Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kateus on turhaa. Vastanaineet eivät olekaan niin onnellisia kuin on luultu.

Avioliiton alku ei aina ole auvoisaa.­ Vastanaineiden onnellisuus romahtaa viimeistään kuherruskuukauden jälkeen, paljastaa uusiseelantilainen tutkimus. Syynä tutkijat pitävät hääkrapulaa: ensin juhlapäivään ladataan suuret odotukset, ja sitten arki vyöryykin ankeana päälle.

– Nykyään häihin käytetään aivan valtavasti aikaa ja rahaa. Ei ihme, jos sen jälkeen stressi purkautuu onnettomana olona, miettii psykoterapeutti Pirjo Juutilainen.

Hääkrapulaa voi helpottaa pitämällä megapirskeiden­ sijaan intiimit juhlat. Tähän reseptiin luotti toukokuussa valan vannonut englantilaisnäyttelijä Keira Knightley. Hän nai miesystävänsä James Rightonin lättäkengissä ranskalaisessa pikkukylässä, jossa läsnä oli vain kymmen­kunta läheisintä ystävää.

Jos suureellisuus ahdistaa, naimisiin voi mennä vaikka lähi­pubissa. Pirjo kehottaa kuitenkin ennen kaikkea kuuntelemaan omaa sydäntään, sillä joku voi nauttia eniten väsätessään tuhannen ihmisen vieraslistaa.

– Oli kyseessä sitten maistraattivihkiminen tai juhlat linnassa, tärkeintä on, että häät ovat parin näköiset. Se tuo suurimman onnen.

Ja mikä lohdullisinta: vaikka alku kangertelisikin, vuoden kuluttua hääkrapula kääntyy jo avio-onneksi.