Kodinkoneiden huoltaminen on myös ympäristövalinta - näin et joudu aina ostamaan uutta. Kuva: Colourbox.
Kodinkoneiden huoltaminen on myös ympäristövalinta - näin et joudu aina ostamaan uutta. Kuva: Colourbox.

Koneiden käyttöikä pitenee, kun niistä muistaa huolehtia. Pidä mikro puhtaana, vaihda pölypussi tarpeeksi usein ja käytä pesukoneessa välillä myös kuumimpia ohjelmia.

1. Pese vuodevaatteet fosfaattipitoisella pesuaineella (esim. Serto) 90-asteisessa ohjelmassa 1-3 kertaa vuodessa tai pese kone tyhjänä apteekista saatavalla sitruunahapolla korkeassa lämpötilassa. Koneen käyttöikä pitenee, kun muistat puhdistaa säännöllisesti myös nukkasihdin, pesuainekotelot ja tulovesisihdin.

2. Pidä mikro puhtaana. Lika ja roisketahrat vievät osan lämmitystehosta, ja pahimmillaan roiske voi polttaa reiän koneeseen.

3. Puhdista kylmälaitteiden pinnat ja tiivisteet säännöllisesti. Imuroi laitteen takaosan lauhduttimen ja kompressorin ulkopinnat pölystä 1-3 kertaa vuodessa. Vaihda vioittuneet tiivisteet.

4. Puhdista kahvi- ja vedenkeittimesi säännöllisesti puolet etikkaa, puolet vettä -liuoksella. Anna vaikuttaa 10 minuuttia. Keitä puhdas vesi läpi 2-4 kertaa.

5. Pölynimureiden pölypussia ei kannata imuroida ihan täyteen. Pöly voi leivät moottoriin. Vaihda säännöllisesti myös imurin suodatin.

6. Käytä astianpesukoneessa silloin tällöin myös kuumimpia pesuohjelmia, ne sulattavat ruuantähteet putkista. Valmistajilta löytyy koneen pesuaineita.