Energiansäästölamput syrjäyttävät hehkulamput kodeissa.
Energiansäästölamput syrjäyttävät hehkulamput kodeissa.

Hehkulamput alkavat poistua kaupoista syyskuusta lähtien. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Mitä tästä lamppujenvaihtoruljanssista pitäisi tietää, Motivan johtava asiantuntija Kimmo Rautiainen?

Hehkulamppuja ei mitenkään kielletä. Ne väistyvät nyt syyskuusta alkaen pikkuhiljaa niin, että aluksi kauppoihin ei enää toimiteta isotehoisimpia eikä mattahehkulamppuja. Varastot saa tietysti myydä loppuun. Vasta vuonna 2012 kaikki hehkulamput poistuvat. Isotehoisimmilla tarkoitetaan satawattisia lamppuja, joita kotitalouksissa on muutenkin aika vähän.

Minkä takia hehkulamput sitten poistuvat?

Se liittyy uusiin energiatehokkuusvaatimuksiin. Energiansäästölamppuihin siirtyminen on kotitalouksille tehokkain ja halvin tapa pienentää sähkönkulutusta ja ympäristökuormitusta.

Miksi energiansäästölamput ovat kalliimpia?

Hehkulamppu on 150 vuotta vanha, yksinkertainen laite. Energiansäästölampussa on elektroniikkaa, se toimii samalla periaatteella kuin jo monille tutut loisteputket.

Tavallista energiansäästölamppua ei kuulemma voi esimerkiksi laittaa valaisimeen, jossa on himmennin?

Jokaiseen käyttöön löytyy sopiva energiansäästölamppu, vastaavuudet voi tarkistaa netistä osoitteesta www.lampputieto.fi. Himmennysvalaisimiin ja saunatiloihin voi laittaa esimerkiksi kierrekantaisen halogeenilampun.

Vaivaa tietysti lisää se, että energialamput pitää viedä ongelmajätekeräykseen.

Keräyspisteitä on todella paljon, ja kyllähän jo nyt kotitalouksissa syntyy kaikenlaista ongelmajätettä. Kannattaa myös muistaa, että uusien lamppujen käyttöikä on paljon pidempi kuin vanhojen lamppujen, eli ei siellä keräyspisteellä tarvitse viikoittain rampata.