Oma tila ja rauha – yksin oleminen voi olla mahtavaa! Kuva: Shutterstock
Oma tila ja rauha – yksin oleminen voi olla mahtavaa! Kuva: Shutterstock

Sinkkuna eläminen ei tarkoita sitä, että olisi jotenkin yksinäinen tai masentunut – päinvastoin.

Nautitko yksinolosta? Rakastatko jopa sitä? Saatat valita hiljaisen koti-illan viikonlopun rientojen sijaan? Teet mielekkääksi kokemiasi asioita mielellään itseksesi? Olet sinkku etkä aktiivisesti kaipaa kumppania rinnallesi?

Jostain syystä yksinään viihtyviin ihmisiin liitetään usein negatiivisia mielikuvia: he taitavat olla yksinäisiä, onnettomia, epäsosiaalisia, kenties jopa ihmisvihaajia.

Ei pidä paikkaansa! Yksinolon rakastamiselle on lukemattomia hyviä syitä. Psychology Today muistuttaa, että yksinoloa ei pidä sekoittaa yksinäisyyteen. Näillä kahdella on eroa kuin yöllä ja päivällä. Yksin olemisesta pitävät ovat rentoutuneita, kun he saavat viettää aikaa vain itsensä kanssa. Myöskään sinkkuna eläminen ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä: toiset valitsevat itse sinkkuuden ja vapauden, ja pitävät päätöstään toimivana.

Lue myös: Yksinäisyyden tunteesta voi olla myös hyötyä

Tutkimuksen mukaan yksin viihtyvillä on elämässään ainakin neljä asiaa erityisen hyvin:

1. He ovat avoimia ja tunnollisia.

Kireys, ailahtelevuus ja turha murehtiminen eivät useimmiten kuulu yksin ja sinkkuna viihtyvien luonteenpiirteisiin. Itse asiassa he ovat usein avoimia ja tunnollisia. Lisäksi sinkkuudesta nauttivat ovat usein hyvinkin ulospäinsuuntautuneita – he antavat arvoa läheisille ihmissuhteille ja pitävät pariutuneita paremmin huolta suhteistaan esimerkiksi ystäviin, sisaruksiin ja vanhempiin.

2. He eivät murru eron hetkellä.

Kun sinkkuna eläminen ei pelota, parisuhteesta eroaminen ei välttämättä ole niin kova paikka. Tällaiset ihmiset eivät ole erityisen herkkiä tullessaan torjutuiksi eivätkä myöskään loukkaannu kovin helposti. Kun hyvin itsensä kanssa viihtyvät ovat romanttisessa parisuhteessa, heidän itsetuntonsa ei ole riippuvainen siitä, miten parisuhde etenee ja muuttuu.

3. He eivät tunne itseään helposti masentuneeksi.

Yksin oleminen on tärkeä taito, jota voi harjoitella, ja jonka sinkkuna viihtyvät osaavat hyvin. Jos yksinolo voimaannuttaa ja tekee onnelliseksi, ei kovin herkästi myöskään tunne oloaan masentuneeksi.

Lue myös: 9 vinkkiä, joiden avulla opit nauttimaan omasta seurastasi enemmän

4. He ajattelevat itsensä parasta.

Omaa seuraansa arvostavat pitävät itsestään mitä todennäköisimmin hyvää huolta. Jos esimerkiksi parisuhde ei tunnu itselle hyvältä ja toimivalta, he lopettavat huonon suhteen nopeammin kuin he, jotka pelkäävät sinkkuutta. Lisäksi sinkkuna viihtyvillä on enemmän standardeja mitä tulee parisuhteeseen: esimerkiksi pikadeiteillä he antavat numeronsa vain harvoille valituille. Ihan kenen tahansa kanssa he eivät siis hyppää parisuhteeseen, koska yksinkin on mukavaa.

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?