Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Perinteitä ja omaa tyyliä yhdistelemällä saat ikimuistoiset juhlat.

1. Teema omasta elämästä

Mitä harrastatte? Missä olette tavanneet? Mikä on teille tärkeää? Hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto on sitä mieltä, että oman näköinen vaikutelma syntyy parhaiten ottamalla ideoita parin elämästä.

– Teema voi olla vaikka lempimaa tai yhteinen historia, ja se voi näkyä koko juhlan läpi tarjoilua, koristelua ja ohjelmaa myöten. Tärkeintä on, että omissa häissä tehdään vain asioita, joita oikeasti halutaan. Jos pari ei osaa tanssia, tanssin voi jättää pois. Siitä ei kukaan loukkaannu.

Eijan mielestä vieraat ovat aina iloisia, kun pääsevät hieman erilaisiin häihin.

– Miksei intohimoisten ulkoiluihmisten häitä voisi viettää vaikka pulkkamäessä tai melontareissulla? Sitten saunotaan yhdessä, laitetaan meikit naamaan ja vihitään kaksi ihmistä avioliittoon.

– Yllättävän harva uskaltaa irrottautua tutusta ja turvallisesta, vaikka pakollisia  kuvioita on hirveän vähän. Naimisiin meno on. Kaikki muu on ylimääräistä, Eija sanoo.

2. Rinkulat loppuiäksi

– En usko, että sormusta korvaa mikään avioliiton symbolina, arvelee myymäläpäällikkö Hanna Paavilainen porilaisesta kultasepänliike E. Lindroosista.

Hannan mukaan keltakulta on palaamassa valkokultaisen valtakauden jälkeen vihkisormuksiin. Jos ei satsaa uniikkiin rinkulaan, myös kultaliikkeen valmiiseen sormukseen saa persoonallisuutta. Nothing Else Matters lukee jo monen parin kaiverruksessa.

– Kaiverruksia saa myös sormuksen ulkopinnalle, ja kaivertajamestari osaa loihtia tiskiltä ostetusta sormuksesta aivan oman näköisen, Hanna kertoo.

Sormuksissakin voi näkyä suvun historia tai parin elämänasenne. Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, vihreä mies Leo Stranius kertoo blogissaan vaihtaneensa vaimonsa kanssa eettistä ja ekologista elämäntapaa kuvastavat hematiittisormukset, hinta kolme euroa.

3. Ammattilaisen aamen

Vihkimisen saa ilmaiseksi. Kannattaa ottaa kaikki ilo irti, kun saa käyttöönsä ammattilaisten työaikaa. Urkurilta voi pyytää ehdotuksia päräyttäväksi häämarssiksi ja persoonalliseksi virreksi. Papin saa liikkumaan alttarin liepeiltä vaikka laiturin nokkaan tai omenapuun alle. Siviilivihkijälle pitää maksaa hiukan virkapaikalta siirtymisestä.

4. Malja rakkaudelle

Ollaanpa nyt johdonmukaisia. Jos häiden teema on Meksiko, niin alkumalja ei ole mitään puolikuivaa Elyséetä, vaan tequilahömpsy!

5. Hääkarkista lottoriviin

Ei sen tarvitse olla vaaleanpunainen marmeladisydän, se voi olla turkinpippuri tai muffini. Entäpä lottorivi per häävieras? Pelkkä runo nättinä käärönä? Ja  miten mielellään häävieras säilyttäisikään paikkakortin, joka on jaksettu personoida
jokaiselle erikseen.

6. Millä niihin osuu parhaiten?

Jotkut seurakunnat kieltävät riisin ja ylipäänsä ruuan heittelemisen kirkon pihalla. Morsiamet taas eivät välttämättä arvosta saippuakuplatahroja puvulla. Ruusun terälehdet eivät oikeasti lennä kovin hyvin. Mitä jää jäljelle? No vaikka paperiliidokit!

7. Keskellä liljain ja ruusujen

Pari vuotta sitten se oli vihreä ja valkoinen, viime vuonna viininpunainen ja valkoinen, tämä vuosi on alkanut tummanpunaisissa ja valkoisissa merkeissä – siinä joensuulaisen Kellokukan morsiuskimpputrendejä.

Kellokukan Seppo Leppäsen mukaan ruusu on kimppujen ikisuosikki, mutta paljon on muuttunutkin 80-luvusta, jolloin Leppänen tuli alalle. Kukkavalikoima on kasvanut, kimppumalleja on muitakin kuin pyöreä tai pisara. Viime vuosina häiden omat teemavärit ovat alkaneet näkyä kimpuissa.

– Ihan uutena ideana voisi ajatella rannekorua kukista. Se olisi helppo kantaa. Eikä sen tarvitse olla pieni. Sen voisi rakentaa isoksi ja valuvaksi, Seppo alkaa ideoida. 

Seppo tekisi mielellään myös olkapääkoristeen, joka laskeutuisi pukua pitkin. Erikoisempia kukkiakin voi kokeilla. Seppo ei muista tehneensä koskaan morsiuskimppua tulppaaneista. Niistä saisi talvihäihin hienon, tiiviin kimpun. Neilikoitakin käytetään harvoin.

– Kerran kimppua tuli ostamaan pari, joka oli päättänyt, että sulhanen saa valita kukat. Yhdessä oli sovittu pääväriksi valkoinen. Sulhanen katseli aikansa ja sanoi, että "tehdään noista lumipalloista" ja osoitti valkoisia neilikoita. Vilkaisimme morsiamen kanssa toisiamme, mutta morsian sanoi, että tehdään vain. Siitä tuli hieno, ja minä muutin mielipiteeni neilikoista hääkukkina.

+ Retroile kunnolla! Tilaa kimppu:

80-luvun tapaan: samppanjaruusuja ja ruiskukkia.
90-lukulaisittain: linjakas, ysärihenkisen yksinkertainen orkidea tai kalla.
Millennium-henkisesti: kimmellystä! Dingeldangelia! Helmiä, hopeanauhaa, lisäkoristeita!
2010-luvun malliin: ota kukkakauppaan mukaan jonkun julkkiksen hääkuva ja matki kimppu häneltä.

8. Häävastaanotto hodarikioskilla

– Mitä, jos ruoka ei olisikaan seisovasta pöydästä? Entä jos hääpaikalla olisikin koko illan auki oleva hodarikioski, kysyy hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

Suomalaiset ovat rakastuneita valmiiksi mietittyihin istumajärjestyksiin, mutta pöytäkartan tekeminen on vaikea laji. Tunnelma latistuu pöydässä, jossa ihmiset eivät tunne toisiaan. Jenkkilässä pidetään paljon cocktail-henkisiä häitä, joissa paikalla on muutama pystypöytä ja ruokalautasissa pidike viinilasille. Cocktailhäissä ehtii jutella useamman sukulaisen kanssa ja tavata luontevasti pari uutta tuttavuuttakin.

9. Anistonin häämestat, ehkä?

Jennifer Aniston melkein meni Justin Theroux'n kanssa naimisiin Eloundan maisemissa Kreetalla mutta valitsikin vissiin Meksikon. Suomalaiselle Kreikka on romanttinen eikä mikään ökykallis vaihtoehto. Plussaa: illalla ei tarvitse vetää untuvatakkia morsiuspuvun päälle.

10. Todellinen oman tien kulkija

Seilaa urheasti trendejä vastaan: älä käytä häihin hulluna rahaa. Keskimäärin suomalaisten häät menevät koko ajan kalliimpaan suuntaan, mutta jos valitsee teemaksi sitoutumisen ja tyylilajiksi kahvikutsut tai rennot juhlat, päivästä saa silti yhtä ikimuistoisen.

11. Satiiniruusuke konepellillä

– No mä koristelin viime vuonna avokin serkun hääauton siten, että niittasin koristeihin samaista satiinipaperinauhaa, jolla tein ison ruusukkeen konepellille. Alapuolelta laitoin kiinni. Niittikohtiin pistin teippiä, ettei raapinut auton maalipintaa.Ison ruusukkeen köytin auton konepellille vetämällä nauhoja solmuun konepellin alle. [--] Taisin laittaa vielä varmistukseksi pari nauhaa auton eturitilään, kun siinä sellanen oli, kertoo nimimerkki Shabibah Naimisiin.infon keskustelupalstalla.

Auton koristelussa päädytään helposti edellisen kaltaisiin satiinisysteemeihin. Bestmanit, kaasot ja pariskunnat – takaikkunan kyltti tarjoaa kuitenkin vapaata revittelymaastoa itsensä toteuttamiseen. Just Married on perinteikäs teksti, Kauan naineet, vasta vihityt uudempi mutta perinteinen sekin. Löytyisikö pariskunnan historiasta legendaarinen iskurepliikki? Lempibändin kappaleesta nätti säe? Anopilta hyvä aforismi? Arvostaako pari "Kutsukaa apua, olen pulassa" -tyyppistä huumoria?

12. Koristele estoitta

Herkästi, romanttisesti, punkahtavasti? Teeman mukaan, miten haluat ja jaksat. Askarteluliike Sinooperissa on kaiken väristä kartonkia ja tylliä, mutta jos päädyt kukkiin, kukkakauppiaalla on toivomus:

– Älkää tulko lautasliinojen kanssa kukkakauppaan. Koskaan ei kuitenkaan löydy juuri samaa turkoosin sävyä. Lautasliinoille saisi kyllä rakennettua kukista kauniit ja persoonalliset lautasliinanpidikkeet, jos haluaisi jotain uuden näköistä.