Hengellisyyden etsimisellä on myös varjopuolensa. Kuva: Shutterstock
Hengellisyyden etsimisellä on myös varjopuolensa. Kuva: Shutterstock

Maria Taarin elämänlaatu parani välittömästi, kun hän lakkasi tavoittelemasta hengellistä kokemusta.

Kehoterapeutti Maria Taari matkusti vuosia ympäri maailmaa etsien hengellisyyttä erilaisissa retriiteissä ja opettajien luona, kunnes hänen mittansa tuli täyteen. Hän kertoo blogissaan, kuinka lopetti vuosi sitten hengellisen harjoittelun ja spirituaalisen etsimisen, ja hänen elämänlaatunsa parani.

– Tuntuu kuin monen vuoden painajainen olisi ohi. Miten onnelliseksi tekee se, etten tavoittele yhteyttä korkeampaan voimaan ja juokse milloin minkäkin opettajan retriiteillä etsimässä sitä seuraavaa ”oivallusta”, Taari kirjoittaa.

Hengellisyyden etsiminen on trendikästä, ja ihmisiä patistetaan nyt tutkiskelemaan itseään ja lähtemään jopa retriitille, jonka luvataan tarjoavan hyvinvointia, oivallusta ja irtiottoa omasta arjesta. Nyt Taari haluaa valottaa hengellisyyden varjopuolia ja korkeampien tilojen koukuttavaa luonnetta.

”Liika henkisyys vieraannuttaa tavallisesta elämästä, kun arkiminä jää pois.”

– Hengellisiä kokemuksia etsivät ihmiset kiertävät opettajalta toiselle reput selässä tai menevät kuukaudeksi viidakkoon istumaan. Tällainen henkinen polku menee persoonan yli. Se kehittää vain yhtä puolta ihmisessä, vaikka ihminen on kokonaisuus.

– Liika henkisyys vieraannuttaa tavallisesta elämästä, kun arkiminä jää pois.

Pitkän etsimisen jälkeen normaaliin elämään palaaminen tuntui hyvältä.

– Juoksulenkki Järvenpäässä pellonkaistaletta viistäen, Missy Elliotin soidessa korvissa, tuntuu tärkeämmältä kuin hengellinen herääminen.

Hengellisyydellä oikeutetaan myös pahaa

Matkoillaan Taari kohtasi matkoillaan myös toistuvasti hengellistä väkivaltaa. Se ajoi häntä kauemmas yhteisöistä.

– Yhteisöissä on paljon miesopettajia, jotka kertovat minun kaltaiselleni naiselle, mikä on oikea tapa elää ja käyttäytyä. Yhteisöissä on paljon sisäänkoodattuja käyttäytymismalleja.

– Joissain hengellisissä yhteisöissä monet asiat, kuten ylilyönnit tai rajojen rikkominen selitetään hengellisillä selityksillä pois ihan kuin niitä ei olisi olemassakaan. Myös omaa valtaa selitetään hengellisellä kehityksellä, ja sillä oikeutetaan ihmisten huono kohtelu. Kaikki hyväksytään ja kaikki on vain itseilmaisua, ilman mitään rajoja, Taari kertoo.

Taarin mukaan henkinen kehitys on hyvästä: on hyvä ajatella, mitä haluaa esimerkiksi uralta tai elämältä, kunhan pysyy tasapainossa. Uteliaisuus on tärkeä piirre, mutta monet pakenevat esimerkiksi ihmissuhdeongelmiaan henkisellä etsimisellä, vaikka todellisuudessa ratkaisu on ihmisyyden taitojen opettelu arjessa.

– Tärkeää on olla katoamatta henkiseen elämään ja pitää arki rinnalla.

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?