Tämä juttu voi auttaa ymmärtämään, miksi joku tuttavapiirissäsi vaikuttaa melkoisen itsekkäältä pöyhkeilijältä. 

Itsekeskeinen, piittaamaton, häikäilemätön. Kerrassaan epämiellyttävä tyyppi. Sellaiseksi voisi kuvailla ihmistä, jota arkikielessä kutsutaan myös narsistiksi.

Kuten olemme jo aiemmin todenneet, narsismi on eri asia kuin narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsistisia piirteitä löytyy meistä kaikista. Parhaimmillaan narsistiset piirteet näyttäytyvät kivoina ominaisuuksina elämässä: terveenä itserakkautena ja omanarvontuntona. Kenkuimmillaan ne ovat tylyä piittaamattomuutta muiden tunteista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kumpikin näistä on eri asia kuin narsistinen persoonallisuushäiriö. Se on vakava psyykkinen häiriö, josta kärsii noin yksi sadasta. Harvinainen häiriö tarkoittaa vakavia tunne-elämän ja persoonallisuuden vaikeuksia. Tässä jutussa ei puhuta narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisillä on erilaisia taipumuksia narsistisuuteen. Narsististen piirteiden ilmenemiseen voi vaikuttaa hyvin monet asiat. Bustle-sivuston haastatteleman astrologin mukaan myös horoskooppimerkki!

Astrologi Joshua MacGuire listasi kolme horoskooppimerkkiä, jotka ovat – tai ainakin vaikuttavat – muita todennäköisemmin narsistisilta.

Oinas 21.3.–19.4.

Jos oinas vaikuttaa narsistiselta, hänellä on usein siihen jokin syy. Yksi syy voi olla se, että oinas on joutunut kokemaan ikäviä hylkäämiseen liittyviä kokemuksia. Voi olla, että oinasta ei ole esimerkiksi hyväksytty tietyissä porukoissa omana itsenään.

Hylkäämisen kokemukset voivat ajaa oinaan ajattelemaan, että hänen pitää olla erityisen itsenäinen, jotta hänet hyväksytään. Silloin oinas saattaa kääntyä tuijottelemaan omaa napaansa, ja kadottaa kykynsä hyväksyä ja ymmärtää toisten tunteita.

Ulospäin oinaan sisäinen kamppailu hylkäämiskokemusten kanssa näyttäytyy usein itsekeskeisyytenä ja tunteettomuutena. Empatian unohtaminen voi saada oinaan vaikuttamaan narsistiselta.

MacGuiren mukaan oinaan voi kuitenkin kääntää tilanteen myös päälaelleen. Jos oinas oppi käsittelemään omia tunteitaan, hän usein pystyy auttamaan muitakin löytämään näiden vahvuudet.

Leijona 23.7.–22.8.

Leijona on eläinradan johtohahmo, jolla on loistava kyky ottaa vastuuta. Leijonat hakeutuvat mieluusti valokeilaan ja onnistuvat helposti vakuuttamaan myös muut taidoillaan.

Piirre saattaa ajaa leijonan helposti luulemaan itsestään liikojakin. Jos asiat eivät mene leijonan haluamalla tavalla, seuraukset saattavat olla ikäviä. Jos joku asettuu leijonaa vastaan, merkki saattaa haluta kostaa ja loukata. Tämä saa leijonan vaikuttamaan helposti narsistiselta.

MacGuiren mukaan leijonan kannattaa opetella suhtautumaan asioihin hieman rennommin. Muiden vastustusta ei myöskään kannata ottaa aina henkilökohtaisesti.

”Leijonan pitää hyväksyä se, että toisten tunteet ja mielipiteet ovat merkityksellisiä. Ja se, että vastustuksesta raivostuminen voi saada muut kyseenalaistamaan kunnioituksensa leijonaa kohtaan”, MacGuire muistuttaa.

Kauris (22.12.–20.1.)

Kauris saattaa vaikuttaa narsistiselta kahdesta eri syystä. Ensinnäkin merkin ominaisuuksiin kuuluu rakkaus hierarkioita kohtaan. Kauris on kunnianhimoinen ja haluaa vaikuttaa paremmalta kuin muut.

Sisäinen palo menestykseen saattaa kuitenkin tehdä kauriista varsin epävarman. Epävarmuus omasta itsestä voi näyttäytyä ulospäin itsekeskeisyytenä. Teennäinen niskojen nakkelu muille johtuukin usein siitä, että kauriilla on heikko itsetunto. Hän voi myös pelätä epäonnistumista.

Koska kauris on valmis tekemään mitä vain säilyttääkseen saavuttamansa aseman, hän voi olla toisia kohtaan myös häikäilemätön. Toisten tunteiden ja avun hyväksikäyttö näyttäytyvät muiden silmään narsistisuutena.

MacGuiren mukaan kauriille on ensisijaisen tärkeää pyrkiä hyväksymään itsensä virheineen kaikkineen. Se auttaa kaurista ymmärtämään, ettei ole muiden yläpuolella.

”Itsevarmuuden avulla kauriin taipumus oman edun tavoitteluun muiden kustannuksella hiipuu. Silloin kauris voi ymmärtää, että hänen on mahdollista saavuttaa tavoitteensa myös reiluin keinoin. MacGuire kertoo.

Mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle? Lue päivän horoskooppi!

Vierailija

Ihan oikeasti arvoisa Me Naiset. Voisitteko ystävällisesti lopettaa moisen soopan julkaisemisen.  Soopaa ovat kaikki horoskooppijutut ylipäätään, mutta tuo on jo vastuutonta  ja moraalitonta toimintaa!  Narsismi on todellinen persoonallisuushäiriö. Mitä seuraavaksi: testaa, mikä horoskooppi on alttein sairastumaan skitsofreniaan! Nyt irtonumero vain 2,90 e! Paheksun toimintaanne mitä syvimmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla