Marjo Granlund toi hofficeen kollegansa Nina Erkkilän (vas.) ja maria Kozulyan.
Marjo Granlund toi hofficeen kollegansa Nina Erkkilän (vas.) ja maria Kozulyan.

Olisitko valmis kutsumaan ventovieraita kotiisi? Yhä useampi on. Helsinkiläinen Jaakko Blomberg on järjestänyt olohuoneessaan teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Tänään hän avaa ovensa läppäriväen toimistopäivälle.

Jos kaupunkia katsoisi ilmasta, seinien ja kattojen läpi, näin arkisena aamupäivänä useimmat kodit paljastuisivat tyhjiksi. Helsinkiläisen Jaakko Blombergin, 31, mielestä se on hölmöä ja tylsää. Siksi hän on tänään avannut alppilalaisen kerrostaloasuntonsa oven ja laittanut kahvin tippumaan. Ennen kuin kello on kymmenen, kämppään on saapunut yhdeksän tuntematonta ihmistä.

– Tervetuloa, käykää peremmälle, tuolta löytyy töpseleitä, ja parvekkeellekin voi mennä, Jaakko isännöi.

Toisilleen uppo-oudot tulijat tervehtivät pienieleisesti, asettuvat eri puolille asuntoa ja avaavat kannettaviaan.

Jaakko ei ole vieraanvaraisuudessaan ainoa. Koti ei ole kaikille enää vain perheen ja ystävien kesken jaettava intiimi pesä: Ravintolapäivä on innostanut monet kokkaamaan ja kattamaan pöydän tuntemattomille. Lomamatkoilla osa matkailijoista on vaihtanut hotellin yksityismajoitukseen varaamalla vaikkapa Coachsurf-sivustolta pelkän pedin tai Airbnb’n kautta koko kodin. Vaalien alla ihmiset innostuivat kutsumaan eduskuntavaaliehdokkaita kotiinsa tentattaviksi.

Samaan aikaan arkkitehdit piirtävät koteja uusiksi. Helsingin Kalasatamaan nousee taloja, joissa asukkaat jakavat yhteisen arkiolohuoneen ja muita perinteisesti yksityisiksi ajateltuja tiloja.

Helsingissä jo joka kolmas yksinasuva asuu yhteisasunnossa. Asuntopulan ja korkeiden vuokrien kaupungissa se on paitsi edullisempaa, monen mielestä myös järkevää ja mukavaa. Jaakko jakaa asuntonsa kahden kämppäkaverinsa kanssa, mutta ilman Jaakon ennakkoluulottomuutta huoneet olisivat päiväsaikaan tyhjiä.

– Sellainen on minusta haaskausta. Useimmissa kodeissa on nettiyhteydet, työpisteet ja keittiöt, eikä kodin tapahtumiin tarvita mitään erityisiä lupia.

 

 


Hoffice yhdistää tiukan työkurin ja sukat jalassa sohvalla loikoilun. Kun muiden näppäimistöt laulavat, työvire tarttuu.

Koti auki tuntemattomille

Hyvin netti tuntuu kestävän kymmenen uutta käyttäjää. Niskat kumarassa porukka tuijottaa ruutujaan, vain näppäimistöt pitävät ääntä. Porukassa on rakennusinsinööriä, toimittajaa ja pari opiskelijaa.

Keskittyneisyys katkeaa eteisestä kuuluvaan kolahdukseen. Ovi rappuun on tarkoituksella auki, mutta sisään harppova mies ei taida olla tulossa läppärihommiin.

– Jaakko, sun täytyy irrottaa rapusta teipinjäljet, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja aloittaa mutta jääkin tuijottamaan naisia, jotka ovat nostaneet katseensa koneiltaan. Jaakko on sekunnissa saattamassa puheenjohtajaa takaisin rappuun ja vakuuttelee puhdistavansa jälkensä.

Emmi Teva, 27, hymyilee ikkunan edessä päätään pudistellen. Hän on asunut Jaakon kanssa samassa kimppakämpässä puoli vuotta ja tottunut kaupunkiaktivistina tunnetun kämppiksensä tempauksiin.

Edellisenä viikonloppuna Jaakko järjesti täällä avoimen taidenäyttelyn, ja pari sataa ihmistä kuljeskeli ympäri asuntoa teoksia tutkien.

Aikaisemmin olohuone ja kylpyhuone toimivat teatterinäyttämöinä Jaakon ideoimassa kotiteatterifestivaalissa. Toisinaan yhteisasunnon sohvalla majoittuu ulkomaalaisia, ja on täällä ollut ravintolakin.

– Vielä pari minuuttia, Jaakko ilmoittaa tuntemattomien toimistolle.

Keksi oma jumppaliike!

Kolme varttia on kulunut. Jaakko pyytää kaikkia olkkariin kertomaan, mitä on tähän mennessä saanut aikaan. Elokuvatuottaja Kristiina Salakka kertoo lähettäneensä sähköposteja. Kielitutkija Hanna Lantto odotteli esitarkastajalta väitöskirjansa muutosvaatimuksia ja korjasi hermostuksissaan jo lähdeluettelonkin. Kuva-agentuurin vetäjä Marjo Granlund sorvasi asiakkaansa sopimuksen valmiiksi.

– Olipa tehokasta! Jännä nähdä, säilyykö energiataso, kun nyt jo pitää tauon, Marjo toteaa.

Monen tekisi mieli jatkaa juttelua. Se ei kuitenkaan käy. Jaakko nousee seisomaan, alkaa pyöritellä hartioitaan ja kehottaa muita tekemään samoin.

– Keksi sinä seuraava venyttelyliike, hän sanoo vieruskaverilleen, ja pian olohuone täyttyy venyvistä käsistä ja pyörivistä lanteista.

Tämä on viides kerta, kun Jaakko isännöi hoffice-nimistä toimistopäivää. Alun perin hän kuuli kotitoimistosta alkuvuodesta Tukholmassa. Nimi tulee sanoista home ja office, ja idea on reilun vuoden ikäinen. Ruotsalainen psykologian opiskelija Christofer Gradin Franzen kehitti työskentelymuodon omille kavereilleen tehostaakseen yksinäisiä työpäiviään. Yllättäen hoffice räjähti ilmiöksi. Facebook ja blogit ovat levittäneet työtavan jo Kanadaan, Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Turkkiin.

Jaakkoa ideassa viehätti tiukka ohjelma. Työskentelyjaksot kestävät 45 minuuttia, ja niiden alussa ihmiset kertovat toisilleen, mitä sen aikana aikovat tehdä. Lopuksi kerrataan, täyttyikö tavoite. Yhdessä työpäivässä on kuusi intensiivistä työsessiota.

– Tavallisesti toimistolla keskittyminen herpaantuu helposti. Hofficessa kaikki naputtelevat hiljaa ympärillä. Siinä tulee väkisinkin sellainen olo, että on itsekin pakko keskittyä töihin.

Helmikuussa Jaakko järjesti Suomen ensimmäisen hofficen perustamalla Facebookiin sivun ja kirjoittamalla sinne avoimen kutsun. Kaikki paikat varattiin hetkessä. Moni ihmetteli, miten Jaakko uskaltaa ottaa ventovieraita kotiinsa. Jaakko pudistelee päätään.

– En ole koskaan pelännyt, että jotain ikävää tapahtuisi.

Hän uskoo siihen, että kun luottaa ihmisiin niin paljon, että päästää heidät kotiinsa, he haluavat myös olla luottamuksen arvoisia.

– Sitä paitsi, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Jaakon mielestä olisi hyödyllisempää luottaa ihmisiin enemmän ja pelätä vähemmän. Hän hehkuttaa tutustuneensa hofficea isännöimällä moniin kivoihin ihmisiin. Jakkoa motivoi myös ajatus avoimemmasta kaupunkikulttuurista, ja hän tekee sen eteen kaikkensa.


Keittiössä vietetään pilkkojaisia. Jaakon ostamat ainekset muuntuvat yhdessä kokaten kasviskeitoksi. Jokainen maksaa ruuasta hattuun kaksi euroa, kahviraha on vapaaehtoinen.


Voiko aloittaa jo kymmeneltä?

Venyttelyn jälkeen hommat jatkuvat. Jaakko tekee inhoamiaan kirjanpitohommia, joita hän tavallisesti aina lykkää. Kun tehtävän sanoo ääneen muille, siitä tulee lupaus, jonka haluaa pitää. Google sauhuten Jaakko selvittelee olohuonetaiteilijoidensa matkakuluja.

Toisella tauolla porukka pääsee pilkkojaisiin. Jaakko nostelee jääkaapista kasviksia ja ojentelee leikkuulautoja.

– Juu, ihan pieniksi, hän opastaa.

Hofficen ideologiaan kuuluu maksuttomuus, mutta lounaskulut osallistujilta saa pyytää. Jaakon mielestä gluteeniton vegaanisoppa on hyvä idea, se sopii useimmille. Pöydällä on jo hattu kahden euron kolehtisummaa varten, ja kookos-currykeitto jää kannen alle porisemaan, kun porukka sukeltaa kolmanteen työsessioon.

Hanna Lantto on mukana kolmatta kertaa. Baskin kielestä väitöskirjaa viimeistelevällä tutkijalla on yliopistolla työhuonekin, mutta Hanna ei viihdy sen harmaudessa. Yleensä hän työskentelee kotona, pyjamassa.

– Tavallisesti aloitan työt vasta iltapäivällä ja jatkan niitä koko illan. Ja jos en jatka, on tosi syyllinen olo, Hanna kertoo.

Tavalliseen työpäiväänsä verrattuna Hanna saa hofficessa tehtyä kolme kertaa enemmän töitä. Vieraassa kodissa sijaistoimintoja on vähemmän. Jos ajatus ei luista, ei voi alkaa pestä pyykkiä. Facebookinkin malttaa pitää suljettuna, kun aikaa ääneen lausutun tehtävän hoitamiseen on vain se kolme varttia.

Välillä joku käy vessassa tai piipahtaa soittamassa puhelun toisessa huoneessa. Kukaan ei edes nosta katsettaan. Porukka taitaa olla vajonnut näppäintranssiin, siihen kuuluisaan flow-tilaan.

 

 


Oletko sinäkin diginomadi?

Jaakon olohuoneessa kenelläkään ei ole kellokorttia. Rakennusinsinööri Emmi Jorua lukuun ottamatta kaikki ovat omia pomojaan. He ovat vapaita valitsemaan, missä ja milloin työt tehdään.

– Työnantajani on joustava, ja olen voinut etäpäivinä tehdä töitä niin kotona, kahvilassa kuin maksullisessa toimistohotellissakin, Emmi kertoo.

Emmin työnantaja ei ole harvinaisuus, työntekohan on alkanut irtautua työpaikasta. Palkansaajista jo joka viides tekee silloin tällöin läppärietätöitä kotonaan, ja heidän osuutensa vain lisääntyy. Työ­elämä vaatii aiempaa enemmän suunnittelua, raportointia ja tilastointia – monenlaisia konehommia.

Samaan aikaan itsensä työllistäneitä ja erilaisia free lancereita on koko ajan enemmän, eivätkä kaikki tarvitse perinteistä toimistoa.

Kaikki eivät silti halua ahertaa kotona. Viime vuosina kahviloitsijat ovat alkaneet hyväksyä kannettavien kanssa kahvittelevat asiakkaat.

– Mutta kuka haluaa päivittäin maksaa kalliista kahvista? Entä mitä teet, kun pitää käydä vessassa ja kone jää pöydälle yksin? Jaakko huomauttaa.

Kirjastot lisäävät läppärityöskentelijöiden työpisteitä, ja isommissa kaupungeissa avataan toimistohotelleja, joista voi vuokrata työpisteen tai palaveripaikan vaikka tunniksi.

Suomen kieleen on jopa ilmestynyt sana diginomadi, jolla tarkoitetaan läppäri kainalossa maailmaa kiertäviä tietotyöläisiä, jotka perustavat toimiston vaikka palmun alle, kunhan siellä on nettiyhteys.

Jaakon olohuoneessa ahertavat kolmekymppiset eivät koe olevansa diginomadeja. He ovat opiskelijoita, yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka haluavat vain saada työnsä tehdyksi. Vapauden kääntöpuolena on se, että työt pyörivät mielessä koko ajan.

– Kaksi minuuttia, Jaakko sanoo.


Jaakon elämän ensimmäinen pannukakku onnistui, hofficelaisten iloksi.


Miksei miehiä näy?

Emmi Jorun koneen akku loppuu kesken iltapäivän. Se ei häntä haittaa, sillä nettisivu-uudistus eteni tänään jo tarpeeksi.

Emmiä huvittaa, että peruskoulusta tuttu 45 minuutin tuntijako, kurinalainen ohjaus ja aikaansaannosten esitteleminen ovat osoittautuneet hänelle kaikkein tehokkaimmiksi työpäivän raameiksi.

– Jos hoffice olisi keksitty opiskeluaikoinani, olisin varmasti valmistunut nopeammin, Emmi kertoo.

Hän on mainostanut työtapaa myös rakennusliikkeen kollegoille, joista useimmat ovat miehiä. Yksikään ei ole uskaltautunut mukaan.

Niin, miksei täälläkään isäntää lukuun ottamatta ole yhtään miestä?

Emmi arvelee, että miehiä voi arveluttaa tilanne, jota he eivät voi ennakoida. Jos asunnon haltija ehdottaa vaikka joogavenytyksiä tai muuta outoa!

Kotitoimistojen mieskatoa on pakko kysyä hofficen perustajalta, juuri valmistuneelta psykologi Christofer Gradin Franzenilta. Hän vahvistaa, että miehet ovat kotitoimistoissa selvä vähemmistö Ruotsissakin. Syyksi hän veikkaa pohjoismaista kulttuuria, jossa poikia ja miehiä ei aina kannusteta ilmaisemaan tunteitaan.

– Hofficen järjestäjä tarjoaa kotinsa osallistujille ilmaiseksi. Sellaisesta voi tulla tunne, että jää kiitollisuudenvelkaan, Christoffer kirjoittaa meilissään.

Jaakko on eri linjoilla. Hän ei usko ilmaisuuden ja vapaaehtoisuuden karkottavan miehiä. Kaikenlaisia kaupunkitempauksia järjestäessään hän on jo tottunut siihen, että innokkaimmat mukaan lähtijät ovat lähes aina naisia.

– Ehkä naiset vain ovat sosiaalisempia ja miehet tottuneet siihen, että kaikenlainen kodeissa tapahtuva toiminta on naisten reviiriä.

Oma aika, mikä uutuus!

Kas, kello on jo neljä, aika laittaa pillit pussiin ja sujauttaa kannettavat kassiin.

Ensimmäistä kertaa hofficeen tullut Marjo Granlund kyllä jatkaisi mielellään ainakin yhden session verran, ehkä järjestäisi session itsekin.

Pyjamakukkuja Hanna Lantolle on uutta, että neljältä alkaa oma aika. Voi mennä vaikka jumppaan tai lenkille tuntematta syyllisyyttä töistä.

Porukka vetää takit niskaan ja katoaa rappuun. Käyntikortteja ja puhelinnumeroita ei vaihdella. Tyytyväinen Jaakko jää siirtelemään huonekaluja paikoilleen. Kirjanpitohommat tuli tehtyä.

Jaakko veikkaa, että hoffice yleistyy ja leviää Suomessa ainakin isompiin kaupunkeihin.

– Tällainen työtapa sopii monenlaisille ihmisille. Samanmieliset löytävät toisensa. Sosiaalisille tämä on helppoa, mutta hiljaisempikin pärjää.

Totta. Tänäänkin joukossa oli muutama vaitonainen kävijä, jotka kertoivat puuhistaan vain muutamalla lauseella. Hölösuita isäntä joutui välillä kohteliaasti rajoittamaan. Mutta jos olohuoneessa olisi kokoontunut pelkkiä kavereita, työnteko olisi ehkä unohtunut kokonaan.

Vaikka hofficessa ollaan intiimisti ja rennosti kotioloissa, kukaan ei voi heittäytyä niin vapaaksi kuin yksin ollessaan. Ryhmäpaine ohjaa ja kannustaa lempeästi. Tulee ryhmään kuulumisen tunne mutta ilman sitoutumisen vaadetta. Sepä taitaa olla vahvistuvan koti-ilmiön salaisuus.

Lue lisää:

Haluaisitko tehdä etätöitä? Näin saat pomosi suostumaan

Molemmilla etäpäivä? Näin saatte sekä parisuhteen että työn sujumaan kotona

Etätyöpäivä – hyvä vai huono idea?

Kun työ muuttaa kotiin – 10 kysymystä etätyöstä

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.