Näin syntyy jännittävä keitos:

1.    Pidä silmät ja korvat auki

Tarkkaile ympäristöäsi. Hyviä jännityskertomuksen ideoita voi noukkia esimerkiksi ihmisten tarinoista, oman elämän sattumuksista tai uutisjutuista. Pidä muistikirja sängyn vierellä, jotta unenpöpperössä saadut ideat eivät katoa.

2.    Liimaa lukija tekstiin

Kertomuksen alku on tärkeä, sen pitäisi herättää kiinnostusta ja liimata lukija tekstiin. Tässä ei kannata noudattaa mitään tiettyjä kaavoja. Mieti, mikä olisi juuri sinun tarinallesi sopiva alku.

3.    Kehittele koukku

Hyvä novelli tarvitsee koukun, yllätyksen. Jos haluat tutustua jännityskertomuksen rakenteeseen, suosittelen esimerkiksi Raymond Chandlerin klassisia rikosnovelleja, Patrick Quentinin koottuja kertomuksia tai Edgar Allan Poen novelleja.

4. Hämää lukijaa

Mieti, miten sinua itseäsi hämättäisiin lukijana. Mikä olisi ensimmäinen johtopäätöksesi, mitä lukija ensimmäisenä odottaa? Muista, että lukijaa ei myöskään saa johtaa väärällä tavalla harhaan, ettei hän pety.

5. Tee henkilöhahmoista kiinnostavia

Pienet yksityiskohdat, kuten pukeutuminen ja harrastukset, kertovat ihmisestä paljon. Jos joku on snobi, hänellä voi olla kalliit italialaiset kengät. Yksi voi harrastaa postimerkkeilyä, toinen bodausta. Kiinnostuksen kohteet antavat henkilöistä heti jonkinlaisen kuvan.

6.    Mieti nimet tarkkaan

Jos kertomuksen päähenkilöllä on uskomaton nimi kuten Carl Guggenstein, teksti menee heti alkumetreillä pilalle. Jopa puhelinluettelosta löydetyt nimet kuulostavat monesti keinotekoisilta paperilla. Itse käytän usein suomalaista etunimeä ja ruotsalaista sukunimeä: Eero Jansson, Kalle Lindström.

7.    Kavahda kliseitä

Kaikki perustyypit kuten pahis, vamppi, umpikiero ja psykopaatti ovat jo itsessään kliseitä. Myös alkoholisoitunut yksityisetsivä alkaa olla kulunut hahmo. Klisee voi syntyä myös niin, että yrittää siirtää vaikkapa amerikkalaisen lajityypin Suomeen. James Bond suomalaisessa maisemassa ei vain toimi.

8.    Vertaa varoen

Aloittelevan kirjoittajan kannattaa käyttää kuin-sanaa varovasti. Vertauksen pitää olla tuore, jotta se on onnistunut.

9.    Odota alkuhuuman loppumista

Kun olet saanut kertomuksen kirjoitettua, olet siihen ensin hyvin ihastunut. Odota, että tunne menee ohi, ja yritä sitten lukea tekstiäsi kriittisesti. Jos sinulla on joku ystävä, jota arvostat, voit näyttää kertomustasi myös hänelle. Itse teen ensin raakaversion tarinasta, ja alan myöhemmin lisätä lihaa luiden päälle. Mietin, miten keitosta voisi vielä maustaa, jotta siitä tulisi herkullisempi.

10. Tarkista faktat

Vältä asiavirheitä. Hyvä kaupunkituntemus on eduksi; jokaista puhelinpylvästä ei tarvitse laittaa oikeaan paikkaan, mutta jokainen helsinkiläinen tietää, että verovirasto ei sijaitse Aleksanterinkadulla. Aloittelevan kirjoittajan ei kannata valita liian vierasta aihetta. Jos kirjoittaa talousrikoksista, pitää asiasta myös jonkin verran tietää.

Sinustako dekkarimestari?

Lue kustannustoimittaja Sari Lindsténin ajatuksia kirjoittamisesta ja dekkarin lajista.