"Jee! Taas putosi puoli kiloa!" Kuva: Shutterstock
"Jee! Taas putosi puoli kiloa!" Kuva: Shutterstock

Jos olet viime aikoina hoikistunut, syy saattaa olla viilenevissä keleissä.

Kun seuraavan kerran kiroat suomalaista ilmastoa ja värjöttelet viimassa, voit lohduttautua ajattelemalla, että todennäköisesti laihdut parhaillaan. Kentuckyn yliopistossa tehty tutkimus nimittäin kertoo, että säännöllinen altistuminen kylmyydelle auttaa elimistöä muuntamaan reisien ja vatsan alueen valkoista rasvakudosta ruskeaksi rasvaksi.

Ruskea rasva, jota kutsutaan myös talikudokseksi, on todella hyvää läskiä. Se nimittäin tuottaa lämpöä polttamalla energiaa. Jo aiemmin on tiedetty, että sama rasva auttaa muun muassa jyrsijöitä pysymään lämpiminä pakkasella, ja nyt tutkimus laajennettiin ihmisiin.

– Ruskettuva rasvakerros saattaa olla erinomainen suojakeino ylipainoa vastaan. Sen ansiosta keho polttaa ylimääräisiä kaloreita eikä kerrytä niitä ylimääräiseksi rasvaksi, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, lääketieteen tohtori Philip A. Kern Kentuckyn lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa analysoitiin näytteitä, jotka otettiin samojen 55 ihmisen vatsan rasvakudoksesta kesäisin ja talvikaudella. Sen lisäksi näytteitä otettiin 16 koehenkilön reisirasvasta sen jälkeen, kun he olivat pitäneet jääpakkausta reittään vasten noin puolen tunnin ajan.

Jutta ja superdieetit -tyyliseen painonpudotukseen pakkasessa seisoskelu ei kuitenkaan auta, sillä tutkimus paljasti myös, että hyvin ylipainoisilla ihmisillä, joiden painoindeksi oli yli 30, kehon kyky muuntaa rasvaa on vaurioitunut.

Nyt siis loppui se treenilomien buukkaus etelään! Tammikuinen Lapin kaamos takaa timmimmät kurvit, ainakin jos pukee liian vähän vaatteita päälle.

Tutkimuksesta raportoi  Science World Report.

Lue myös:

Totta on: jäätelö laihduttaa

Outo laihdutuskikka: 3000 euron ilmapallo mahassa poistaa nälän