Suvi Kivinen peitti nuorempana jalkansa vaatteilla. Nyt hän uskaltaa käyttää lyhyempiä mekkoja, muttei vieläkään nauti vaatekaupoissa kiertelystä. Kuva: Rami Marjamäki
Suvi Kivinen peitti nuorempana jalkansa vaatteilla. Nyt hän uskaltaa käyttää lyhyempiä mekkoja, muttei vieläkään nauti vaatekaupoissa kiertelystä. Kuva: Rami Marjamäki

Teininä Suvi Kivinen sylki päin peilikuvaansa, koska inhosi koko alavartaloaan. Parikymppisenä hän pelkäsi pyörätuoliin joutumista. ”Nyt luotan kroppaani enemmän.”

Joillekin oman kehon hyväksyminen on helppoa ja luontevaa, toisille vuosien pohdinnan ja kipuilun tulos. Tamperelainen Suvi Kivinen, 35, hyväksyi liikuntavammansa osaksi itseään vasta parikymppisenä.

Näin Suvi kertoo kehostaan ja elämästään: 

”Tällä hetkellä kehosuhteeni on enimmäkseen tosi hyvä verrattuna siihen, mitä se on ollut. 

Peruskoulussa minua kiusattiin vammaisuudestani, ja siitä tuli teiniangstini suurin pointti. Sitten olivat vielä silmälasit ja finninaama. Julistin itseni epäonnistuneeksi naiseksi ja olin varma, etten ikinä saa samoja kokemuksia kuin normaalit ihmiset. Ajattelin, että minulla on sammakon jalat: paksut reidet ja alikehittyneet pohkeet, joita olivat lääkäritkin pällistelleet. Käytin pitkiä hameita peittääkseni jalkani. Jos näin itseni kokovartalopeilistä, sylkäisin tai potkaisin peilikuvaani.

”Kotona oli aina puhuttu vain lievästä liikuntavammasta ja siitä, että olen melkein normaali.”

15-vuotiaana menin auttamaan lapsia läksyissä maahanmuuttajalasten perheryhmäkotiin. Siellä minua kohdeltiin tyttönä, ei vammaisena. Piilotettiin kengät ja laitettiin housunkauluksesta lunta samoin kuin muillekin tytöille. Tutustuin itseni ikäisiin poikiin ja sain veljellistä tukea naiseksi kasvamiseen. 

Äitini kommentoi kerran avonaista mekkoani, että koeta peittää itsesi. Sanoin, että mieluummin haluan, että katsotaan yläkroppaani kuin jalkojani. Korostan rintojani, jotta saisin naisellisen ja haluttavan olon – että miehet näkisivät minut naisena eivätkä liikuntavammaisena. 

Jalat aina jumissa

Olin alkanut hyväksyä itseni naiseuden kautta, mutta vammaisuuden otin osaksi kroppaani vasta parikymppisenä. Aloin googlettaa sairauteni latinankielisellä nimellä. Sillä tavoin sain 23-vuotiaana tietää, että minulla on cp-vamma. Kotona oli aina puhuttu vain lievästä liikuntavammasta ja siitä, että olen melkein normaali. Löysin vertaistukea ja opin, että on hirveästi muitakin, jotka eivät voineet hypätä narua tai ruutua lapsena. 

Vammani takia minulla on lihakset aina jumissa ja lievää, jatkuvaa kipua, joka vaikuttaa esimerkiksi unen laatuun ja liikkumiseen. Välillä kompastun kun luulen, että jalka nousee, mutta se ei nousekaan. Se on yksi syy siihen, miksi viihdyn ulkomailla. Itsenäinen elämä on helpompaa, kun ei ole lunta ja jäätä. 

Aloin käyttää kävelykeppiä asuessani Isossa-Britanniassa. Suomessa en ehkä olisi alkanut, mutta Briteissä ystäväni osti minulle kepin. Tajusin, että siellä oli hirveästi ihmisiä keppien kanssa. Kun pysyin kepin ansiosta jaloillani, ei tarvinnut koko ajan ostaa uusia housuja kaatuillessa hajonneiden tilalle. 

Välillä kun herään aamulla, en jaksaisi itseäni. Aamun ensimmäiset askeleet ovat yleensä pirun kivuliaat. Mutta sitten käyn suihkussa ja laitan jotakin kivaa päälle. 

”Pystyn ja kykenen, en ole mihinkään pyörätuoliin menossa.”

Terapian jälkeen tatuoitavaksi

Seitsemän vuotta sitten päädyin terapiaan vakavan masennuksen takia. Olin kerännyt asioita mieleeni vuosien ajan ja vakuutellut itseäni siitä, että olin reipas, vahva ja melkein normaali.

Terapiassa löysin jonkinlaisen rauhan ja hyväksynnän itseni kanssa. Aiemmin olin pelännyt, että heikkenen ennen aikojani ja joudun pyörätuoliin. Aloin ajatella, että pystyn ja kykenen, etten ole mihinkään pyörätuoliin menossa. Nyt luotan kroppaani enemmän.

Aloin kerätä elämäntarinaani liittyviä tatuointeja iholleni. Ne lähtivät siitä ajatuksesta, että minun ei tarvitse elää sen näköistä elämää kuin muut elävät. 

Oikeassa kädessäni on teksti I can reach any star, jonka otin terapian päätyttyä. Vasemmassa kädessäni taas lukee Forever young & foolish sen merkiksi, ettei minun tarvitse tehdä avioliitto-omakotitalo-asuntolaina-ratkaisuja. Vasemmassa, heikommassa jalassani lukee hellittelynimeni Kivi. Vasen on siis kivijalkani, hyvässä ja pahassa. 

Minuus on muualla

Äidilläni ja siskollani on erilainen kehon malli kuin minulla, mutta isän puoleisen serkun häissä huomasin, että muillakin isäni puolella on sirot pohkeet ja tällaiset reidet. Se ei olekaan vammaisuutta. 

”Minuuteni ja naiseuteni ovat jossakin muualla kuin kiloissani ja vammassani.”

Nuorempana minulla oli hirveän hankala suhde painooni ja pömppövatsaani. Kun nyt katson vanhoja kuvia, niin en ollut millään tavalla ylipainoinen, minulla vain kurvit kertyvät alavatsaan. En halunnut nähdä koko alavartaloani. Viime vuosina olen lihonut noin 20 kiloa. Nykyään ajattelen suurimman osan ajasta niin, että minulla on kivat rinnat ja kiva peppu, eivätkä ne olisi pienempinä yhtä kivat. 

Painon numero ja kropan muoto vaikuttivat minuun niin paljon nuorempana, että nyt en jaksa enää välittää niistä. Minuuteni ja naiseuteni ovat jossakin muualla kuin kiloissani ja vammassani. 

Mielestäni meidän ihmisten pitäisi katsoa peiliin ja ihailla itseämme. Kaikissa meissä on jotakin, mistä emme pidä, mutta siihen ei pitäisi jäädä kiinni.”

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?