Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Me Naisten Suuri hääkysely selvitti, mitä häät maksavat, ja kuka höllentää kukkaronnyörejään.

Suomalaisesta hääbudjetista on amerikkalainen hulppeus kaukana. Me Naisten Suuri hääkysely paljasti, että avioitumista juhlitaan melko kohtuullisin kustannuksin.

Yli puolet kyselyyn vastanneista maksoi häistään korkeintaan 5000 euroa, ja heistä 14,6 prosenttia sai häänsä jopa alle tuhannella eurolla. Luksushäitä oli melkein yhtä paljon kuin minibudjetilla järjestettyjä juhliakin – yli 10 000 euron häät oli 13,6 prosentilla vastanneista. Suurimmalla osalla 280 vastaajasta oli häissään korkeintaan sata vierasta.

Suosituin hääbudjetti pysyi tuhannen ja 5000 euron välillä. Toiseksi yleisimpiä olivat viiden ja kymmenen tuhannen euron väliin sijoittuvat häät.

Vieraalta ei peritä maksua

33 prosenttia maksoi häänsä kokonaan itse, ja 2,5 prosenttia vastaajista ei osallistunut häidensä kustannuksiin lainkaan.

Joka toisissa häissä morsiamen vanhemmat raottivat kukkaronnyörejään. Sulhasen vanhemmat auttoivat rahallisesti hieman harvemmin: 39 % osallistui lapsensa häiden kustannuksiin.

Erittäin harvinaista oli, että vieraat maksoivat osallistumisestaan. Neljä prosenttia oli ottanut lainaa häidensä maksamista varten.

Ruoka suurin menoerä

Vastaajat muistelivat myös, paljonko häiden eri osiin, esimerkiksi vaatteisiin, ruokaan, juomaan ja sormuksiin meni rahaa.

Eniten rahaa kului ruokaan, keskimäärin lähes 2000 euroa. Moni nainen oli kuitenkin saanut hääpukunsa kohtuuhintaan, sillä keskiarvo jäi alle 500 euron.

Vastaajat olivat valmiita maksamaan myös ylellisestä häämatkasta – tosin nykyään moni pari pyytää juhlavierailta lahjaksi rahaa, jolla häämatka lopulta maksetaan. 

Tässä kaikkien vastauksien keskiarvot:

Naisen hääpuku: 488 €
Miehen juhlavaatteet: 237 €
Naisen sormus: 770 €
Miehen sormus: 157 €
Hääpaikan vuokra: 559 €
Ruoka: 1 884 €
Alkoholijuomat: 629 €
Häämatka: 1 734 €