Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hammasharjasi saattaa olla likaisempi kuin vessanpöntön istuin.

Ajatus on melko ällöttävä: hammasharjassa elää noin 10 miljardia bakteeria.

 Fox Newsin haastatteleman tohtorin ja terveyskirjailijan Gerry Curatolan mukaan hammasharjat tarjoavat oivan kasvualustan bakteereille, viiruksille ja jopa sieni- ja homeitiöille.

– Hammasharjoista voi löytyä niin hammasmätää ja iensairauksia aiheuttavia bakteereita kuin suolistobakteereitakin.

Suolistobakteereja saattaa päätyä hammasharjaan siksi, että moni säilyttää harjaansa kylpyhuoneessa liian lähellä vessanpönttöä. Curatolan mukaan hammasharja tulisikin säilyttää vähintään kahden metrin päässä pöntöstä.

– Ihmiset eivät tiedä, että hammasharjassa voi olla enemmän bakteereita kuin vessanpöntön istuimessa, Curatola sanoo.

Harjaa ei tulisi myöskään säilyttää muovisessa suojakotelossa. Curatolan mukaan muovinen kotelo tarjoaa viiruksille ja bakteereille ihanteelliset kasvuolosuhteet.

Toisaalta harjan säilyttäminen hammasmukissa ilman suojusta mahdollistaa ilmassa kulkeutuvien pöpöjen kiinnittymisen harjaksiin. Curatola suosittelee peittämään harjakset kankaisella suojapussilla, joka imee kosteutta harjaksista ja suojaa niitä pöpöiltä.

Hammastahnan apuun on turha luottaa hammasharjan kohdalla. Tahna ei puhdista harjaa bakteereista.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että kaikki harjan bakteereista ei suinkaan ole haitallisia. Käytännössä suumme on täynnä terveellisiä bakteereja, jotka suojaavat meitä ulkoisilta haittatekijöiltä.

Tärkeintä onkin uusia hammasharja tarpeeksi usein, vähintään neljä kertaa vuodessa.

Lähde: Fox News

Lue lisää:

Pitääkö kielikin harjata? Suuhygienisti vastaa

Mistä aftat aiheutuvat ja miten niistä pääsee eroon?

Hampaiden valkaisun monet konstit

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.