Me Naiset
|
ME NAISET
Liiallinen lisäravinteiden syönti voi kääntyä syöjää vastaan. Kuva: Shutterstock
Liiallinen lisäravinteiden syönti voi kääntyä syöjää vastaan. Kuva: Shutterstock

Runsas vitamiinien syönti ei lisää terveyttä tai suojaa syöviltä. Tutkimusten mukaan asia voi olla jopa päinvastoin, toteaa HS:n haastattema asiantuntija.

Helsingin Sanomien mukaan useista tällä vuosituhannella tehdyistä tutkimuksista ja tutkimusyhteenvedoista selviää, että jotkin vitamiinit ja hivenaineet näyttävät jopa lisäävän syöpäriskiä.

Haittoja on havaittu esimerkiksi A- ja E-vitamiinin sekä beetakaroteenin ja seleenin liikakäytöstä.

– Kyllä se on monelle tyrmistyttävä tieto, kun on ajatellut satsaavansa terveyteensä ja tekevänsä itselle hyvää, kertoo syöpälääkäri, dosentti Timo Joensuu lehdelle.

Haitallisia vaikutuksia alkaa kuitenkin ilmetä vasta, kun vitamiineja tai hivenaineita nautitaan merkittävästi suosituksia enemmän. Syöpäriskin kasvua todistavat tutkimukset on tehty suosituksiin nähden 5–20-kertaisilla annoksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskiryhmässä ovat kuitenkin ne, jotka syövät yhtä aikaa useita valmisteita tai paljon luontaistuotteita, joissa pitoisuudet saattavat vaihdella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo lehdelle törmäävänsä harvoin mutta säännöllisesti asiakkaisiin, jotka syövät pillereitä päivittäin 20–25 eri purkista.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla