Koirat tuntuvat tykkäävän kiehnätä usein juuri tiettyjen tyyppien jaloissa. Kuva: Shutterstock
Koirat tuntuvat tykkäävän kiehnätä usein juuri tiettyjen tyyppien jaloissa. Kuva: Shutterstock

Viehättyykö koira ihmisen hajusta, äänestä vai siitä, miltä tämä näyttää?

Oletko koskaan huomannut, että kun koira saapuu huoneeseen, joskus se käyttäytyy kuin tunnistaisi sinut ja tulee luoksesi? Toisinaan karvakuono taas vaikuttaa siltä kuin läsnäolosi ei voisi kiinnostaa pätkän vertaa, vaikka seisot ihan vieressä. Käytös saattaa vaihdella, vaikka koira tuntisi sinut.

Miksi ihanat karvaturrimme ignooraavat meidät joskus ja tulevat toiste luokse häntä vispaten?

Aistien tärkeysjärjestystä tutkittiin Japanissa

Psychology Today -lehdessä kirjoittava psykologi Stanley Coren kirjoittaa Open Journal of Animal Sciences -lehdessä julkaistusta, samaa aihetta koskevasta tutkimuksesta, joka toteutettiin Japanissa.

Tutkijat asettivat suuren huoneen perälle pienen kopin. Koiralle tuttu henkilö meni istumaan koppiin. Koppi mahdollisti sen, että kokeilijat pystyivät kontrolloimaan sitä, millaista ärsykettä koiralle annettiin kopissa olevasta henkilöstä.

Ensimmäisessä kokeessa koirat pystyivät ainoastaan näkemään ihmisen. Mistään ei lähtenyt ääntä, ja tutkijat käyttivät hajunhajotinta ja maskia, jotta koiran tarkka hajuaisti ei vainuaisi tuoksuja.

Toisessa kokeessa ainoa kuuluva ääni oli lehden rapina, kun kopissa oleva henkilö luki sanomalehteä ja puhui normaalilla äänellä. Koiraa estettiin näkemästä henkilöä.

Kolmannessa kokeessa koira ei nähnyt tai kuullut henkilöä, mutta tämän tuoksu kulkeutui sille asti, sillä kopissa olijan taakse laitettiin tuuletin.

Tutkijat kokeilivat myös sitä, että koiran oli mahdollista saada informaatiota kaikkien kolmen aistin avulla sekä niin, ettei se saanut aistimuksia mitään kautta.

Joka kokeessa koira vapautettiin huoneeseen kaukaa toiselta puolelta, missä henkilö istui. Jos koira huomasi henkilön, se sai pienen palkkion. Jos se ei huomannut tätä kahdessa minuutissa, koe päättyi. Jokainen koe videokuvattiin ja analysoitiin.

Kokeen tulos ei yllättänyt

Ei ole yllätys, että koirat lähestyivät kopin henkilöä eniten silloin, kun ne pystyivät aistimaan sen kolmella tapaa. Vähiten henkilö taas houkutti, kun mitään aistiärsykkeitä ei annettu.

Kolmen aistikanavan väliltä ei löytynyt kuin kolmen prosentin eroja siinä, milloin koira tunnisti ihmisen läheisyyden.

Näköaisti vei kuitenkin reilusti voiton siinä, mitä aistia käyttämällä koira tunnisti ihmisen nopeimmin. Hajuaisti toi kaikista hitaimman vastauksen. Kun koira pystyi käyttämään näköaistiaan, se heilutti enemmän häntäänsä ja vietti pidemmän aikaa kopin ympärillä kuin silloin, kun se sai kuuloärsykkeitä.

Hajuaisti näytti tuottevan suhteessa muihin kahteen heikkoja tuloksia.

Kaikki aistit tärkeitä

Tutkijat kuitenkin päättelivät testin tuloksista, että kaikki aistit ovat koiralle tärkeitä, mutta näköaisti kaikista tärkein.

Tutkimus myös osoitti, että koirat ovat visuaalisesti vastaanottavaisempia kuin niiden on ajateltu olevan.

Voidaan myös sanoa, että käsimerkit ja eleet ovat tehokkaampi keino kiinnittää koiran huomio kuin sille huutaminen.

 

 

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?