Onko perheessäsi isoja tai pieniä kiekkoilijoita? Näin torjut jäähallin hajun kulkeutumisen kotiin.

Onko perheessäsi isoja tai pieniä kiekkoilijoita? Näin torjut jäähallin hajun kulkeutumisen kotiin.

Pese heti

Aluspuvut, sukat, alusvaatteet,t-paidat ja collegehousut hei­tetään treenikassista suoraan pyykkikoneeseen ja pestään pika­ohjelmalla.

Käytä etikkaa

Pese pahanhajuiset, pinttyneet vermeet ensin koneessa, liota sitten etikkavedessä tunnin ver­ran (puoli desiä etikkaa 5 litraan vettä) ja laita sitten uudestaan koneeseen. Suosittelen tätä käsit­telyä etenkin murrosikäisen kiek­koilijan aluspuvulle.

Huuhtele kypärä

Vedellä huljuttelu silloin tällöin riittää.

Suojukset koneeseen

Polvi-, hartia-ja alasuojille riittää pesu muutaman kerran kaudessa. Kaulasuojan voi pestä useam­min. Suojat voi laittaa koneeseen sellaisenaan, paitsi polvisuojat, joista irrotetaan pehmusteet.

Hanskoja ei pestä

Kuivata ja tuuleta ne hyvin.

Kuivaa kunnolla

Lätkäpyykki ripustetaan kuivu­maan heti ja ilmavaan paikkaan. Pelihousut kannattaa pestä kesätauolla ja kuivattaa ulkona, jolloin tuuli kuivaa paksut pöksyt par­haiten.

Tuuleta ulkona

Jäähalleilla on kuivaushuonei­ta, mutta niissä 20–30 pelaajan varusteet sullotaan kuitenkin samaan tilaan, eikä paraskaan ilmanvaihto poista hajua. Raik­kaampi lopputulos tulee, kun tuuletat varusteet omalla par­vekkeella tai takapihalla varuste­henkareissa, joissa on koukkuja.

Pohjalliset pois

Pohjalliset nykäistään pois luisti­mista ja laitetaan kuivumaan jo­kaisen jäätreenin jälkeen. Muuten luistimen pohjassa olevat niitit ruostuvat.

Varastoi lätkäkassiin

Peli-ja harjoitustaukojen ajaksi varusteet on näppärintä pakata puhtaina ja kuivina urheilukassiin ja työntää kassi kaappiin. Jotkut juniorit tosin pitävät varusteet mielellään huoneensa koristeena myös lomalla

Jos olet lätkänpelaajan vanhempi tai puoliso, tiedät mitä tehdä: vinkit on tarkoitettu koulutusmateriaaliksi. Jos ihminen osaa käsitellä kiekkoa, hän todennäköisesti oppii käsittelemään myös pyykkiä.

Mies-pelaajilla parempi palvelu

Jäähalleilla on pesu­koneita ja kuivausrumpuja, joissa huoltajat pyörittävät joukkueiden peli-ja harkkapaitoja. Mies­ten edustusjoukkueen palvelu pelaa: huolto pyykkää myös alus­puvut ja varusteet. Naispelaajat pesevät nämä vermeet tavalli­sesti itse.

Teksti Liisa Rajala Kuvitus Anu Nieminen