Vaikka kotona olisikin kaikki hyvin, ihminen voi ajautua pettämään kumppaniaan. Kuva: Shutterstock
Vaikka kotona olisikin kaikki hyvin, ihminen voi ajautua pettämään kumppaniaan. Kuva: Shutterstock

Ehjä perhe vastaan humalainen pano. Miksi kukaan valitsisi jälkimmäisen?

Viina virtaa ja ilta venyy pitkälle. On firman juhlat, jossa oma puoliso tai perhe ei ole läsnä eikä niin mielessäkään. Humalassa vieras henkilö houkuttaa. Tilanne on otollinen hairahdukselle, ja jossain vaiheessa käy ”vahinko”.

Pettämistilanne saattaa olla nopeasti ohi, eikä käteen lopulta jäänytkään hetken mielihyvää erikoisempaa. Tilalle tulee huono omatunto, sillä tuon nopean hetken aikana on juuri saattanut rikkoa perheensä, avioliittonsa tai ainakin kumppaninsa luottamuksen.

Mitä sillä hetkellä tapahtuu, kun ihminen lankeaa houkutukseen ja riskeeraa koko elämänsä lyhyen intohimon vuoksi?

Halu pettää syntyy jo aiemmin

Psykologi Sanna Aulankosken mukaan pettämistilanteessa ihminen heittäytyy hetkelliseen nautintoon. Tähän on syynä seksuaalinen halu ja kontrollin pettäminen.

Kontrollin katoamiseen vaikuttaa muun muassa alkoholi, mutta se ei selitä viettiä pettää.

– Halu pettää ei usein synny sillä tietyllä hetkellä, vaan taustalla on jotain muutakin. Hetkellisen halun laukaisee esimerkiksi pohjalla oleva ihastuminen tai rakastuminen. Hairahdus työkaverin kanssa saa alkunsa jo siellä työpaikalla, Aulankoski sanoo.

”Umpirakastuneena ihminen on suojassa omalta pettämiseltään.”

Suurin osa pettämisestä tapahtuu kuitenkin tiedostaen ja järkeä käyttäen.

– Kumppania petetään salaa, eikä tarkoitus ole jäädä kiinni. 

Aulankosken mukaan elämäntilanteet vaikuttavat myös haluun pettää. Umpirakastuneena ihminen on suojassa omalta pettämiseltään, mutta näiden hetkien ulkopuolella häilyy alttius houkutukselle.

Aulankoski kuvailee myös halua pettää paradoksaaliseksi.

– Jos kumppani antaa paljon huomiota ja hukuttaa hellyyteen, toiselle voi tulla halu kokea jotain uutta. Jossain vaiheessa voi tulla olo, ettei oma kumppani riitä.

– Toinen vastakohta on taas se, kun kotona ei ole läheisyyttä eikä seksiä, jolloin sitä haetaan muualta, Aulankoski sanoo.

Miehen on helpompi hairahtaa

Aulankosken mukaan myös sukupuolten välillä on eroja pettämisessä. Erot eivät ole fysiologisia, sillä miesten ja naisten halut ovat tutkitusti samankaltaisia. Kulttuuriset erot sen sijaan sallivat helpommin miehelle pettämisen.

– Miehille pettäminen on kulttuurisesti sallitumpaa, ja se annetaan helpommin anteeksi. Jossain piireissä pettäminen jopa kuuluu asiaan: käydään esimerkiksi maksullisissa naisissa.

Tasa-arvo on kuitenkin vahvistumassa, ja naisetkin pettävät yhä enemmän. Kun pettämisestä tulee yhä sallitumpaa, kynnys hölmöilyyn madaltuu.