Kuvat Panu Pälviä
Kuvat Panu Pälviä

Monen morsiamen pahin painajainen on se, että sulhanen saisi päättää hänen hääpuvustaan. Janne Ruohisto selviytyi lähes mahdottomasta tehtävästä aivan täydellisesti.

Janne Ruohisto, 37, seisoo keskellä tyllimerta ja näyttää hämmen­ty­neel­­tä. On kukkasia, rypytyksiä, laskoksia, pitsiä ja taftia. Olkaimettomia, yksiolkaimisia ja olkaimellisia. Puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia ja kermansävyisiä. Miten ihmeessä hän pystyy valitsemaan valkoisesta mekkorivistöstä juuri sen oikean?

– Olisiko pieni ehdotus paikallaan? Juhla-asu Helsinki -putiikin omistaja Päivi Siiro keskeyttää, ja Janne huokaa helpotuksesta.

Janne on ensimmäistä kertaa hääpukuliikkeessä, ja tänään vain hänen mielipiteellään on väliä: hän on etsimässä kihlatulleen Annukka Blomille, 26, hääpukua.

Todellisuudessa sulhasen ei tarvitse ottaa liian kovia paineita sovittelukierroksesta, sillä Annukan hääpuku on jo työn alla.

Kun Janne ja Annukka sanovat toisilleen tahdon kesäkuussa Kuninkaalliset häät -ohjelman televisiokameroiden ja 1 200 vieraan edessä, Annukka pukeutuu huippusuunnittelija Jukka Rintalan häntä varten suunnittelemaan asuun. Jos Janne saisi päättää, puku olisi klassisen kaunis ja linjakas. Yksinkertainen ja keveä.

– Hääpuvun tulee olla siro ja söpö, sel­lainen kuin Annukkakin. En näe häntä missään yliprinsessamaisessa pitsipönkköydessä, Janne linjaa.

Annukka nyökyttelee vieressä, sillä hän on varma, että Janne osaa valita hänelle ihanan hääpuvun.

– Jannella on maailman paras maku! Hän on löytänyt minulle lempitakkini ja kaikki lempihuivini. Viimeksi sain joululahjaksi aivan huikean käsi­laukun. Luotan Janneen tyylisilmään sataprosenttisesti.

Ei mikään linnanneito

Kirkkaanvärinen tai musta mekko? Ei. Pitkät hihat? Ei. Muhvia ja puhvia? Ei todellakaan. Päivi nostelee hääpukuja yksi toisensa jälkeen Jannen eteen, ja tämä sanoo salamannopeasti mielipiteensä.

– Miten olisi tämä? Päivi kysyy ja levittää käsivarsilleen vanhanajan glamouria henkivän iltapuvun, jossa on pitkät hihat ja hieman pitsiä.

– Tuo ei ainakaan ole yhtään Annukan tyylinen! Puku on liian linnanneitomainen, ja sopii ennemmin sellaiselle naiselle, joka tykkää jättäytyä taustalle. Annukka on näyttävä ja voimakastahtoinen nainen, ei mikään linnaan teljetty neito, Janne luonnehtii ja saa mielipiteelleen Annukan hyväksynnän.

– Ihan samaa mieltä. En olisi itsekään valinnut tuota pukua!

Mutta kun Päivi esittelee Jannelle trendikästä yksiolkaimista mekkoa kapealla röyhelöhelmalla, se saa hetkessä Jannen hyväksynnän. Alle puolessa tunnissa Janne on valinnut kolme suosikkimekkoaan, ja Annukka vetäytyy niiden kanssa sovituskopin uumeniin. Hän on kokeillut aiemmin yhtä hääpukua, mutta ei aluksi kehdannut kertoa siitä Jannelle.

– Ystäväni oli hankkinut viime kesänä kuvauksia varten yhden hääpuvun, ja hän käski minun kokeilla sitä. En viitsinyt kertoa siitä Jannelle, ettei hänelle vain olisi tullut paineita kosia minua. Mutta kun Janne muutama kuukausi myöhemmin kosi, tunnustin kokeiluni heti, Annukka nauraa.

Täyden kympin mekko

Rempseä yrittäjäpariskunta tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Ystävä- yrittäjien pikkujouluissa kolme vuotta sitten. Annukka ihastui Jannen rentouteen ja hyväsydämisyyteen, Janne Annukan rohkeuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Olemme molemmat itsenäisiä, sopivasti itsepäisiä sekä iloisia ja leikkimielisiä hassuttelijoita. Luemme jatkuvasti toistemme ajatuksia ja tunteita, Janne kertoo.

– Joskus Janne osaa kuvailla tunteitani paljon paremmin kuin minä itse, Annukka komppaa.

Pari alkoi suunnitella häitään heti Jannen lokakuisen yllätyskosinnan jälkeen, mutta työkiireiden takia tuntui lottovoitolta päästä mukaan ohjelmaan, jossa joku muu huolehtisi kaikista käytännönjärjestelyistä.

– Olin jo ehtinyt suunnitella meneväni naimisiin paljeteilla koristellussa fuksian värisessä iltapuvussa, jonka ostin viime keväänä. Mutta nyt on kiva, kun joku suunnittelija hoitaa sen puolen. Olen saanut esittää muutamia toiveita, kuten sen, että puku olisi mahdollisimman istuva, ja siinä saisi olla pienet hihat, Annukka kertoo samalla, kun Päivi auttaa häntä pukemaan ylleen yksiolkaimista hääpukua.

Kun Annukka astuu ulos sovituskopista, Janne menee hetkeksi sanattomaksi.

– Vau! Täydet kymmenen pistettä!

Eihän tästä voi panna enää paremmaksi. Puvun röyhelöhelma on kaunis ja kevyen näköinen, Janne arvioi.

Annukka asettuu seisomaan peilin eteen ja huokaa itsekin ihastuksesta.

– Oi, tässä on todella kaunis helma! Minäkin antaisin mekolle kymmenen pistettä. Tämä yllä tekee heti mieli sanoa tahdon!

Valkoista sen olla pitää

Seuraavaksi Annukka kokeilee mekkoa, joka Jannen silmissä näyttää tyylikkäältä ja naiselliselta. Strassikoristeisessa mekossa on paksut olkaimet ja pitkä laahus, ja se rypyttyy viehkeästi keskivartalolle.

– Mekko on näyttävä, mutta yksi­olkaiminen mekko oli tyttömäisempi ja prinsessa­maisempi. Ei minua kuitenkaan haittaisi, jos Annukka tähän päätyisi, Janne tuumaa.

– Molemmat mekot ovat ihania, mutta kyllä minäkin sen yksiolkaimisen ottaisin! Se oli ehkä hieman romanttisempi kuin tämä.

Vaikka Janne pitää enemmän valkoisista kuin värillisistä hääpuvuista, hän valitsee Annukalle kolmanneksi mekoksi laventelinvärisen puvun, jossa on runsas röyhelöhelma. Kirkkaisiin väreihin pukeutuva Annukka ei ole aivan varma mekon pastelliin taittuvasta sävystä. Ehkä mekko sopii sittenkin vain hienoihin iltajuhliin tai morsiamen sijaan esimerkiksi kaason ylle.

– Mekossa ei ole tarpeeksi pitkä helma, joten tämä jää vähän iltamekoksi. Annukka säihkyy toki värillisessäkin vaihtoehdossa, mutta valkoinen mekko on aina parempi, Janne summaa.

Sulkia ja satiinia

Punavuorenkadulla sijaitsevassa Boutique Sanjassa Janne silmäilee itsevarman oloisena runsasta mekkorivistö ja punnitsee tarkkaan myyjä Sanni Dahl­grenin ehdottamia vaihtoehtoja.

– Itse en tykkää sulista, mutta en tiedä mitä mieltä Annukka on. Puvussa on kyllä hyvä linja, ja se sopisi morsiamelle täydellisesti, Janne pohtii Sannin tarttuessa heti ensimmäisenä villiin korttiinsa: olkai­­mettomaan mekkoon, jonka yläosaa hallitsevat valkoiset sulkakoristeet.

Ne eivät kuitenkaan miellytä Jannea, eikä Annukkakaan ole koristeista järin innoissaan. Sulkamekko palaa takaisin rekkiin. Pian Janne löytää kaksi pitsimekkoa Annukan kokeiltavaksi.

– No niin, tämähän istuu Annukalle täydellisesti! Mekossa on hieno leikkaus, ja pitsit muodostavat kiinnostavan näköi­siä vinoja viivoja, Janne arvioi kokopitsistä pukua tottuneesti.

Arvosana jää kuitenkin kahdeksaan ja puoleen, kun taas Annukka on ihastunut mekon imartelevaan linjakkuuteen.

– Tämä on mekko, jossa on hyvin hoikka ja ryhdikäs olo!

Toisessa pitsimekossa pitsiä on vain yläosassa, ja se saa Jannen hyväksynnän. Puku on miehen mielestä perinteinen pitsiunelma olematta sitä kuitenkaan liiaksi.

– Yksinkertainen helma tuo kivaa tasa­­­painoa yläosan pitsille. Mekko on tosi tyylikäs, sillä en mitään pitsi­pröm­prömiä haluaisikaan, Annukka lisää.

Sovituskopin paksu oviverho heilah­taa vielä kerran, sillä Janne on jättänyt sokerina pohjalle yksinkertaisen, olkaimettoman satiinimekon, jossa on näyttävä laahus. Se istuu imartelevasti, ja kipuaa hetkessä molempien voittaja-suosikiksi.

– Tämä menee ehdottomasti kärkeen! En vain millään pystyisi tältä istumalta päättämään kumman mekon Annukalle ottaisin: tämän vai sen yksiolkaimisen? Se oli trendikäs ja siro mekko, mutta tämä taas on hyvä esimerkki siitä, että kun morsian on kaunis, puku voi olla hyvin yksinkertainen, Janne sanoo ja kaappaa rakkaansa kainaloonsa.

– Kaikki Jannen valitsemat mekot ovat olleet aivan mielettömiä! Minulle tärkeintä häissäni on kuitenkin vain yksi asia: se, että sulhanen on oikea! Annukka hehkuttaa.


Annukka ja Janne avioituvat tänään Kuninkaalliset häät -ohjelmassa Nelosella. Miten morsian uskoo suoriutuvansa korkokenkäkävelystä alttarille? Lue Annukan ja Jannen Onnellisten häiden alla -blogista. >>