Viisikymppisellä on täysin uudenlainen elämä edessä. Kuva: Shutterstock
Viisikymppisellä on täysin uudenlainen elämä edessä. Kuva: Shutterstock

Miksi päivitellä ikääntymistä, kun siitä voi saada irti niin paljon hyvää?

Ikäkriiseilyyn ei kannata taantua, vaikka työpaikka täyttyisikin nuorista kesätyöntekijöistä. 50 vuotta täyttäessä elämässä on ehtinyt kokea niin paljon, että maailman näkee uusin silmin. The Telegraph kokosi julkkisnaisten parhaat sitaatit koskien tuota merkkipaalua. Lukema voi jännittää, mutta se on ihan kaikilla meillä edessä jossain vaiheessa.

Tässä kahdeksan asiaa, jotka tekevät viisikymppisyydestä ihan mahtavaa:

1. Viisikymppisiä voi hyvin ajatella ansiona. Vaikka nuoruusvuosia välillä vähän kaipaisikin – se on täysin normaalia. Nicole Kidmankin on sanonut, että se tuntuu ikään kuin saavutukselta. ”Silti yritän käyttäytyä kuin huoleton 21-vuotias.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Elämää ei tarvitse ottaa niin kovin tosissaan. Sitä paitsi vanhempana rennosti ottaminen voi onnistuakin helpommin. Ikää voi lähestyä huumorin kautta. Näin on tehnyt ainakin Joan Rovers: ”50-vuotiaalta näyttäminen on mahtavaa… jos on 60-vuotias.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pyöreitä vuosia täyttäminen on kuin aloittaisi uuden luvun elämässään. Näin ajattelee myös Agatha Christie, joka on kertomansa mukaan nauttinut suuresti toisesta kukoistuksesta. ”Yhtäkkiä sitä huomaa 50-vuotiaana, että kokonaan uusi maailma on avautunut edessä.”

4. Iän mukana kertyy elämänviisautta. Samalla oppii olemaan armollisempi itselleen. Jos parikymppisenä pohtii jatkuvasti ulkonäköään ja mokiaan, vanhempana osaa kenties keskittyä olennaisimpiin asioihin.

Näyttelijä Sadie Frost on kuvaillut, että 50 vuotta täyttäminen on vaikeaa ja elämää määrittävää aikaa. Silloin täytyy mietiskellä ja hyväksyä tiettyjä asioita. ”Ei voi jatkuvasti muistella menneitä ja miettiä, että tein tuollaisen virheen, miksi avioliittoni ei toiminut tai olisikohan minun pitänyt ottaa se työpaikka vastaan?”

5. Vuosien varrella oppii tuntemaan itsensä aina vain paremmin. Vasta jälkikäteen usein tajuaa, kuinka paljon hienoja ja opettavaisia kokemuksia on elämässään käynyt läpi. Malli Elle Macpherson on muotoillut tunteensa viisikymppisyydestä näin: ”Olen hyvin varma itsestäni – olen vahva, iloinen ja motivoitunut. Toivottavasti olen onnistunut hankkimaan jonkin verran viisautta vuosien varrella.”

”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana.”

6. Viisikymppisenä osaa vihdoinkin kunnolla rakastaa ja kunnioittaa itseään. Aiemmin siihen ei usein mukamas ole ollut aikaa tai syytä. Ulkonäkökin muuttuu, eikä peilistä katso sama nainen kuin vuosikymmeniä sitten, mutta muut asiat ovat usein huomattavasti paremmin.

Myös tv-persoona Kate Garraway nauttii mieluummin ikääntymisestä kuin voivottelee menneitä: ”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana, mutta muut asiat ovat paremmin. Viisikymppisenä alkaa uusi aikakausi. Ajattelemme aina, että naiset ovat näkymättömiä keski-iässä siitä huolimatta, että olemme silloin kaikkialla. Ajatus johtuu siitä, että emme silloin juhlista itseämme.”

7. Ikääntyessä oppii arvostamaan tavallisia asioita. Näin uskoo myös J. K. Rowling, joka haluaa juhlistaa eloa ja sen hyviä puolia ihan vaan sen takia, että saa elää: ”Täytyy juhlia jokaista vuotta, jonka viettää täällä terveenä. Mikä on vaihtoehto ikääntymiselle? Häipyä täältä – mutta minä pysyn mieluummin paikalla.”

8. Kun elämää on jo vuosikymmeniä takana, sitä oppii myös rakastamaan ihan uusilla tavoilla. 50-vuotiaana kenties jo tietää, mikä tekee omasta elämästä onnellista ja toimivaa. Se voi olla mitä vain, vaikkapa pelkkä sanakin, kuten malli Liz Hurleylla: ”Rakastan elämääni, rakastan muutosta ja rakastan uusia kokemuksia. On vapauttavaa sanoa ‘kyllä’, se on lempisanani.”

tönkkö

viisikymppinen on parhaimmillaan ja vielä kuusikymppinenkin, jos terveyttä piisaa. ja on hyvä draivi. seitsemänkymppisenä alkaa tulla kolotuksia ja sairauden uhkia, vanhuuden ensiaskeleita. on otettava liikkuminen tosissaan ja ruokailutottumukset tarkkailuun. nyt jos koskaan on aikaa matkustelulle. pimeästä talvesta kesäisempiin maisemiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla