Egypti, Malta, Kypros, Madeira tai Bulgaria - pakene syksyä etelään! Tule Rantapallon faniksi ja voita matka aurinkoon. Arvonta Facebookissa joka viikko! Lue myös Rantapallon pikaopas tehokkaaseen lomasuunnitteluun.

Haaveiletko auringosta?

Syksyn iltojen pimetessä matkakuume nostaa päätään. Liity nyt Rantapallon Facebook-faniksi ja pääset mukaan jokaperjantaiseen matka-arvontaan. Voittona joka viikko joko 400 euron matkalahjakortti tai matka viikon yllätyskohteeseen. Alma Tour järjestää matkoja Egyptiin, Maltalle, Kyprokselle, Madeiralle ja Bulgariaan - luvassa siis taattua aurinkoa ja etelän hellettä!

Milloin ja minne?

Kaksi tärkeintä ratkaisua matkaa suunnitellessa ovat kohteen ja ajankohdan valinta. Joskus nämä ovat toisistaan riippumattomia valintoja, mutta usein myös tiiviisti toisiinsa kietoutuvia pohdinnan aiheita: valitko kohde ajankohdan mukaan vai ajankohta kohteen mukaan?

Päätöstä ohjaavat sekä käytännön seikat että omat mieltymykset. Haluatko nähdä Pariisin kevään hurmaavissa väreissä vai syksyn kodikkaasti jo hämärtyessä? Onko Alppien talvi yhtä kiehtova kuin lumiset huiput keskikesällä? Thaimaan-loman paras ajankohta ei ole sadekaudella eikä Karibialle kannata lähteä myrskykuukausina.

Lomailun tärkeät valinnat

Jos matkakohde on jo mielessä, on suunnittelussa helppo päästä alkuun. Mutta joskus kuitenkin valinta on vaikeampi kuin luulisikaan. Lähteäkö rantakohteeseen vai citylomalle, Eurooppaan vai kaukomaille? Reppureissulle vai luksuksesta nauttimaan? Vanhaan tuttuun kohteeseen vai uutta ja eksoottista kokemaan? Idealähteinä internet ja perinteiset matkailulehdet ovat pettämättömimmät.

Entä kuka matkaseuraksi, perhe vai ystävät? Lasten kanssa vai ilman? Lomalle lähtö on täynnä valintoja. Mieti tarkkaan, mitä itse lomaltasi toivot ja valitse seura sen mukaan – tai jos vain hyvä seura on tärkeintä, jätä kohteen valinta muille ja anna yllättää itsesi!

Rantapallon kohdevinkit eri lomatyypeille

Rantalomat

Huojuvat palmut ja rantojen hieno hiekka houkuttavat etelään. Leppoisat päivät rantalomalla ovat monen haaveissa. Minne suunnata rantalomalla?

 • Suomalaisten supersuosikki Thaimaa vetää vierailijoita paratiisisaarilleen huolettomasta elämästä nauttimaan. Vältä sadekautta, mutta muuten Thaimaa sopii lomailuun ympäri vuoden.

 • Espanjan saaret ovat viime vuosina saaneet retrohenkistä uutta potkua: Mallorca ja Kanarian saaret kutsuvat taas uutta matkaajasukupolvea varmaan aurinkoon ja tutun turvallisiin perhekohteisiin.

 • Kreikan klassiset kohteet, kuten Kreeta, Rodos ja Kos ovat monelle suomalaiselle kuin toinen koti. Samat upeat maisemat saavat suuntaamaan Välimeren rannoille vuosi toisensa jälkeen. Lentomatka Kreikkaan on vaivaton ja sijainti samalla aikavyöhykkeellä vähentää matkan rasituksia.

 • Etsikö jotain uutta? Kokeile Mauritiusta, Dominikaanista tasavaltaa tai Euroopassa vaikkapa Kroatian rantoja. Luksusta tarjoavat Karibian unelmakohteet tai vaikkapa pitkä risteily palmusaarelta toiselle.

Kaupunkilomat

Kulttuuria, shoppailua, yöelämää… cityloman sykkeessä arki unohtuu vaikka pelkän viikonlopun aikana. Jo naapurimaista löytyy upeita kaupunkikohteita viikonloppulomailuun. Yhteydet myös muualle Eurooppaan ovat viime vuosina parantuneet merkittävästi. Ja mikä mukavinta, lentohinnatkin ovat muuttuneet aivan toisenlaisiksi kuin vielä vuosikymmen sitten.

 • Tukholma ja Tallinna – onko vielä joku, joka ei ole käynyt kummassakaan? Lahdentakaiset naapurit tarjoavat paljon muutakin kuin kiireisen ostoskierroksen risteilymatkan oheisohjelmana. Viivy seuraavan kerran koko viikonloppu!

 • Euroopan metropoleilla on kullakin oma maineensa. Nauti brittihengestä Lontoossa, shoppaile Pariisin sykkeessä, haistele boheemielämää Berliinissä. Wienin kahvilat ovat takuulla maineensa arvoisia ja Dublin hurmaa juuri sillä, millä sen luvataankin hurmaavan, pubeillaan ja irlantilaisella välittömyydellä.

 • Espanja tarjoaa muutakin kuin rantoja. Barcelona, Madrid, Malaga ja monet muut kaupunkikohteet ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

 • Itä-Euroopan kohteet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan. Budapest, Varsova, Gdansk, Vilna ja Riika ovat kaikki helppoja ja edullisia kohteita, joista takuulla löytyy luonnetta perinteisempiin kaupunkilomakohteisiin kyllästyneiden tarpeisiin. Pietari tarjoaa upeita kulttuurielämyksiä vain junamatkan päässä Suomesta.

 • Kaukokohteiden kiinnostavimpaan kaupunkitarjontaan kuuluvat esimerkiksi New York, Bangkok, Shanghai ja Tokio. Pitkistä välimatkoista johtuen kannattaa toki harkita kahdesti, lentääkö näistä mihinkään vain viikonlopun vuoksi. Silti jo viiden päivän visiitti kannattaa ilman muuta.

Shoppailukohteet

Shoppailukohteen valinnassa kaikki on kiinni siitä, mitä on tarkoitus shoppailla. Suurkaupungit vetävät laajalla tarjonnallaan ja kuuluisat ostoskadut vetävät kävijöitä jo maineellaan. Fiksu matkaaja miettii kuitenkin tarkemmin ja ottaa jo ennen lähtöä selvää lähistön outlet-kohteista. Kierrä keskustan luksuskaduilla tekemässä valinnat ja suuntaa sen jälkeen outlettiin varsinaisille ostoksille.

 • Pariisin ja Milanon muotikadut ja Lontoon boheemit markkinat lukeutuvat ostoskohteiden suosikkeihin.

 • Risteilymatkaaja puolestaan käyttää päivänsä Tukholmassa tai Tallinnassa vaatekauppoja koluten.

 • Suhtaudu järkevästi etenkin kaukokohteiden käsittämättömän halpoihin merkkituotteisiin. Eksoottisilta markkinoilta eurolla tai parilla hankittu Gucci tai Louis Vuitton on melko suurella varmuudella feikkituote - ja siten laiton.

 • Hyviä vinkkejä ajankohtaisimmista shoppailukohteista löydät vaikkapa muotiblogeja selaamalla.

Luksuslomailu ja kylpylät

Laadukasta vapaa-aikaa arvostava suuntaa lomallaankin luksuskohteisiin. Hemmottelua ja kauneushoitoja, rentoa oleilua hulppeissa puitteissa – usein se on mahdollista myös kohtuuhinnalla.

 • Egyptin, Thaimaan ja erityisesti Karibian luksusresortit kuuluvat vaativan matkailijan suosikkeihin.

 • Dubaissa kaikki on kultaa ja aurinko paistaa aina, ainakin jos matkaoppaita on uskominen. Auringonpaiste pitää paikkansa myös todellisuudessa, eikä kaiken kultaisuuskaan kaukana ole.

 • Kylpyläkohteet eivät ole vain rikkaiden riemua. Esimerkiksi Virosta löytyy monia kohtuuhintaisia ja helposti saavutettavia kylpyläkohteita pitkine perinteineen.Miksi mennä merta edemmäs kalaan? Myös kotimainen kylpylätarjonta on laaja. Matka naapurikaupunkiin tuntuu jo matkalta ja lähilomalle kylpylähotelliin on helppo suunnata vaikkapa vain viikonlopuksi.

 • Viinintuntijoille tai sellaisiksi haluaville Eurooppa on täynnä kiinnostavia ja upean kauniita jokivarsia ja rinneseutuja. Viinitilat tarjoavat usein myös majoitusta idyllisissä maalaispuitteissa. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat laadukkaaseen lomailuun.

Näin säästät matkakuluissa

Matkavarauksia tehdessä vanha viisaus pätee: aikainen lintu nappaa madon. Niin lentoliput, hotellihuoneet kuin vuokra-autotkin ovat sitä edullisempia, mitä aiemmin teet varauksen.

Poikkeuksen tähän muodostavat vain viime hetken äkkilähdöt, mutta sellaista havitteleva tarvitsee rutkasti riskinsietokykyä, sillä äkkilähtöä odottaessaan ei koskaan sataprosenttisesti tiedä, tuleeko sopiva kohde vastaan vai ei. Halvimmat liput löytyvät, jos varaat liput jo useaa kuukautta tai jopa puolikin vuotta ennen lähtöä.

Lentoliput

Parhaat lennot löytyvät netin vertailupalveluita hyödyntämällä. Hakukone vertailee puolestasi eri yhtiöiden tarjonnan ja kertoo edullisimmat lentohinnat haluamallesi ajankohdalle.

Vilkaise lisäksi halpalentoyhtiöiden tarjonta, mutta älä kuitenkaan anna niiden sekavan hinnoittelun hämätä ostamaan jotain, mikä lopulta ei olekaan halpaa. Halpayhtiöt perivät tuntuvia maksuja matkatavaroista ja kun myös jokainen lisäpalvelu saa erillisen hintalappunsa, voi tuloksena helposti olla reilusti perinteisen lentoyhtiön hinnan ylittävä matka. Rantapallon sivuilta löydät listattuna Suomesta lähtevät halpalennot.

Lentoliput ovat kalleimmillaan lomakausilla ja viikonloppuisin. Halvimmalla lennät matkustamalla keskellä viikkoa ja lomasesonkien ulkopuolella. Fiksu säästää lentolipuissa myös tutkimalla karttaa ennen matkaa: onko kohteen lähellä useita kenttiä ja jos on, niin mille niistä löytyvät edullisimmat yhteydet?

Majoitus

Myös hotelli löytyy helpoimmin internettiä hyödyntäen. Hotellihuoneiden kausivaihtelut ovat samantyyppisiä kuin lentojenkin: sesonkiaikana on kalleinta, sesongin ulkopuolella hinta saattaa pudota jopa puoleen.

Yöpymällä hostellissa tai edullisessa B&B-paikassa voit säästää matkakuluissa pitkän pennin jos olet valmis tinkimään hiukan varustetasosta. Valinta riippuu omista preferensseistäsi. Jos tahdot lomailla uima-altaalla lekotellen ja huonepalvelun antimia nauttien, ei hostelli ole sinua varten. Jos taas viihdyt päivät kaupungilla ja palaat majapaikkaan lähinnä nukkumaan, voit yhtä hyvin tehdä sen hostellissa kuin hotellissakin.

Liikkuminen paikan päällä

Jos matkasuunnitelmiisi kuuluu liikkumista paikasta toiseen, on fiksua vertailla eri vaihtoehtoja jo etukäteen. Kaikki on kiinni kohteesta. Esimerkiksi Keski-Euroopassa juna- tai bussimatkailu on helppoa ja kohtuuhintaista ja julkisen liikenteen verkko kattava. Yhdysvalloissa matkailevalle autonvuokraus on helpoin vaihtoehto.

Autoa vuokratessa kannattaa ottaa huomioon seurueen tarpeet ja mitoittaa auto sen mukaan – tarvitaanko tilaa kuudelle, jos lähtijöitä on vain kaksi? Paljonko tavaraa on mahduttava mukaan? Pieni auto on aina edullisempi kuin suuri ja kaikki lisävarusteet suksiboksista navigaattoriin maksavat ekstraa.

Vakuutuksen kanssa on syytä olla myös tarkkana. Varmista, että auto ja sen kuljettajat ovat riittävän vakuutettuja, mutta ettei vuokraamo yritä myydä jotain sellaista, jonka oma olemassa oleva vakuutuksesi jo kattaa.

Sama pätee muutenkin matkavakuutuksiin: selvitä, ettet maksa turhasta, mutta varmista, että matkavakuutus ei jätä pulaan kesken matkan.