Henrica muistuttaa, että monissa heimoissa silpomiset ovat valitettavasti itsestäänselvyys. "Asia on ollut olemassa tuhansia vuosia."
Henrica muistuttaa, että monissa heimoissa silpomiset ovat valitettavasti itsestäänselvyys. "Asia on ollut olemassa tuhansia vuosia."

Ympärileikkauskeskustelu käy kuumana. Henrica toivoo, että se herättäisi halun toimia.

Ensireaktio oli halu sulkea silmät. Sitten tuli ahdistus. Vasta sen jälkeen heräsi halu auttaa.

Helsinkiläinen Henrica Fagerlund-Sippoin, 33, järkyttyi Me Naisissa tammikuussa 2012 julkaistusta Bezunesh Lombebon tarinasta niin, että hänen oli pakko tehdä jotain. Etiopialaisen Bezuneshin sukuelimet silvottiin pahimmalla mahdollisella tavalla, kun tyttö oli 10-vuotias. Jutussa Bezunesh kertoi, millaista tuskaa ympärileikkaus on hänelle aiheuttanut.

Henricassa tarina herätti halun auttaa. Hän keräsi tukiringin ja perusti yhdistyksen, Bezuneshin ystävät ry:n. Säännöllisesti lahjoittavia on mukana parikymmentä. Suomalaiset lahjoittajat maksavat Bezuneshille ja hänen miehelleen kuukausipalkkaa, jonka avulla pari kiertää Etiopiassa puhumassa ympärileikkausten haitoista ja vaaroista. Jo asian esille nostaminen on siellä rohkeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aihe on tabu, mutta siitä huolimatta he puhuvat seksistäkin aika avoimesti, Henrica kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silpomiset nousivat jälleen puheen-aiheeksi, kun Helsingin Sanomat julkaisi hiljattain valokuvaaja Meeri Koutaniemen kuvasarjan kahden teini-ikäisen tytön silpomisesta Keniassa.

Henrican mielestä tärkeä aihe ansaitsee huomiota. Sokeeraamisen herättämä empatia on hänen mielestään hyvä asia.

– Myötätunnon herääminen tuntuu rankalta ja pahalta. Ilman myötäelämistä ei kuitenkaan varmaan tulisi edes tarvetta auttaa, Henrica pohtii.

Vaikka Henrica ja Bezunesh ovat pitäneet yhteyttä vain sähköpostitse, heistä on tullut hyviä ystäviä. Bezunesh saa Henricalta myös tärkeää henkistä tukea.

– Bezuneshilla on voimakas tahto toimia, ja hän on sanonut jatkavansa työtä, vaikken saisi tarpeeksi rahaa kokoon. Usein hän kuitenkin kysyy sähköposteissa mielipiteitäni. Etenkin nuoremman sukupolven asenteet silpomisia kohtaan ovat muuttumassa.

Henricalla on suunnitelmissa, että kenties Meerin avulla Keniastakin löytyisi ihmisiä, jotka voisivat tehdä samaa valistustyötä kuin Bezunesh.

Henrican käynnistämän projektin etenemistä ja Bezuneshin kuulumisia voi seurata osoitteessa ihmiselle.blogspot.fi.

Tästä kaikki alkoi: Ympärileikatun naisen tarina

Sisältö jatkuu mainoksen alla