Suomalaisista nuorista yli puolet liikkuu terveyden kannalta liian vähän. Suositusten mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua 1­­-2 tuntia päivässä ikäkauteensa sopivalla tavalla. Päiväkoti-iässä tavoite yleensä täyttyy, mutta koulussa liikkuminen lopahtaa.

Suomalaisista nuorista yli puolet liikkuu terveyden kannalta liian vähän, sanoo huippu-urheilusta koulukuraattoriksi siirtynyt Heli Krüger.

” Suositusten mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua 1­­-2 tuntia päivässä ikäkauteensa sopivalla tavalla. Päiväkoti-iässä tavoite yleensä täyttyy, mutta koulussa liikkuminen lopahtaa. Koulumatkat kuljetaan autolla, välituntisin pysytään sisällä, koulun piha ei houkuttele liikkumaan tai koulusta ei esimerkiksi löydy liikkumiseen aktivoivia välineitä.

Vastuu lasten ja nuorten liikkumisesta on ensikädessä vanhemmilla. Huippu-urheilu ei ole jokaisen juttu, mutta arkiliikunnan pitäisi olla. Siihen vanhempien tulisi kannustaa omalla esimerkillään ja tarjoamalla lapsille ja nuorille positiivisia kokemuksia.

Monipuolinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeä osa koululaisten hyvinvointia. Päivittäinen arkiliikunta on jaksamisen ja kehittymisen kannalta tärkeää. Fyysisen kunnon lisäksi liikunta lisää myös henkistä hyvinvointia ja ehkäisee syrjäytymistä”, Heli Krüger sanoi.

Heli puhui Elovenan ja Suomen Urheiluliiton järjestämässä tilaisuudessa, jossa kerrottiin Elovenan ja koulujen välisestä yhteistyöstä. Viime vuosien aikana Elovena ja SUL ovat toteuttaneet kouluissa Voimapäiviä, joilla on innostettu lapsia liikkumaan. Nyt Elovena lahjoittaa 100 koululle yleisurheiluvälinesetin, jolla lapsia tutustutetaan yleisurheilun eri lajeihin.

Ensimmäinen välinesetti luovutettiin tilaisuudessa Kirkkonummen Heikkilän koululle.

Teksti Miia Vatka Kuva iStockphoto