Yllättävän moni ylittää suojatien kännykkä kädessä. Kuva: Shutterstock
Yllättävän moni ylittää suojatien kännykkä kädessä. Kuva: Shutterstock

Me Naiset tarkkaili puolen tunnin ajan, kuinka monta ihmistä ylittää autolla tai kävellen suojatien tuijottaen samalla puhelintaan.

Valo vaihtuu punaiseksi, autoletka pysähtyy valoihin. Jopa vierestä jalkakäytävältä voi nähdä, miten kuski toisensa perään tarttuu älypuhelimeensa ja laskee katseensa liikenteestä Facebookin ja Whatsappin pauloihin.

Puhelimen räplääminen liikenteessä ei ole leikin asia: Yhdysvalloissa kuolee vuosittain lähes puoli miljoona ihmistä liikenneonnettomuuksissa, jotka johtuvat kännykän käytöstä ajamisen yhteydessä. Suomessa kännykän räplääminen ajaessa aiheuttaa Liikenneturvan mukaan noin kolme kuolemaa vuosittain. Vaaratilanteisiin joutuu puhelimen käytön takia noin 40 prosenttia kuljettajista.

30 minuuttia Helsingin keskustassa

Päätimme toteuttaa testin, jossa tarkoituksena oli tarkkailla puolen tunnin ajan Helsingin rautatieaseman edessä olevassa risteyksessä, miten moni suojatietä ylittävä kävelijä tai liikennevaloissa seisova autoilija katsoi puhelintaan liikenteessä.

Risteys on läpi päivän melko ruuhkainen. Keskellä arkipäivää yksistä vihreistä valoista kulki kerralla noin 40–50 jalankulkijaa sekä noin 10–20 autoa. Puolessa tunnissa autoja ehti mennä suojatien yli reilusti yli sata ja katua ylittäviä ihmisiä oli kaksinkertainen määrä.

Lue myös: Herätyskellon hankinta ja 10 muuta tapaa lopettaa ärsyttävä puhelimen tuijottelu

Mitä testi selvitti?

30 minuutin aikana yhteensä 27 ihmistä ylitti suojatien tuijottaen samalla puhelimensa näyttöä. Kävelyvauhti oli huomattavasti hitaampi kuin muilla, ja toiset suojatietä ylittävät joutuivat muutamaan otteeseen väistämään puhelimen näprääjiä, jotka eivät juuri kiinnittäneet huomiota ympärilleen.

”Puhelimen räplääjistä neljä käveli suojatiellä punaisia päin.”

Puhelimen räplääjistä neljä käveli suojatiellä punaisia päin. Katse saattoi käväistä nopeasti autotiessä, mutta muuten silmät pysyivät puhelimen näytöllä.

Merkittävää oli myös se, että useampi kännykän räplääjä lähti liikkeelle valojen vaihtuessa vihreäksi muiden ihmisten mukana katsomatta ensin ajotielle. Muutama huomasi suojatielle astuessaan sivusilmällä esimerkiksi hitaasti lähestyvän raitiovaunun ja nosti vasta silloin katseensa ylös puhelimesta puoliksi säikähtäneenä.

Autoilijoista samassa ajassa noin 13 katsoi puhelintaan jäädessään punaisiin valoihin. Kukaan heistä ei laskenut puhelinta kädestään, kun valot vaihtuivat ja autot lähtivät liikkeelle. Lähes jokainen puhelimeensa katsovista kuskeista lähti muutaman sekunnin muita autoja myöhemmin liikkeelle. He myös ajoivat suojatien yli kännykkä kädessä.

Lyhyen testimme perusteella ei ole lainkaan epäselvää, miksi puhelimien käyttö aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Sekä autoilijoista että jalankulkijoista noin reilu 10 prosenttia ylitti suojatien kännykkä kädessä.

Testijakson aikana ei sattunut onneksi kertaakaan niin, että puhelinta räpläävät kuski ja punaisia päin kulkeva kävelijä olisivat sattuneet kadulle samaan aikaan. Hyvä niin: kumpikaan ei todennäköisesti olisi huomannut toistaan ajoissa.

Pilipalipilotti

30 minuuttia, 100 autoa, 200 jalankulkijaa – arvaatko, kuinka moni tuijotti kännykkää suojatiellä?

"Puolimiljoonaa kännykän käyttäjää kuolee usa liikenteessä". Joku suhteellisuuden taju noihin lukuihin. Usassa kuoli liikenteessä 40200 ihmistä 2016 eli vajaa 460000 vähemmän, kuin artikkelissa väitetään kuolleen pelkästään kännykän käytön tähden. 2015 arvioitiin 3200 kuolemaan johtaneen onnettomuuden johtuneen häiriötekijöistä ajamiseen keskittymisessä Usassa. Luku sisältää juurikin kännykän käytön, mutta myös syliin kaatuneet kuumat juomat tms.
Lue kommentti

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?