Endometrioosista kärsivä Thessy kertoo kivuliaasta sairaudestaan Instagramissa. Kuvat: Shutterstock ja Instagram
Endometrioosista kärsivä Thessy kertoo kivuliaasta sairaudestaan Instagramissa. Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Thessy Kouzoukas kertoo, että hänen vaihdevuotensa eli menopaussi on jo jouduttu käynnistämään.

Yrittäjä, lifestylebloggaaja Thessy Kouzoukas, 27, jakaa Instagram-tilillään yleensä muotikuvia. Tällä kertaa hän päätti julkaista yli 100 000 seuraajalleen jotain ihan muuta, erittäin henkilökohtaista:

– Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi, hän kirjoittaa Instagramiin postaamansa kuvaparin yhteydessä.

 

This is quite shocking to people. This is me. This is endometriosis. I never intended to share these photos hence why I'm naked, but my god I can't believe the amount of DM's I've received from girls who have endo too and feel alone. The left is my stomach 3 weeks after a ruptured cyst (5 weeks ago). The right is me now, on a drug called "synarel" that has stopped all my hormones and sent me into menopause at the age of 27. My upcoming trip to Greece along with this drug is in hopes to get me prepped and in the best condition both physically and mentally for an operation I'm receiving in late August. Endo is no joke. I'll be operated on for 7+ hours and hospitalised for a week. Please, spread the word about endo. And If you know anyone with bad period pain PLEASE tell them to get checked for this. And to my girls with endo.. you're not alone ❤️

Henkilön Thessy Kouzoukas (@thessy.k) jakama julkaisu

Endometrioosista kärsivä Thessy kertoo voinnistaan Instagram-kuvaparissa.

”Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi.”

Vasemmassa kuvassa näkyy pullistuma hänen vatsassaan. Kuva on otettu revenneen kystan jälkeen, hän kertoo.

Oikea kuva on otettu viisi viikkoa myöhemmin:

– Lääke on pysäyttänyt oman hormonituotantoni ja käynnistänyt vaihdevuodet 27-vuoden iässä.

Lue myös! Jutta, 40, kertoo, miten rankkaa elämä endometrioosin kanssa voi pahimmillaan olla: ”Mitkään kyyneleet eivät ole koskaan sattuneet niin paljon”

Kuvassaan Thessy kertoo myös matkustavansa pian Kreikkaan, jossa hän menee endometrioosihoitoihin. Operaatio kestää yli seitsemän tuntia. Sen jälkeen hän toivoo olevansa ”parhaassa kunnossaan sekä fyysisesti että henkisesti”. Hän on saanut kuvaansa tuhansia tykkäyksiä ja satoja kommentteja eri puolilta maailmaa samalla, kun hänen tarinansa on levinnyt internetissä ja sosiaalisen median kanavissa.

Australiassa asuva Thessy sanoo, ettei hän koskaan aikonut jakaa näitä kuviaan netissä, mutta halusi lopulta tehdä sen endometrioosi-tietoisuuden lisäämiseksi. Hän kannustaa ihmisiä puhumaan avoimemmin endometrioosista ja etsimään apua – varsinkin jos kärsii pahoista kuukautiskivuista.

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion kudokseen. Sen syytä ei tunneta.

Suomessa endometrioosi on arviolta 10–15 prosentilla naisista, eli jopa noin 200 000 sairastaa sitä. Sairaus vaikuttaa usein vahvasti myös minäkuvaan, naiseuteen ja henkiseen jaksamiseen. Sen oireet ovat moninaiset, ja niihin voi kuulua esimerkiksi runsaat kuukautiset, vatsan turvotusta sekä selkäkipua.

Lue lisää oireista! Kuukautiset yhtä tuskaa, yhdyntä sattuu, vatsa vaivaa? 14 kysymystä kivuliaasta endometrioosista

Endopotilas

Bloggaajan kuvapari leviää somessa: paljastaa, mitä endometrioosi tekee 27-vuotiaan keholle

Vierailija kirjoitti: Ilmeisesti bloggaaja kärsii myös anoreksiasta. Surullista miten kylkiluut törröttävät nuorella naisella. Minulla näkyy myös kylkiluut ja muitakin luita.. en silti ole alipainoinen. Painoindeksin mukaan lähempänä lievää ylipainoa kuin lievää ali. Ei ne luiden näkymiset kerro aina totuutta. Ja erilaisilla asennoissa voi saada näyttämään paljon hoikemmalta.
Lue kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan persoonallisuus voi heijastua kävelytyyliin.

Nopeatahtista askellusta, laahustusta vai tallustelua – se, millä tavoin kukakin kävelee, voi kertoa yllättävän paljon ihmisen persoonallisuudesta ja hyvinvoinnista.

SOTT-sivusto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kävelytyylin perusteella on mahdollista päätellä, onko ihminen esimerkiksi avoin vai sulkeutunut tai kärsiikö tämä mielenterveyden ongelmista. Toisin sanoen omat fiilikset heijastuvat kävelytyyliin. Laajassa tutkimuksessa verrattiin yli 15 000 eri-ikäisen ihmisen kävelytapaa heidän tekemiin persoonallisuustesteihin.

Lue myös: Vankilatesti paljastaa neljä persoonallisuustyyppiä – mihin kuulut?

Satutaanko sinua haukkumaan aina pikakävelijäksi? Ei se mitään, koska tutkimuksessa todetaan, että nopeasti kävelevät ovat muita todennäköisemmin ekstrovertteja, tunnollisia ja avoimia uusille mahdollisuuksille. Vaikka vanhuuden myötä askellus yleensä hidastuu, tutkimuksessa selvisi, että hyvin ekstroverttien ihmisten kävelynopeus ei hidastunut yhtä paljon kuin muiden.

Hitaasti jo nuorena kävelevät puolestaan osoittautuivat olemaan yleensä neuroottisia tavalla tai toisella. Heidän mielenterveytensä oli muutenkin heikompi kuin muiden ja riskit esimerkiksi dementiaan olivat korkeampia kuin nopeasti kävelevillä.

Ei kuitenkaan hätiä, vaikka nyt alkaisi mietityttää, käveleekö erityisen hitaasti tai oudosti muihin verrattuna. Kävelytyylinsä voi myös valita, ja sen avulla voi vaikuttaa omiin tuntemuksiinsa ja fiiliksiinsä, eikä vain toisin päin. Jos vaikkapa aamulla väsyttää ja harmaa ilma tuntuu masentavalta, kannattaa päättää kävellä reippaasti ja iloisesti työpaikalle – silloin olokin muuttuu iloisemmaksi!

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey