Tutkimus löysi verikokeen, joka selvittää riskisi kuolla lähivuosien aikana.

Jos verikoe kertoisi sinun todennäköisesti kuolevan viiden vuoden sisällä, mitä tekisit? Järjestäisit kaikkien aikojen juhlat? Haistattaisit pitkät ikävälle pomollesi? Lähtisit maailmanympärimatkalle?

Tuskinpa vain. Todellisuudessa vastaus on usein paljon laimeampi, tietää ylilääkäri Juha Hänninen parantumattomasti sairaita hoitavasta Terhokodista.

– Kun ihminen saa kuulla sairastavansa parantumatonta tautia, alkuvaihe menee tautia hoitaessa ja toivoessa, että sairauteen voisi löytyä parannus. Ei ihminen siinä vaiheessa rupea tekemään mitään ihmeellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten kun hoidot eivät enää auta, monet ovat jo siinä kunnossa, että he eivät enää pysty tekemään kuin pieniä arkisia asiota. Toiveetkin ovat Hännisen mukaan silloin pieniä: että voisi käydä kaupassa, olla perheen kanssa ja ehkä käydä mökillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harva lähtee maailmanympärimatkalle

Kuinka moni toteuttaa esimerkiksi haaveen maailmanympärimatkasta?

– Hyvin harvalla on siihen mahdollisuuksia tai halua ottaa sitä riskiä, että sairaus pahenee jossain kaukana hoitopaikasta.

Toki poikkeuksiakin on.

– Eräs nuori potilas halusi lähteä vielä kerran Ruotsin-risteilylle ystäviensä kanssa. Hän sitten kuoli laivalle, mutta hän oli tietoisena ottanut sen riskin. Hän oli miettinyt, että mitä väliä sillä olisi, kuolisiko hän paikassa A vai B.

Kuoleman ennustavat verikokeet "kammottava ajatus"

Hänninen suhtautuu karsaasti uudessa tutkimuksessa löytyneeseen verikokeeseen, joka selvittää hyvin luotettavasti riskin kuolla esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin seuraavan viiden vuoden sisällä.

– On aivan kammottava ajatus, että ihminen saisi tietää kuolinpäivänsä ennakolta. Se veisi pohjan yhteiskuntamoraalilta. Jos tietäisin varmuudella olevani kuollut viiden vuoden päästä, ajattelisin, että millään ei olisi mitään väliä. Se veisi motivaatiota elää ja toimia hyvin.

Nyt kehitelty testi ei varmuudella kerro kuolemasta, vaan se kertoo selkeästä riskistä kuolla esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin.

– En todellakaan toivo testin tuloa markkinoille. Testi paljastaa sellaisia riskitekijöitä, joista suurelle osalle ei voi mitään, vaan ne kertovat ikään kuin geneettisistä heikkouksista. Tällaisissa testeissä on järkeä vain, jos niiden paljastamia sairauksia voi ennaltaehkäistä.
 
Ihan pian tämä testi ei olekaan tulossa markkinoille. Tutkimuksessa mukana olleen dosentti Johannes Kettusen mukaan vaaditaan vielä paljon lisätutkimuksia, ennen kuin löydöksiä voidaan hyödyntää käytännössä.

Osallistu keskusteluun ja kerro, mitä sinä tekisit, jos saisit kuulla kuolevasi viiden vuoden sisällä.

Lue myös:

Suomalaistutkimus: Verikoe paljastaa riskisi kuolla 5 vuoden kuluessa

Sisältö jatkuu mainoksen alla