Nyt myös kännykän valmistajat houkuttelevat ostajia "vihreillä" malleilla.
Nyt myös kännykän valmistajat houkuttelevat ostajia "vihreillä" malleilla.

Elektroniikka on ihanaa, mutta arvatkaa, onko se hyväksi ympäristölle.

Niin. Huokaus.

Esimerkiksi kännyköiden ilmastovaikutuksista löytyy seuraavanlaisia tietoja: niissä käytetään yli 30:a metallia, joiden louhimisesta tulee jätettä ja saastetta, kännykän valmistuksen ”ekologinen selkäreppu” painaa yli 118 kiloa, kännykät sisältävät ongelmajätettä ja niin edelleen.

Mutta onneksi vihreydestä on tullut niin muodikasta, että kännykänvalmistajat kilpatoitottavat ympäristösertifikaateistaan, päästövähennyksistään – ja nyt myös ekomalleistaan. Nokian Evolve on ollut myynnissä vuoden verran, ja Sony Ericsson toi kauppoihin kesällä C901 GreenHeart-puhelimen. Molempien muovikuorista puolet on kierrätetystä materiaalista, pakkaukset on kutistettu pikkuruisiksi ja latureiden luvataan vievän vähemmän sähköä.

Käsituntumalla Sony Ericssonin ekomalli vaikuttaa paremmalta, mutta se onkin kalliimman hintaluokan luuri. Nokian harmaat kuoret tuovat mieleen biojätepussin, kun SE:n helmenvalkeus näyttää tyylikkäältä. Sony Ericssonissa on myös merkittävän paljon parempi viiden megapikselin kamera.

Jos haluaa olla mahdollisimman vihreä, ei kannata heti sännätä puhelinkaupoille. Käytä ensin nykyinen kännykkäsi loppuun, vie se kierrätykseen ja osta vasta sitten tilalle ekomalli.