Ystäväni istahti Kanarian-koneeseen ja huokaisi. Nyt voisi nollata kiireet ja ottaa tirsat. Lomavaatimuksetkin olivat harvinaisen selvät: kunhan saisi nukkua ja lillua aivottomassa tilassa.

Rauha oli mennyttä, kun viereen tömähti hymyilevä pariskunta, joka oli matkustanut iltajunalla kaukaa ja yöpynyt lentokentällä. Viimeinkin he olivat lentokoneessa ja elämänsä ensimmäisellä ulkomaanmatkalla!

Kyllä jännittää! Valittiinkohan me varmasti kunnon hotelli? Uskaltaakohan sitä mennä mereen? Saako täällä koneessa näin hyvää ruokaa? Tosi mahtavaa. Jösses, ja vielä viiniäkin!

Kaikki maailman nurkat kolunneen ja luksuksesta nautiskelevan ystäväni unet jäivät väliin. Ei enää jälkeäkään lähdin tästä Kanarialle, kun en muutakaan keksinyt -asenteesta.  Yhtäkkiä hän huomasi odottelevansa pariskunnan kanssa ihanan leppeitä iltoja, uima-altaan pehmeää vettä ja hiekkarannalla kävelyä. Välillä kippisteltiin yhdessä lomamaljoja ja sitten olikin kiva maistella maukkaita lihapullia.

”Lentokoneruoka ei ole vuosiin maistunut minulle, mutta nyt alkoi tuntua, että herkuttelimme  gourmet-tason sapuskoilla.”

Kun hän lennon jälkeen erosi kaksikosta, hänelle tuli kumman haikea olo. Ystäväni oli saanut hetkisen olla se pikkutyttö, joka seisoi Helsingin satamasta irtoavan laivan kannella ja huiskutti hyvästejä rannalle jääville ihmisille. Onnellinen ilme kertoi kaiken: Nyt lähden Ruotsiin, ensimmäistä kertaa ulkomaille!

Ensikerran jännityksessä ja onnessa on sellaista lumoa, jota kannattaa rikkomatta helliä. Sitä paitsi lumolla on myös tapana tarttua ihmisestä toiseen.

Kävellessäni tässä eräänä päivänä puiston halki huomasin nuoren tytön, joka istui penkillä ajatuksiinsa vaipuneena. Muistin, kuinka itse istuin ensimmäisen kerran samaisella penkillä juuri Helsinkiin muutettuani. Olin yhdeksäntoista ja elämästä sekaisin: suunnaton varmuus ja kaikenkarvaiset pelot kävivät päässäni kovaa kamppailua. 

Kun nyt katsahdin miettiväistä tyttöä, tajusin, että meillä oli ohikiitävän hetken jotain yhteistä. Tyttö vei minut haikeaan muistooni ja hymyni tarttui häneen.