No eihän sitä oikeasti tälleen nosteta! Poseerausmielesä vain vasemmalta Jenna Välimäki, Sanna Vähäkoski ja Anette Kirkanen.
No eihän sitä oikeasti tälleen nosteta! Poseerausmielesä vain vasemmalta Jenna Välimäki, Sanna Vähäkoski ja Anette Kirkanen.

Yhä useampi tyttö ja nainen kolisuttelee nyt rautaa. Raakavoimanosto haastaa bikini-fitnessin. On siistiä olla vahva.

Kankaanpäähän ei taida olla menossa tänään kukaan. Valtatie on hiljainen, ilta alkaa jo hämärtyä. Kaupungin keskustassakin on talvisena perjantai-iltana hiljaista, mutta tuossa on paikallinen liikuntahalli, jossa näkyy valoja. Siellä pitäisi olla kiinnostavia asioita tapahtuvilla.

Hallin piha on täynnä autoja, ja ulkotulet kutsuvat sisälle: vanhojentanssit ovat alkamassa! Kankaanpään lukiolaisnuoriso luottaa tänä vuonna pastellin sävyiseen tylliin. Mutta ei sekään ole se kiinnostava asia, vaan täytyy mennä hallin uumenissa syvemmälle. Täällä! Pieni voimailusali, jossa alkavat edistyneiden tyttöjen voimanostotreenit, perjantai-ilta kankaanpääläiseen tapaan. Nana Mäkynen, Sanna Vähäkoski ja Janita Vähäkoski ovat jo odotelleet, että valmentaja tulee antamaan ohjeita.

– Me aateltiin jo, että eiks tänään treenejä olekaan.


Sanna Vähäkoski ja penkkipunnerruskeskittyminen.

Vaan niin kovia

Punttisali ja voimanostotreenit. Ai mikä siinä on kiinnostavaa? Se, että voimanostosta on tullut viime aikoina naisten suosikkilaji. Tämän vuoden SM-kisoissa naisosallistujia on ollut melkein saman verran kuin miehiä, ja Voimanostoliitto tervehtii muutosta ilolla mutta päätään hämmentyneenä raapien.

– Sen kun tietäis, miksi naiset yhtäkkiä ovat innostuneet, miettii Jari Rantapelkonen Suomen Voimanostoliitosta.

No otetaan selvää. Täällä Kankaanpäässä paikallinen voimailuseura järjestää punttikouluja sekä tytöille että pojille – poikia vain käy treeneissä vähän vähemmän. Kankaanpääläinen voimanostajatyttö sen sijaan on tuttu näky juniorikisojen osallistujalistalla. On naisharrastajia joka puolella Suomea, mutta ei näin monta. Miksi täällä on innostuttu?

– Me ollaan vaan niin kovia! Ei vaan, kai se on se, kun pojat helposti viedään lätkän ja pesäpallon pariin, niin tästä on tullut tyttöjen juttu. Täällä on helppo aloittaa, kun seura järjestää punttikouluja, kertoo Marjaana Vähäsantanen.

Marjaana itse on kokenut voimanostaja. Hän aloitti harrastuksen vuonna 2006, miehensä Jounin peesissä. Silloin naisia ei näillä saleilla vielä niin näkynyt. Nyt Jouni Vähäsantanen, entinen Suomen mestari, valmentaa junioreja, ja Marjaana kilpailee seniorisarjassa.


Anette Kirkasen tempaus on ”teknisesti jo aika hyvä”. ”Niitä ku sellasen kymmenentuhatta tekee, niin se alkaa olla kohillaan”, kuuluu Jouni Vähäsantasen arvio.

Salissa on jo mukavan rautaisesti kolahteleva, perjantai-iltainen tunnelma. AC/DC soi, keskilattialla Nana lisää rautaa tangon päihin, ja Anette Kirkanen lämmittelee tekemällä tempauksia: niitä kisoista tuttuja, joissa ponkaistaan kyykystä tanko suorille käsille. Hnngh!

– Tempaus kuuluu painonnostoon, ei voimanostoon. Voimanosto on se, mikä nyt on muodissa: kyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto ovat sen lajit, Jouni selittää.

14-vuotias Anette on harrastanut voimailua kohta vuoden. Hän tykkää eniten jalkakyykystä, mutta koko laji vain on hänestä mahtava.

– Joku siinä salin tunnelmassa vetää puoleensa. Jännitys, adrenaliini. On kivaa, että kestävyys on parantunut. Jos haluan vaihtaa huonekalujen järjestystä, saan huonekalut siirtymään. Ja onhan se kiva kertoa koulussa penkkiennätys, jos joku kysyy.

Se on viisikymmentä kiloa, eli vähän kuin Anette nostaisi suorille käsilleen itsensä painoisen naisen.

Onko vahva uusi laiha?

– Jouni, monta mä teen?

– Tee kolme niitä maastavetoja.

– Mitäs mä teen?

– Tempaile säkin aluksi muutaman kerran.

Jounilla on aina vastaus valmiina. Käy ilmi, että hän on paitsi painonnostomestari, myös Mr Numeromuisti, jolta kukin voi tarkistaa, paljonko nousi viimeksi ja minä päivänä teki treeniennätyksen. Tänään Jounin valmennettavat tekevät lyhyitä, parin ponnistuksen herkistelysarjoja, koska ollaan valmistautumassa kilpailuihin. Jokainen näyttää ensin lämmittelevän, ja sitten kokeillaan isoilla painoilla, onnistuisiko kaksi tai kolme penkkipunnerrusta, jalkakyykkyä tai maastavetoa. Välillä tytöt käyvät oma-aloitteisesti tekemässä vatsalihasliikkeitä.

Mutta miksi naiset haluavat nykyään olla vahvoja? Madonnan hauiksista se ehkä alkoi, silloin kymmenisen vuotta sitten – ajatus siitä, että tosi vahva kroppa on aika makean näköinen naisellakin. Strong is the new skinny, alettiin joka paikassa lausahdella painokkaasti. Se tarkoittaa, että enää naisen ei ole muotia näyttää syömishäiriöiseltä, vaan kauneusihanne on muuttunut lihaksikkaammaksi.


Magnesiumia saa käyttää, muita apuvälineitä ei.

Kauneusihanteesta siinä toki silti on kysymys: samahan se, onko laihuus vai lihaksikkuus in, jos pointti on vain näyttää ihanteen mukaiselta. Fitness-urheilussa koko elämäntapa on valjastettu upealta näyttämiseen, ja nuoret naiset näkevät valtavasti vaivaa selvittääkseen optimaaliset ravinnot ja optimaaliset treeniajoitukset – näyttääkseen sellaisilta kuin naisen pitää.

Kankaanpään tytöt eivät ota kuvia pyllyistään, eikä salissa edes ole peiliä. He syövät kaurapuuroa ja tavallista, hiilaripitoista ruokaa, koska kuluttavatkin paljon. He tykkäävät tuloksista: siitä, että olo tuntuu vahvalta ja että he jaksavat nostaa enemmän kuin viime kuussa. Vertailevatko he keskenään hauiksiaan? Tekevät videobloggauksia?

– Ei me vertailla, Anette sanoo.

Tämä ei olekaan ihan fitnessiä, vaikka voimaa lisätäänkin. Tämä on voimaantuneempaa! 18-vuotiaan Jenna Välimäen mukaan voimanosto on siitä kivaa, että treenien jälkeen on hyvä olo ja oman kehityksen huomaa nopeasti. Tulokset alkoivat parantua pian lajin aloittamisen jälkeen.

Aneten mielestä on siistimpää olla vahva kuin kauniskroppainen. Ja onhan se nyt siistiä! Naiset haluavat nykyään kantaa kauppakassinsa itse ja työntää hankeen jumittuneen Toyotan omin voimin takaisin tielle: miksi jättää voimajuttuja vain miehille?

– Täähän sopii kaikille, ketkä vaan uskaltaa laittaa ittensä likoon! Jouni toteaa.

Mikä sopii tytöille

Ai sopiiko? Nuorille tytöillekin? Anette ja Jenna kertovat, että äijämäisestä harrastuksesta saa silloin tällöin kuulla vinoilua, mutta aika vähän. Vastaan on kyllä tullut mummeleita, jotka kauhistelevat ja puhuvat pituuskasvun vaarantumisesta. Jännä kyllä, pituuskasvukysymys oli juuri tulollaan tältäkin mummelilta. Tytöt näyttävät lyhyiltä, mutta kyllä ihan normaalipituisilta… että onko voimailu kasvuikäiselle tytölle järkevä harrastus?

– No, jos mennään ajassa taaksepäin, niin mikä urheilu ylipäänsä sopii tytöille? Jouni kysyy.

– Mietitään vain jotain mäkihyppyä – senhän ei pitänyt olla yhtään tyttöjen laji.

Totta. Naisten mäkihyppy oli luonnotonta, kohdulle vaarallista touhua vielä kymmenen vuotta sitten. Naisten ampumahiihto tuli olympialajiksi 1990-luvulla, päänpuistelun säestämänä. Eivät pyssyhommatkaan sovi naisille.

Ja jos mennään vielä taaksepäin, yleisurheileva nainen oli pelottava hullu. Naiset saivat viisi yleisurheilulajia vuoden 1928 olympialaisiin, ja Lauri ”Tahko” Pihkala totesi niiden olevan viisi naulaa olympialiikkeen arkkuun. Hänen mielestään naisten yleisurheilu oli ”epäesteettistä ilveilyä”.

Naisvoimailusta ei Tahkon aikana puhuttu, eikä naisten painistakaan – mutta kas kas, sekin vetää harrastajikseen ennätysmäärän tyttöjä näinä aikoina. 20-vuotias Petra Olli otti viime vuonna EM-pronssia.


Kyykky on Jenna Välimäen suosikki voimannostolajeista.

Mikähän sitten olisi tytöille oikein sopiva laji? Taitoluistelu! Sen katsottiin jo sata vuotta sitten olevan aivan soveliasta, tarpeeksi tyttömäistä. Se onkin nykyään sellainen laji, että jäällä kun viettää kasvuikänsä, niin 25-vuotiaana on taatusti selkä hajalla ja polvet operoitu muutamaan otteeseen. Ja tietysti bikini-fitness! Monien mielestä siinä noudatellaan naisten kehon kontrolloinnin parhaita perinteitä, syömishäiriöitä kunnioittaen.

Päivi Berg Nuorisotutkimusliitosta on sitä mieltä, että tytöt joutuvat edelleen tasapainoilemaan liikunnan kanssa: aina on vaara, että ”naisellisuus” kärsii. Jos olet tosi hyvä joukkuelajissa, kaikki pitävät lesbona. Jos olet hyvä voimanostaja, saatat olla vähän uhkaava.

– Mutta esimerkiksi koululiikunnassa tyttöjen lajikirjo on jo isompi kuin pojilla, joten ongelmia on pojillakin. Tanssillista liikuntaa harrastava poika kohtaa samanlaisia ennakkoluuloja kuin äijälajia harrastava tyttö, Berg sanoo.

Tiukasti nytte!

Aargh. Graaaaa. Pidäpidäpidävielä ja painetta käsille jaksaa! Perjantaitreeneistä on kulunut viikko, ja nyt nähdään, missä kunnossa tytöt ovat. Ollaan voimanostokisoissa, nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Ne pidetään Pornaisten liikuntakeskuksessa, ja Kankaanpää on tietysti mukana. Näyttää hyvältä ennen viimeistä lajia, maastavetoa.

– Likat on tehny henkilökohtaisia ennätyksiä joka lajissa. Jenna kyykkäsi ennätyksensä, sivusi penkissä. Anettekin teki kaksi sarjansa Suomen ennätystä, Jouni luettelee.

Janitan sarjassa, 47-kiloisissa, on kova vastus: ruotsalainen, tumma pieni tyttö.

– Se on maastavedossa ylivoimainen, mutta se on harrastanutkin jo monta vuotta.


No nyt on mitalit, seuraavia kisoja odotellessa. Vasemmalta tuulia, Janita, Jenna, Anette ja Nana.

”Huolella! Loppuu asti tiukasti nytte!”

Kankaanpäähän on tulossa mitalisade: tytöt nostavat sen, mitä on suunniteltu, ja kilpailijoitakin on aika vähän. Nämä ovat vasta ensimmäiset raakavoimanoston PM-kisat – ja raakavoimanostolla tarkoitetaan, että kilpailijoilla ei ole käytössään tukevia varusteita ja välineitä. Jenna kilpailee lähinnä itseään vastaan tänään, koska hänen sarjassaan ei ole muita. Hän ei myönnä jännittävänsä.

– En tykkää kilpailemisesta, mutta en toisaalta ota tätä niin vakavasti, hän kommentoi evässämpylän ääreltä.

”Hela vägen Emma! Bra!”

Fitness vastaan voimailu

Varusteettomat raakavoimanostajat tunnistaa paitsi hyvästä ryhdistä ja vahvoista käsivarsista myös auenneista rakoista kämmenissä. Hanskoja ei käytetä. Maastavedossa saa sentään valita, seisooko jalat vierekkäin vai leveässä haara-asennossa.

”Bar is loaded for Tuulia Lohivuo, 142,5 kilos.”

Tässäkin on kankaanpääläinen lukiolaistyttö. Hän oli perjantaina vanhojentansseissa treenien aikana, mutta nyt on tarkoitus toisella nostolla sivuta omissa nimissä olevaa ennätystä maastavedossa. Sataneljäkymmentäkaksi kiloa maasta lantion korkeudelle: pari hoikkaa miestä tai tuhdimpaa naista siis. Tuulia saa tangon lantiolle, suoristaa asennon ja... hylätty! Mikähän siinä oli?

– Mun polvet ei suoristunu kunnolla. Kokeilen leveetä asentoa ensimmäistä kertaa kisoissa, niin loppuojennus ei ole vielä kunnollinen.

Tuulia aloitti voimanoston jouluna 2013. Hän kilpaili aikaisemmin bikini-fitnessissä, mutta laji jotenkin loppui kesken.

– Kun siinä ei ole mitään muuta. Kiinnosti kokeilla voimatasoja, ja on tämä terveempää. Fitnessissä on niin altis syömishäiriöille: koko ajan katsellaan peiliin. Sitä en suosittelisi kovin nuorille, mutta kauhean suosittuahan sekin on. Mutta tässä saa kavereita, tämä on paljon hauskempaa.

Tuulian maastavetoennätys jäi parantamatta, mutta päivän päätteeksi kaikilla tytöillä on mitalit kaulassa ja he vaikuttavat tyytyväisiltä tuloksiinsa. Paitsi Anette jäi miettimään, että maastavedossa olisi mennyt enemmänkin.

– Se jäi vähän harmittamaan. Mutta täytyy parantaa muutenkin nuorten EM-kisoihin maaliskuuksi. Kyllä mä toivon, että mä pärjään siellä.

Siellä, Tsekissä, on sitten vastassa paljon vahvoja tyttöjä, vahvimmat luultavasti Venäjältä, ja sitten Suomen Satakunnasta. Jaksaa jaksaa huolella painetta käsiin!

Lue myös:

Entisen painonnostajan Outi Brouxin ruokapäiväkirja

Tällainen on Janni Hussin ruokavalio – lue fitnessurheilijan ruokapäiväkirja

Tätä mieltä aito fitness-guru on Putous-hahmo Kissi Vähä-Hiilarista

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.