”, Sanghani kirjoittaa.

Radhika Sanghanin kampanjaan osallistuminen on yksinkertaista: tarvitsee vain julkaista sosiaalisessa mediassa selfie, jossa näkyy sivuprofiili, hashtagilla #sideprofileselfie. Moni onkin innostunut Twitterissä jakamaan sivuprofiilikuvia, jopa ensimmäistä kertaa elämässään.

”Isot nenät ovat okei, vaikkakin tämän tviittaaminen on pelottavaa”, Molly kirjoittaa Twitterissä.
”Minulla on ollut nenäni takia itsetunto-ongelmia pienestä pitäen”, Julie Wiseman kertoo. 
Liz Swezeyn sivuprofiiliselfie. 

 

Nenäleikkaus ei tuonut onnea

Näyttelijä Seela Sella kertoi pari vuotta sitten Me Naisten Tämän olen oppinut -haastattelussa nenäleikkauksesta, jonka teetti nuorena näyttelijäopiskelijana, äitinsä viimeisillä säästöillä.

– Minulla oli isän iso, komea kyömynenä. Mitään kompleksia siitä ei koskaan ollut, osasin jotenkin luovia sen kanssa. Tiesin, että olen ruma ja minulla on iso nenä, mutta ei se ollut mitenkään kauheeta, Sella kertoi.

Teatterikoulussa nuoren näyttelijän ulkonäköön oli kuitenkin kiinnitetty huomiota, ja kurssikaverin lääkäri-isä vinkkasi, että nenän voisi leikata.

– Nenä leikattiin teatterikoulun ensimmäisellä kesälomalla. Ajattelin, että nyt kaikki muuttuu. Kissanpaskat! Edes kurssikaverit eivät huomanneet mitään. Lähipiiri ei huomannut mitään. Ihmiset, jotka tuntevat sinut, jotenkin unohtavat, minkä näköinen olet.

Selfiet vääristävät kasvojen mittasuhteita

Vaikka sivuprofiiliselfien julkaiseminen on teknisesti helppoa, voi nenään liittyvä epävarmuus painaa niin kovasti, ettei nenän linjoja ja kokoa korostavaa kuvaa uskalla julkaista. 

Jos nenäpositiivista #sideprofileselfie-kampanjaa ei lasketa, nykyinen selfiekulttuuri ei taida olla hyväksi ihmisten nenäitsetunnolle. Hiljattain on nimittäin julkaistu yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan selfiet vääristävät kasvojen mittasuhteita ja aivan erityisesti nenän ulkonäköä. (Kyllä, tätä aihetta on ihan oikeasti tutkittu!)

Tutkimuksessa mallinnettiin matemaattisesti nenän mittasuhteita selfie-etäisyydeltä, eli 30 senttimetrin päästä kasvoista, ja muotokuvaetäisyydeltä, eli puolentoista metrin päästä kasvoilta. Women's Health raportoi, että tutkimuksen perusteella nenä näyttää keskimäärin 30 prosenttia leveämmältä selfiessä kuin puolentoista metrin päästä otetussa kuvassa. 

Vaikka kaikenlaisten nenäkuvien ottaminen ja julkaiseminen on hyvä juttu, selfieissä näkyvä tuulenhalkoja ei välttämättä kerro kovin paljon siitä, miltä kyseinen nokka näyttää tosielämässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla