Näillä ohjeilla peset, rasvaat ja säädät Helkaman uuteen nousuun.

Kesä on siitä hankala vuodenaika, että se vaatii aika paljon huoltotoimenpiteitä. Pitäisi kiinteytyä bikinikuntoon, rasvata selluliitit ja kiduttaa sääriä vahalla.

Onneksi yksi huoltoprojekti on harvinaisen palkitseva. Sen tulokset näkee heti, rasva vaikuttaa välittömästi eikä vaivannäkö kostaudu kutisevalla sängellä. Kyse ei ole tietenkään ihmisen vaan pyörän huollosta.

Naisten pyöränhuoltokursseja vetävä Mari Impola kertoo, kuinka homma käy:

1. Tarvitset pesuvälineet, monitoimirasvaa, ketjurasvaa ja työkaluja. Jos kotoa ei löydy sopivia välineitä, kannattaa hommata pyöränhuoltoon tarkoitettu monitoimityökalu. Halvan saa alle kympillä, ja sillä voi koota myös Ikean huonekaluja.

2. Pese pyörä puhtaaksi. Apuvälineiksi käyvät tiskiharja, rätti ja mäntysuopa.

3. Tarkasta pyörän kunto: Näyttääkö kumi hapertuneelta? Ovatko vanteet suorassa? Kuinka ohuiksi jarrupalat ovat kuluneet? Toimivatko jarrut? Entä vaihteet?

4. Jos pyörä ei läpäise tarkastusta, vaihda ne osat, jotka osaat. Jarrupalat ja renkaat on helppo vaihtaa itse. Ohjeita renkaanvaihtoon löydät esimerkiksi täältä. Jarrupalojen vaihdosta kerrotaan puolestaan esimerkiksi täällä. Vaihteiden säätäminen kannattaa jättää ammattilaiselle.

5. Rasvaa pyörä, jotta se ei ruostu eikä kitise. Suihkuta ketjuille ketjurasvaa, anna sen imeytyä ja pyyhi ylimääräinen rätillä. Jos jarrut jumittavat, jarruvaijereiden sisään kannattaa suihkia tukokset avaavaa monitoimirasvaa.

6. Pumppaa rengas niin täyteen, että se joustaa sormella painettaessa vain hieman.

7. Säilytä pyörää varastossa, jos voit. Sade ruostuttaa metallin, ja auringonvalo hapertaa renkaat.