Viisikymppisellä on täysin uudenlainen elämä edessä. Kuva: Shutterstock
Viisikymppisellä on täysin uudenlainen elämä edessä. Kuva: Shutterstock

Miksi päivitellä ikääntymistä, kun siitä voi saada irti niin paljon hyvää?

Ikäkriiseilyyn ei kannata taantua, vaikka työpaikka täyttyisikin nuorista kesätyöntekijöistä. 50 vuotta täyttäessä elämässä on ehtinyt kokea niin paljon, että maailman näkee uusin silmin. The Telegraph kokosi julkkisnaisten parhaat sitaatit koskien tuota merkkipaalua. Lukema voi jännittää, mutta se on ihan kaikilla meillä edessä jossain vaiheessa.

Tässä kahdeksan asiaa, jotka tekevät viisikymppisyydestä ihan mahtavaa:

1. Viisikymppisiä voi hyvin ajatella ansiona. Vaikka nuoruusvuosia välillä vähän kaipaisikin – se on täysin normaalia. Nicole Kidmankin on sanonut, että se tuntuu ikään kuin saavutukselta. ”Silti yritän käyttäytyä kuin huoleton 21-vuotias.”

2. Elämää ei tarvitse ottaa niin kovin tosissaan. Sitä paitsi vanhempana rennosti ottaminen voi onnistuakin helpommin. Ikää voi lähestyä huumorin kautta. Näin on tehnyt ainakin Joan Rovers: ”50-vuotiaalta näyttäminen on mahtavaa… jos on 60-vuotias.”

3. Pyöreitä vuosia täyttäminen on kuin aloittaisi uuden luvun elämässään. Näin ajattelee myös Agatha Christie, joka on kertomansa mukaan nauttinut suuresti toisesta kukoistuksesta. ”Yhtäkkiä sitä huomaa 50-vuotiaana, että kokonaan uusi maailma on avautunut edessä.”

4. Iän mukana kertyy elämänviisautta. Samalla oppii olemaan armollisempi itselleen. Jos parikymppisenä pohtii jatkuvasti ulkonäköään ja mokiaan, vanhempana osaa kenties keskittyä olennaisimpiin asioihin.

Näyttelijä Sadie Frost on kuvaillut, että 50 vuotta täyttäminen on vaikeaa ja elämää määrittävää aikaa. Silloin täytyy mietiskellä ja hyväksyä tiettyjä asioita. ”Ei voi jatkuvasti muistella menneitä ja miettiä, että tein tuollaisen virheen, miksi avioliittoni ei toiminut tai olisikohan minun pitänyt ottaa se työpaikka vastaan?”

5. Vuosien varrella oppii tuntemaan itsensä aina vain paremmin. Vasta jälkikäteen usein tajuaa, kuinka paljon hienoja ja opettavaisia kokemuksia on elämässään käynyt läpi. Malli Elle Macpherson on muotoillut tunteensa viisikymppisyydestä näin: ”Olen hyvin varma itsestäni – olen vahva, iloinen ja motivoitunut. Toivottavasti olen onnistunut hankkimaan jonkin verran viisautta vuosien varrella.”

”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana.”

6. Viisikymppisenä osaa vihdoinkin kunnolla rakastaa ja kunnioittaa itseään. Aiemmin siihen ei usein mukamas ole ollut aikaa tai syytä. Ulkonäkökin muuttuu, eikä peilistä katso sama nainen kuin vuosikymmeniä sitten, mutta muut asiat ovat usein huomattavasti paremmin.

Myös tv-persoona Kate Garraway nauttii mieluummin ikääntymisestä kuin voivottelee menneitä: ”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana, mutta muut asiat ovat paremmin. Viisikymppisenä alkaa uusi aikakausi. Ajattelemme aina, että naiset ovat näkymättömiä keski-iässä siitä huolimatta, että olemme silloin kaikkialla. Ajatus johtuu siitä, että emme silloin juhlista itseämme.”

7. Ikääntyessä oppii arvostamaan tavallisia asioita. Näin uskoo myös J. K. Rowling, joka haluaa juhlistaa eloa ja sen hyviä puolia ihan vaan sen takia, että saa elää: ”Täytyy juhlia jokaista vuotta, jonka viettää täällä terveenä. Mikä on vaihtoehto ikääntymiselle? Häipyä täältä – mutta minä pysyn mieluummin paikalla.”

8. Kun elämää on jo vuosikymmeniä takana, sitä oppii myös rakastamaan ihan uusilla tavoilla. 50-vuotiaana kenties jo tietää, mikä tekee omasta elämästä onnellista ja toimivaa. Se voi olla mitä vain, vaikkapa pelkkä sanakin, kuten malli Liz Hurleylla: ”Rakastan elämääni, rakastan muutosta ja rakastan uusia kokemuksia. On vapauttavaa sanoa ‘kyllä’, se on lempisanani.”

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.

Uuden tutkimuksen mukaan persoonallisuus voi heijastua kävelytyyliin.

Nopeatahtista askellusta, laahustusta vai tallustelua – se, millä tavoin kukakin kävelee, voi kertoa yllättävän paljon ihmisen persoonallisuudesta ja hyvinvoinnista.

SOTT-sivusto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kävelytyylin perusteella on mahdollista päätellä, onko ihminen esimerkiksi avoin vai sulkeutunut tai kärsiikö tämä mielenterveyden ongelmista. Toisin sanoen omat fiilikset heijastuvat kävelytyyliin. Laajassa tutkimuksessa verrattiin yli 15 000 eri-ikäisen ihmisen kävelytapaa heidän tekemiin persoonallisuustesteihin.

Lue myös: Vankilatesti paljastaa neljä persoonallisuustyyppiä – mihin kuulut?

Satutaanko sinua haukkumaan aina pikakävelijäksi? Ei se mitään, koska tutkimuksessa todetaan, että nopeasti kävelevät ovat muita todennäköisemmin ekstrovertteja, tunnollisia ja avoimia uusille mahdollisuuksille. Vaikka vanhuuden myötä askellus yleensä hidastuu, tutkimuksessa selvisi, että hyvin ekstroverttien ihmisten kävelynopeus ei hidastunut yhtä paljon kuin muiden.

Hitaasti jo nuorena kävelevät puolestaan osoittautuivat olemaan yleensä neuroottisia tavalla tai toisella. Heidän mielenterveytensä oli muutenkin heikompi kuin muiden ja riskit esimerkiksi dementiaan olivat korkeampia kuin nopeasti kävelevillä.

Ei kuitenkaan hätiä, vaikka nyt alkaisi mietityttää, käveleekö erityisen hitaasti tai oudosti muihin verrattuna. Kävelytyylinsä voi myös valita, ja sen avulla voi vaikuttaa omiin tuntemuksiinsa ja fiiliksiinsä, eikä vain toisin päin. Jos vaikkapa aamulla väsyttää ja harmaa ilma tuntuu masentavalta, kannattaa päättää kävellä reippaasti ja iloisesti työpaikalle – silloin olokin muuttuu iloisemmaksi!