Luovat ihmiset haaveilevat rajattomasti. Kuva: Shutterstock
Luovat ihmiset haaveilevat rajattomasti. Kuva: Shutterstock

Harhailevat ajatukset ja haaveilu voivat olla luovuutesi ilmentymiä.

Luovilla ihmisillä on löydetty useita yhteisiä tunnuspiirteitä – myös sellaisia, joilla he erottuvat muusta väestä.

Luovuus ilmenee kaikkein selvimmin uranvalinnassa ja harrastuksissa. Hiljattain tutkijat australialaisessa National Universityssä huomasivat, että arkkitehdit, kuvanveistäjät ja taiteilijat hahmottavat tilaa eri tavoin kuin muut. He havaitsivat maalareiden pyrkivän jatkuvasti liikkumaan kaksiulotteisen ja kolmiulotteisen muodon välillä, kun taas arkkitehdit hahmottivat tilan erilaisten rajojen mukaan. 

Lue myös: Nämä lapsuuden harrastukset tekevät sinusta luovan ja menestyvän

Tunnetko ajattelevasi toisin kuin muut ihmiset ympärilläsi? Ehkä olet luova ihminen: Huffington postin mukaan he ajattelevat ja toimivat omalla tavallaan. Luovat ei ole tarkasti rajattu ihmistyyppi, mutta tietyt piirteet yhdistävät heitä – tunnistatko itsesi joukosta?

1. Tarkkailet ympäristöäsi

Luovat ihmiset näkevät mahdollisuuksia kaikkialla, joten he tarkkailevat jatkuvasti ympäristöään. Luova ihminen on utelias ja kiinnostunut muiden ihmisten puuhasteluista.

2. Haaveilet

Parhaat ajatukset ja uudet ideat syntyvät harhailevista ajatuksista. Vaikka haaveilu voi vaikuttaa kevyeltä ajatuksenvirralta, tutkimusten mukaan aivot ovat voimakkaasti aktivoituneina haaveilun aikana.

Lue myös: Parhaat ideat syntyvät tutkitusti suihkussa

3. Teet töitä sinulle sopivina tunteina

Monet taiteilijat ovat kertoneet tekevänsä parhaiten töitä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Luovat ihmiset löytävät itselleen sopivimman ajan työskennellä ja suunnittelevat päivänsä sen mukaan – kellonajasta viis.

4. Luot itsellesi omaa aikaa

Luovat ihmiset osaavat olla yksin. Yksinäisyys on usein avain luovaan työhön, sillä yksin ollessa mieli saa vaeltaa vapaasti.

Lue myös: 10 syytä, miksi sinunkin pitäisi viettää enemmän aikaa yksin

5. Haalit uusia kokemuksia

Luova ihminen rakastaa uusia kokemuksia, tunteita ja mielentiloja, joten hän asettaa itsensä myös mukavuusalueensa ulkopuolelle. Avoimuus kaikkea kohtaan on luovuuden tunnuspiirre.

6. Seuraat intohimoasi

Olet luonnostaan motivoitunut, etkä työskentele vain rahan tai tunnustuksen vuoksi. Luova ihminen uskaltaa seurata haaveitaan ja tehdä työtä, josta on aidosti kiinnostunut.

Lue myös: Ahdistaako intohimoton asenne työhön?

7. Menetät ajantajun

Luova ihminen pääsee työskennellessään niin kutsutuun flow-tilaan, eli henkiseen tilaan, jossa henkilö ylittää tietoisen ajattelun saavuttaen hyvän keskittymiskyvyn ja rauhallisuuden. Flow on äärimmäisen luova tila, jossa henkilö on immuuni sisäisille ja ulkoisille häiriöille ja paineille.

8. Epäonnistumiset kuuluvat elämään

Kestävyys on edellytys luovalle menestykselle. Luovaa työtä ei syyttä kutsuta epäonnistumisen prosessiksi, sillä epäonnistumiset ovat olennainen osa luovaa elämää. Uskallat ottaa riskejä, etkä kavahda yksittäisiä epäonnistumisia.

 

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.

Uuden tutkimuksen mukaan persoonallisuus voi heijastua kävelytyyliin.

Nopeatahtista askellusta, laahustusta vai tallustelua – se, millä tavoin kukakin kävelee, voi kertoa yllättävän paljon ihmisen persoonallisuudesta ja hyvinvoinnista.

SOTT-sivusto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kävelytyylin perusteella on mahdollista päätellä, onko ihminen esimerkiksi avoin vai sulkeutunut tai kärsiikö tämä mielenterveyden ongelmista. Toisin sanoen omat fiilikset heijastuvat kävelytyyliin. Laajassa tutkimuksessa verrattiin yli 15 000 eri-ikäisen ihmisen kävelytapaa heidän tekemiin persoonallisuustesteihin.

Lue myös: Vankilatesti paljastaa neljä persoonallisuustyyppiä – mihin kuulut?

Satutaanko sinua haukkumaan aina pikakävelijäksi? Ei se mitään, koska tutkimuksessa todetaan, että nopeasti kävelevät ovat muita todennäköisemmin ekstrovertteja, tunnollisia ja avoimia uusille mahdollisuuksille. Vaikka vanhuuden myötä askellus yleensä hidastuu, tutkimuksessa selvisi, että hyvin ekstroverttien ihmisten kävelynopeus ei hidastunut yhtä paljon kuin muiden.

Hitaasti jo nuorena kävelevät puolestaan osoittautuivat olemaan yleensä neuroottisia tavalla tai toisella. Heidän mielenterveytensä oli muutenkin heikompi kuin muiden ja riskit esimerkiksi dementiaan olivat korkeampia kuin nopeasti kävelevillä.

Ei kuitenkaan hätiä, vaikka nyt alkaisi mietityttää, käveleekö erityisen hitaasti tai oudosti muihin verrattuna. Kävelytyylinsä voi myös valita, ja sen avulla voi vaikuttaa omiin tuntemuksiinsa ja fiiliksiinsä, eikä vain toisin päin. Jos vaikkapa aamulla väsyttää ja harmaa ilma tuntuu masentavalta, kannattaa päättää kävellä reippaasti ja iloisesti työpaikalle – silloin olokin muuttuu iloisemmaksi!