Vaikka kavereiden kanssa olisikin mukavaa, päivän kiireet painavat päälle. Kuva: Shutterstock
Vaikka kavereiden kanssa olisikin mukavaa, päivän kiireet painavat päälle. Kuva: Shutterstock

Liian pilkuntarkasti suunniteltu vapaa-aika saattaakin todellisuudessa tuntua työltä. Miksi näin on?

Kiireinen nykyihminen suunnittelee jokaisen päivän lähestulkoon minuutin tarkkuudella. Työtapaamiset, lääkärikäynnit, kauppareissut ja treenit löytävät paikkansa kalenterista. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vapaa-aika kannattaisi jättää spontaaniksi, kertoo Huffington Post.

Washingtonin yliopiston Olin Business School teetti 13 tutkimusta. Selvisi, että mikäli virkistysmenon sopii tietyksi kellonajaksi, se on vähemmän nautinnollisempaa, kuin jos se olisi järjestetty pelivaralla.

– Luppoajan aikatauluttaminen tekee siitä työn kaltaista. Tämän takia ihmiset ovat vähemmän innoissaan suunnitelmista ja alkavat jopa karttaa uloslähtemistä, kertoo tutkimuksesta vastannut Selin Malkoc.

Tutkijat ottivat selkoa erilaisista menoista, kuten kahville menemisestä, auton koeajamisesta ja leffan katsomisesta. Joka kerta osoittautui, että ei-suunniteltu toiminta oli kaikin puolin hauskempaa.

Ei-suunniteltu toiminta oli kaikin puolin hauskempaa.

Eräässä kokeessa osallistujilta kysyttiin, mitä he tuumasivat viimeisestä näkemästään elokuvasta ja oliko leffahetki alun perin suunniteltu. Ihmiset, jotka olivat ex temporesti päättäneet katsoa leffan, nauttivat siitä enemmän. 

Tämähän käy ihan järkeen. Kenties suunniteltu meno on raskaampi ottaa vastaan, koska se vaatii valmistautumista ja paikalle raahautumista. Ja joskus ei vaan ole sillä tuulella, etenkin jos on stressannut asiaa etukäteen. 

Malkoc ehdottaa, että kaikki löysäisivät hieman päivärytmiään. Turha järjestelmällisyys aiheuttaa vain paineita. Kahvitteluhetken voi ihan hyvin järjestää kello kolmen tai neljän sijaan yksinkertaisesti ”iltapäivälle”.