Kysyimme askarruttavat ehkäisyasiat ammattilaisilta.

Epäilen, että mielialanvaihtelut, haluttomuus ja lihominen johtuvat e-pillereistä. Mitä pitäisi tehdä? 

Jotkut e-pillerien käyttäjät kokevat mielialamuutoksia, masentuneisuutta ja haluttomuuttakin. Ei ole kuitenkaan varmaa, johtuvatko oireet hormoneista vai muista elämäntilanteeseen liittyvistä tekijöistä. E-pillerien lihottava vaikutus on enemmänkin myytti. Kun miettii ehkäisymenetelmän vaihtoa, kannattaa keskustella lääkärin kanssa elämäntilanteestaan. Pillerimerkin vaihtaminen voi auttaa. Viime syksynä markkinoille tuli e-pilleri, jossa on eri estrogeenihormonia kuin aiemmissa pillereissä ja vähemmän sivuvaikutuksia. Pillerit voi vaihtaa myös ehkäisyrenkaaseen tai -laastariin, joiden hormonipitoisuus on tasaisempi. Rengas ja laastari sopivat mainiosti myös unohtelijoille.

Olen yli 30-vuotias ja syönyt e-pillereitä jo lähes 15 vuotta. Kannattaisiko harkita jotakin muuta ehkäisyä?

Ikä ei ole este pillerien käytölle. Ne voivat jopa helpottaa PMS-oireita, jotka saattavat kolmenkympin tienoilla pahentua. Jos olet normaalipainoinen etkä tupakoi, mikään ei estä käyttämästä pillereitä vaikka vaihdevuosiin asti. Jos tupakoit, kärsit migreenistä tai sinulla on korkea verenpaine, keskustele lääkärin kanssa muista vaihtoehdoista. 

Onko kuukautisten siirtäminen pitkäksi aikaa pois epäterveellistä? 

Voit siirtää tai ”harventaa” kuukautisia täysin turvallisesti vaikkapa niin, että syöt e-pillereitä 2–3 liuskaa perä perään tai käytät ehkäisyrengasta tai -laastaria vastaavan ajan yhtämittaisesti ilman taukoja. Monilla naisilla on hormoniehkäisystä huolimatta runsaat tai kivuliaat kuukautiset, ja niitä lykkäämällä oireet helpottavat. Yhdysvalloissa puhutaan ”vuodenaikakuukautisista”, eli kunkin vuodenajan aikana tulee vain yhdet kuukautiset. Kun käyttää hormonaalista ehkäisyä, kuukautisvuoto on joka tapauksessa keinotekoinen eikä terveyden kannalta välttämätön. Jos kuukautisia lykkää hyvin pitkäksi aikaa, kannattaa varautua läpivuotoihin. 

Sopiiko kierukka myös synnyttämättömälle?

Sopii, jos haluaa ehkäisyn useammaksi vuodeksi. Nuorille synnyttämättömille sopii pienikokoisin kuparikierukka, jonka saa apteekista ilman reseptiä sitten, kun sen sopivuudesta on päätetty lääkärin kanssa. Muille naisille käy myös hormonikierukka. Lääkäri asettaa kierukan asetinputken avulla kohtuun. Toimenpide on aika nopea, mutta jotkut naiset kokevat silti pientä kipua, jota voi lievittää kipulääkkeillä tai paikallispuudutuksella. Kierukka on toki helpompi asettaa naiselle, joka on synnyttänyt. Synnyttämättömällä kohdunkaula on usein tiukka ja asetus voi sattua hieman enemmän. 

Kuormittavatko ehkäisyvalmisteiden hormonit pahasti elimistöä?

Nykyisin niissä on varsin pieni hormonipitoisuus, eikä haittaa sisäelimille ole. 1960- ja 70-luvuilla, jolloin ensimmäiset pillerit tulivat markkinoille, maksa-arvoja seurattiin tarkkaan, koska pillereissä oli huomattavasti enemmän hormoneita. Nykyään seurantaa ei suositella, ja e-pillerien estrogeeni on vaihtumassa synteettisestä luonnonmukaisempaan. Hormonien puoliintumisaika elimistössä on nopea: kun lopettaa pillerit, hormonit häviävät elimistöstä päivässä tai parissa, olit sitten syönyt pillereitä viisi tai viisitoista vuotta. 

Mikä on halvin tapa ehkäistä?

Jos otetaan huomioon vain ehkäisymenetelmän kustannukset, kuparikierukka on halvin. Se maksaa noin 70 euroa, ja ehkäisyteho kestää viitisen vuotta. Myös olkavarteen asennettava, keltarauhashormonia sisältävä ehkäisyimplantaatti eli ehkäisykapseli, jonka teho on kolmesta viiteen vuotta, on edullisimmasta päästä. Ennen kapselin ottamista voi kokeilla menetelmän sopivuutta minipillereillä. Monelle ehkäisykapselin käyttäjälle tulee vuotohäiriöitä ja kuukautiskierto heittelee.

Synnytin juuri ja imetän. Tarvitsenko ehkäisyä ja millaista?

Imetys ei ole varma ehkäisykeino. Vain täysimetys toimii raskauden ehkäisynä, jos imetyksessä ei ole ollenkaan yli kuuden tunnin taukoja eivätkä kuukautiset ole alkaneet. Täysimetyskään ei ole yhtä tehokas kuin kondomi tai hormonaalinen ehkäisy. Se, mitä ehkäisyä voi käyttää, riippuu siitä, milloin on synnyttänyt ja kuinka tiiviisti imettää. Keltarauhashormonivalmisteet, kuten minipillerit tai ehkäisykapseli, voi aloittaa jo pian synnytyksen jälkeen. Mikäli tarvitsee ehkäisyä pidemmäksi aikaa, voi ottaa kupari- tai hormonikierukan. 

Kondomi hajosi ja pelkään olevani raskaana. Kuinka monen päivän päähän jälkiehkäisy yltää?

Korkeintaan viiden vuorokauden päähän. Jälkiehkäisytabletteja on kahdenlaisia: toinen on reseptivapaa, apteekeista saatava pilleri, joka pitää ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä, ja uudempi on reseptillä saatava tabletti, jonka teho yltää 120 tunnin eli viiden vuorokauden päähän yhdynnästä. Tabletit voivat aiheuttaa jonkin verran pahoinvointia ja päänsärkyä. Jälkiehkäisy ei ole 100-prosenttisen tehokas ehkäisymenetelmä – siksi noin kolmen viikon kuluttua jälkiehkäisyn otosta kannattaa tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisynä voi käyttää myös kuparikierukan asennusta, jos se naiselle sopii.

Milloin kannattaa harkita sterilisaatiota ja millainen toimenpide siihen liittyy? 

Silloin, kun nainen tai mies haluaa pysyvää ehkäisyä tai kun lapsiluku on täynnä. Lain mukaan sterilisaation voi saada, kun on yli 30-vuotias tai on vähintään kolme lasta. Naiselle sterilisaatiomenetelmiä on kaksi: munanjohtimien sulkeminen klipseillä vatsaontelon tähystyksessä tai Essure-menetelmä, jossa kohdun tähystyksessä viedään munanjohtimiin mikroimplantit, jotka estävät siittiöiden pääsyn munasoluihin. Yleensä suositellaan Essurea, sillä se ei vaadi leikkausta, nukutusta eikä sairauslomaa. Sterilisaatiot ovat Suomessa vähentyneet huomattavasti, sillä naiset saavat lapsensa myöhemmin, ja moni käyttää mieluummin hormonikierukkaa. 

Missä ikävaiheessa ehkäisyn voi lopettaa ja mistä tietää, ettei tule enää raskaaksi?

Sitä ei ole helppo tietää, sillä vaihdevuosioireita voi olla jopa kymmenen vuotta ennen varsinaista menopaussia. Yleensä ehkäisyn voi lopettaa, kun kuukautiset ovat olleet vuoden poissa tai kun on yli 51-vuotias. Asian voi varmistaa verikokeella, jossa mitataan munasarjan estrogeenihormonin pitoisuus. 

Milloin miesten e-pilleri tulee markkinoille?

Sitä on valmisteltu vuosikausia, mutta lääkefirmat ovat keskeyttäneet sen kehittämisen.

Lisätietoa ehkäisystä: Väestöliiton maksuton seksuaaliterveysneuvonta.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?