Jasmin, Sari ja Jaana paljastavat, miten kehoaan voi oppia arvostamaan. 

Kehosuhde on henkilökohtainen, mutta silti kaikenlaisille vaikutuksille altis. Esimerkiksi muiden ihmisten kommentit, ympäristössämme näkyvillä olevat kehot, populaarikulttuuri ja taide muokkaavat sitä, miten näemme ja koemme itsemme. Ikäkin vaikuttaa, vaikkei aina niin suoraviivaisesti kuin voisi ajatella. 

Kolme tavallista naista kertoo, mitkä asiat heidän kehosuhteitaan ja kehojaan ovat muokanneet – ja mistä on löytynyt aineksia arvostaa omaa kroppaansa. 

Jasmin Lier, 28, Lappeenranta:

”En halua käyttää elämääni miettien, kelpaanko itselleni”

Joka kolmannelle suureen kehokyselyyn vastanneelle oman kehon näyttäminen uimarannalla aiheuttaa epävarmuutta. Niin myös Jasmin Lierille. Kuva: Mikko Nikkinen
Joka kolmannelle suureen kehokyselyyn vastanneelle oman kehon näyttäminen uimarannalla aiheuttaa epävarmuutta. Niin myös Jasmin Lierille. Kuva: Mikko Nikkinen

Pahin hetki kehosuhteessani oli raskauden jälkeen. On siunaus saada lapsi, mutta raskaus kyllä muuttaa kehoa. En ole koskaan ollut langanlaiha tai supersporttinen, mutta nyt mahani ei palaudu edes entisenlaiseksi. Rinnat, reidet, vatsa ja peppu ovat kasvaneet.

Ajattelen, että kehoni on antanut elämää, ja se on hyvä asia. Ei ole huono juttu, että keho muuttuu. Lapselleni yritän joka yö sanoa, että hän riittää sellaisena kuin on. En halua antaa lapselle sellaista kuvaa, etten arvostaisi itseäni tai muita.

”Masennuksesta ei jäänyt fyysisiä arpia, mutta kun katson peiliin, näen itse itseni eri tavalla.”

Olen kokenut monenlaista: ollut koulukiusattu, sairastanut masennuksen, nähnyt niin monen lähtevän täältä liian nopeasti. Masennuksesta ei jäänyt fyysisiä arpia, mutta kun katson peiliin, näen itse itseni eri tavalla. Olen tajunnut elämisen arvon enkä halua käyttää elämääni miettien, kelpaanko itselleni.

Ainoasta kehostaan täytyy pitää huolta. Tässä kropassa eletään vain kerran.”

Sari Kuusela, 47, Turku:

”Nuorempana vertailin itseäni misseihin”

Sari Kuusela on halunnut välittää lapsilleen luonnollisen kehosuhteen: ”Koetan olla tekemättä asiasta numeroa.” Kuva: Katri Lehtola
Sari Kuusela on halunnut välittää lapsilleen luonnollisen kehosuhteen: ”Koetan olla tekemättä asiasta numeroa.” Kuva: Katri Lehtola

”Minulla on terve ja toimiva keho: pystyn olemaan ja liikkumaan, ja se on tärkeintä.

Kehosuhteeni on muodostunut positiiviseksi aikuisena. Nuorempana vertailin itseäni misseihin ja lehtikuviin. Maailma on muuttunut siitä aika paljon. Nyt lapsilla on Instagramit ja muut somet, joista pursuu koko ajan kauniita kuvia.

Eniten kehonkuvaani on vaikuttanut oma äitini. Hän on aina ollut kannustava ja hyväksynyt minut sellaisena kuin olen. Ystävät matkan varrelta ovat hekin vaikuttaneet, ja nykyinen mieheni kehuu minua. Omille lapsilleni olen yrittänyt välittää luonnollisen suhtautumisen kehoon.

Olen hyvä, sopusuhtainen kokonaisuus. Nyt aikuisena minulla ei enää ole kehossani kohtia, joista olisin epävarma. Olen tullut lempeäksi itselleni: jos vatsa vähän pömpöttää, ei se ole maailmanloppu.”

Jaana Mäkinen, 54, Tampere:

”Alastonmallius oli hieno kokemus”

Esiintyminen on aina kiinnostanut Jaana Mäkistä. 17-vuotiaana hän osallistui missikisoihinkin. Kuva: Rami Marjamäki
Esiintyminen on aina kiinnostanut Jaana Mäkistä. 17-vuotiaana hän osallistui missikisoihinkin. Kuva: Rami Marjamäki

”En varmaan ole ainoa nainen, jolle puolison sanomiset vaikuttavat siihen, miltä oma keho näyttää ja tuntuu. Entinen mieheni ihannoi isoja tissejä, ja kävi mielessä, pitäisikö minun suurennuttaa omani. Sitten kävin itseni kanssa läpi, että nämä ovat ihan hyvät.

Itsetunnon rakentamisessa ovat auttaneet lukuisat hyvät kaverit, jotka ovat osanneet toppuutella ja sanoa, että katsos nyt peiliin, sinähän olet ihan missi! Samaa sanoo nykyinen mieheni.

”Kun olin nuori, serkkupoika kommentoi, että kropassani ei ole laaksoa, ei kukkulaa.”

Kun olin nuori, serkkupoika kommentoi, että kropassani ei ole laaksoa, ei kukkulaa. Nyt olen 54-vuotias ja minulla on neljä lasta. Ihmiset aina kysyvät, että mikä on, kun en yhtään liho: onko minulla keliakia tai jotakin. Kävin ravitsemusterapeutilla selvittämässä asiaa. Hän heitti, että syön ihan normaalisti, mutta näköjään märehdin kuin lehmä. Sillä saa kyselijät hiljennettyä.

Olen aina tykännyt esiintyä, ja mallinhommat ovat kiinnostaneet minua. 50-vuotiaana menin alastonmalliksi piirroskurssille. Että uskalsinkin! Se oli erittäin hieno kokemus, jota voin suositella kaikille.”

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?