Tutkimus löysi verikokeen, joka selvittää riskisi kuolla lähivuosien aikana.

Jos verikoe kertoisi sinun todennäköisesti kuolevan viiden vuoden sisällä, mitä tekisit? Järjestäisit kaikkien aikojen juhlat? Haistattaisit pitkät ikävälle pomollesi? Lähtisit maailmanympärimatkalle?

Tuskinpa vain. Todellisuudessa vastaus on usein paljon laimeampi, tietää ylilääkäri Juha Hänninen parantumattomasti sairaita hoitavasta Terhokodista.

– Kun ihminen saa kuulla sairastavansa parantumatonta tautia, alkuvaihe menee tautia hoitaessa ja toivoessa, että sairauteen voisi löytyä parannus. Ei ihminen siinä vaiheessa rupea tekemään mitään ihmeellistä.

Sitten kun hoidot eivät enää auta, monet ovat jo siinä kunnossa, että he eivät enää pysty tekemään kuin pieniä arkisia asiota. Toiveetkin ovat Hännisen mukaan silloin pieniä: että voisi käydä kaupassa, olla perheen kanssa ja ehkä käydä mökillä.

Harva lähtee maailmanympärimatkalle

Kuinka moni toteuttaa esimerkiksi haaveen maailmanympärimatkasta?

– Hyvin harvalla on siihen mahdollisuuksia tai halua ottaa sitä riskiä, että sairaus pahenee jossain kaukana hoitopaikasta.

Toki poikkeuksiakin on.

– Eräs nuori potilas halusi lähteä vielä kerran Ruotsin-risteilylle ystäviensä kanssa. Hän sitten kuoli laivalle, mutta hän oli tietoisena ottanut sen riskin. Hän oli miettinyt, että mitä väliä sillä olisi, kuolisiko hän paikassa A vai B.

Kuoleman ennustavat verikokeet "kammottava ajatus"

Hänninen suhtautuu karsaasti uudessa tutkimuksessa löytyneeseen verikokeeseen, joka selvittää hyvin luotettavasti riskin kuolla esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin seuraavan viiden vuoden sisällä.

– On aivan kammottava ajatus, että ihminen saisi tietää kuolinpäivänsä ennakolta. Se veisi pohjan yhteiskuntamoraalilta. Jos tietäisin varmuudella olevani kuollut viiden vuoden päästä, ajattelisin, että millään ei olisi mitään väliä. Se veisi motivaatiota elää ja toimia hyvin.

Nyt kehitelty testi ei varmuudella kerro kuolemasta, vaan se kertoo selkeästä riskistä kuolla esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin.

– En todellakaan toivo testin tuloa markkinoille. Testi paljastaa sellaisia riskitekijöitä, joista suurelle osalle ei voi mitään, vaan ne kertovat ikään kuin geneettisistä heikkouksista. Tällaisissa testeissä on järkeä vain, jos niiden paljastamia sairauksia voi ennaltaehkäistä.
 
Ihan pian tämä testi ei olekaan tulossa markkinoille. Tutkimuksessa mukana olleen dosentti Johannes Kettusen mukaan vaaditaan vielä paljon lisätutkimuksia, ennen kuin löydöksiä voidaan hyödyntää käytännössä.

Osallistu keskusteluun ja kerro, mitä sinä tekisit, jos saisit kuulla kuolevasi viiden vuoden sisällä.

Lue myös:

Suomalaistutkimus: Verikoe paljastaa riskisi kuolla 5 vuoden kuluessa

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio