Laulaja Barbra Streisandia kiitellään isonenäisten naisten esikuvaksi. Kuva: Reuters
Laulaja Barbra Streisandia kiitellään isonenäisten naisten esikuvaksi. Kuva: Reuters

Selfiekulttuuri ei ole tehnyt isonenäisten elämää helpoksi, mutta #sideprofileselfie-kampanja on saapunut muuttamaan asian.

Oletko joskus tuntenut epävarmuutta nenäsi takia? Jos et, onnittelut! Ja jos olet, et ole yksin. 

Siinä missä moni muu komplekseja aiheuttava kehonosa on saanut hetkensä kehopositiivisuusliikkeen kärjessä, ovat isot nenät jääneet Instagramissa piiloon. Tosielämässä kasvojaan on tietysti vaikea piilottaa, mutta somekuvaa varten moni nenäänsä häpeilevä kääntää kasvot niin, ettei kuvakulma ainakaan korosta nenää.

Kuuluisissa näyttelijöissä, laulajissa ja muissa julkisuuden henkilöissä on vähänlaisesti todella suurella tai huomattavan kyömyllä nenällä varustettuja naisia, joten esimerkkejä siitä, että suuri ja kyömy nenä on loistava siinä missä muunkinlaiset klyyvarit, ei ole paljon näkyvillä.

Niinpä toimittaja Radhika Sanghani aloitti helmikuun loppupuolella Britannian Graziassa somekampanjan huomiotaherättävien nenien puolesta ja pyysi muitakin osallistumaan.

”Olen piilotellut sivuprofiilin näyttäviä kuvia koko elämäni. Aina kun näen kameran, tiedän tarkalleen kuinka asettua, jotta nenäni ei näy kaikessa kyömyisessä komeudessaan. Tiedän, etten ole ainoa – ja haluan sinun auttavan minua lopettamaan tämän”, Sanghani kirjoittaa.

Radhika Sanghanin kampanjaan osallistuminen on yksinkertaista: tarvitsee vain julkaista sosiaalisessa mediassa selfie, jossa näkyy sivuprofiili, hashtagilla #sideprofileselfie. Moni onkin innostunut Twitterissä jakamaan sivuprofiilikuvia, jopa ensimmäistä kertaa elämässään.

”Isot nenät ovat okei, vaikkakin tämän tviittaaminen on pelottavaa”, Molly kirjoittaa Twitterissä.
”Minulla on ollut nenäni takia itsetunto-ongelmia pienestä pitäen”, Julie Wiseman kertoo. 
Liz Swezeyn sivuprofiiliselfie. 

 

Nenäleikkaus ei tuonut onnea

Näyttelijä Seela Sella kertoi pari vuotta sitten Me Naisten Tämän olen oppinut -haastattelussa nenäleikkauksesta, jonka teetti nuorena näyttelijäopiskelijana, äitinsä viimeisillä säästöillä.

– Minulla oli isän iso, komea kyömynenä. Mitään kompleksia siitä ei koskaan ollut, osasin jotenkin luovia sen kanssa. Tiesin, että olen ruma ja minulla on iso nenä, mutta ei se ollut mitenkään kauheeta, Sella kertoi.

Teatterikoulussa nuoren näyttelijän ulkonäköön oli kuitenkin kiinnitetty huomiota, ja kurssikaverin lääkäri-isä vinkkasi, että nenän voisi leikata.

– Nenä leikattiin teatterikoulun ensimmäisellä kesälomalla. Ajattelin, että nyt kaikki muuttuu. Kissanpaskat! Edes kurssikaverit eivät huomanneet mitään. Lähipiiri ei huomannut mitään. Ihmiset, jotka tuntevat sinut, jotenkin unohtavat, minkä näköinen olet.

Selfiet vääristävät kasvojen mittasuhteita

Vaikka sivuprofiiliselfien julkaiseminen on teknisesti helppoa, voi nenään liittyvä epävarmuus painaa niin kovasti, ettei nenän linjoja ja kokoa korostavaa kuvaa uskalla julkaista. 

Jos nenäpositiivista #sideprofileselfie-kampanjaa ei lasketa, nykyinen selfiekulttuuri ei taida olla hyväksi ihmisten nenäitsetunnolle. Hiljattain on nimittäin julkaistu yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan selfiet vääristävät kasvojen mittasuhteita ja aivan erityisesti nenän ulkonäköä. (Kyllä, tätä aihetta on ihan oikeasti tutkittu!)

Tutkimuksessa mallinnettiin matemaattisesti nenän mittasuhteita selfie-etäisyydeltä, eli 30 senttimetrin päästä kasvoista, ja muotokuvaetäisyydeltä, eli puolentoista metrin päästä kasvoilta. Women's Health raportoi, että tutkimuksen perusteella nenä näyttää keskimäärin 30 prosenttia leveämmältä selfiessä kuin puolentoista metrin päästä otetussa kuvassa. 

Vaikka kaikenlaisten nenäkuvien ottaminen ja julkaiseminen on hyvä juttu, selfieissä näkyvä tuulenhalkoja ei välttämättä kerro kovin paljon siitä, miltä kyseinen nokka näyttää tosielämässä. 

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Tämä hyvinvointijippo auttaa pitämään stressin aisoissa – ja se vie vain pari sekuntia päivästäsi.

Päiväkirjan kirjoittaminen on palkitsevaa puuhaa. Pään tyhjentämisen ja onnellisten muistojen tallettamisen lisäksi siitä voi olla terveyshyötyjä. PsyCentralin mukaan tutkimukset ovat todenneet sen helpottavan jopa astman ja nivelreuman oireita.

Mutta mitä tehdä, jos kolmesivuinen syväselonteko päivän tapahtumista jäi ala-asteelle? Puhumattakaan kiitollisuuspäiväkirjasta, joka ihanalta ajatukselta, mutta lopahti alkuunsa, koska päivässä on vain 24 tuntia.

Jos kuvaus kuulostaa tutulta, muista tämä: Päiväkirjan pitämisen ei tarvitse viedä aikaa, kertoo PureWow-sivusto.

Sivusto kertoo uudesta mindfulness-tekniikkasta, joka sopii kiireiselle, eikä sitä varten tarvitse kärsiä luovuudentuskista. Sen kun alat tiivistää kuulumiset yhteen sanaan, joka tuntuu kuvaavan parhaiten tunnetilojasi päivän osalta!

Tallenna hetki kerrallaan

Idean takana on onnellisuuskirjailija Nataly Kogan, joka sai inspiraationsa alunperin valokuvaamisesta. Tekniikan tarkoitus on tiivistää päivän tunnelmat yhteen, vaistomaisesti merkittävimmältä tuntuvaan sanaan. Eli ikuistaisit hetken kameran linssin kautta. Pääpaino on fiiliksissä pikemmin kuin tapahtumien selostamisessa.

Sanalle päivässä luulisi jo kiireisimmänkin turbopakkauksen löytävän aikaa. Jos vieläkin epäilyttää, kokeile älypuhelinajan päiväkirjaa ja lataa testiin esimerkiksi DayOne -sovellus.