Matalat kengät voivat pahentaa kantapääkipua. Kuva: Shutterstock
Matalat kengät voivat pahentaa kantapääkipua. Kuva: Shutterstock

Korkokengät saattavat olla matalia parempi valinta kantapääkivusta kärsivälle.

Jos olet koskaan kärsinyt kantapääkivusta, tiedät, että se estää romanttisen kävelyretken Pariisin-lomalla. Paljain jaloin kotona tallustellessa tuntuu, kuin joku tinttaisi lattiasta kivuliaasti suoraan kantapäähän.

Yleisin kivun syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. Terveyskirjaston mukaan kivun syy ei aina ole selvä, mutta monesti siihen liittyy kova, toistuva jalkapohjan rasitus, joka voi aiheutua esimerkiksi paljosta seisomisesta tai juoksemisesta.

Refinery29  kertoo, että ortopedi Ron Noy kehittää parhaillaan hoitoa vaivaan. Onneksi tohtorilla on jo nyt antaa vinkkejä kantapääkivusta selviämiseen.

Eroon kivusta

Huono uutinen on se, että plantaarifaskiitti voi parantua tuskallisen (kirjaimellisesti) hitaasti. Siitä eroon pääsemiseen saattaa kulua vuosikin.

Hyvä puoli sen sijaan on, ettei sairaalahoito ole useimmissa tapauksessa tarpeen. Jos vaiva on jatkunut pitkään tai on erityisen kivulias, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kotihoito on helppoa. Aluksi pitää venytellä, venytellä... ja venytellä.

Tohtory Noy suosittelee 30 sekunnin venytyksiä viidesti päivässä. Jalkaterääkin voi venyttää, mutta tärkeämpää on keskittyä pohkeeseen. Kuvalliset, lääkärin suosittelemat venyttelyohjeet löydät täältä.

Lisäksi: matalia kenkiä pitäisi välttää! Koroissa paino siirtyy luonnollisesti enemmän varpaille, joten kipukin lievittyy. Liioittelulle korkojen korkeudessa ei kuitenkaan ole tarvetta.

Kipua ja tulehdusta voi yrittää myös lievittää rullailemalla tennispalloa tai pientä pullollista jäädytettyä vettä jalkapohjan alla. Hyvä liike jalkapohjan vetreyttämiseen on myös pyyhkeen tai liinan nostaminen lattialta varpaita koukistamalla. Myös pohjallisista ja nukkumatuesta jalalle voi olla hyötyä.

Mikäli kotikonstit eivät tehoa, apua voi joutua hakemaan lääkärin laittamista kortisonipiikeistä tai leikkauksesta.

Ei enää ikinä

Kun kivusta sitten joskus pääsee eroon, siihen ei halua palata. Tai jos syksyinen juoksuharrastus on alkanut lupaavasti, kannattaa harkita ennaltaehkäisyä.

Ja sehän hoituu venyttelemällä jalkaterän ja pohkeen lihaksia. Venytellä kannattaa erityisesti kuntoilun tai pitkän seisomisen jälkeen. Yllättävät muutokset painossa tai urheilutottumuksissa voivat aiheuttaa oireita kantapäässä.

Juoksijoiden ja kuntoilijoiden pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että kengät ovat hyvät. Ostoksilla kannattaa konsultoida ammattilaista. Muista myös lepopäivät urheilusta! Juokseminen on jalkaystävällisempää pehmeillä alustoilla, kuten metsässä ja pururadoilla. Lajeja kannattaa  vaihdella säännöllisesti.

Hyvät kengät ovat olennaiset niin kuntoillessa kuin muulloinkin. Erikoispohjalliset voivat auttaa, jos terveyskengät eivät houkuttele. Myös paljain jaloin kävely voi kipeyttää kantapään, joten kotona saattaa olla parempi kulkea tohveleissa tai vastaavissa.

Lue myös:

Tyyli-ikonit näyttävät mallia: Birkenstock-terveyssandaalit ovatkin muotia!

Kenkäsuunnittelija vinkkaa: näin onnistut ostoksilla

Korkkarit voivat olla myös mukavat! Toimitus paljastaa suosikkinsa

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Kolmannessa jaksossa Heikin hääpäiväinen nihkeys on tiessään, ja tilalla on ihastuneita silmäyksiä.

Kaikki ei taaskaan ole sitä miltä näyttää, täytyy Ensitreffit alttarilla -ohjelman fanien todeta. Ensimmäisessä jaksossa epäilyksiä herättänyt ja toisen jakson jälkeen suorastaan lytätty Heikki, 35, nimittäin vaikuttaa kolmannessa jaksossa koko kauden potentiaalisimmalta puolisolta. 

Tony Dunderfeltin ennustus kaikkien aikojen kaudesta saattaa sittenkin käydä toteen, ja ainakin toistaiseksi se on Heikin ansiota. Uusi jakso on nimittäin draamaa suomalaiseen makuun: vähäeleistä ja ilmeetöntä, mutta juuri siksi niin mahtavaa!

Kerrataanpa: Ensimmäisessä jaksossa Heikki esiteltiin köyhyystutkijana, joka asuu askeettisessa yksiössä, jossa ei ole edes hanaa keittiössä. Heikin minimalistinen asumismuoto ja erittäin verkkainen puhetapa saivat Twitter-yleisön antamaan runsaasti palautetta. 

Toisessa jaksossa Heikki tapasi alttarilla puolisonsa Miinan, 29. Miinan tatuoinnit ja tyyli saivat Heikin epäileväiseksi, ja mies tunnusti itsekin suhtautuvansa ihmisiin tuomitsevasti. Hääpäivä alkoi kiusaannuttavissa tunnelmissa, mutta koheni kuitenkin hieman loppua kohden.

Twitterissä sauhuttiin taas Heikistä. Tällä kertaa aiheena oli muun muassa Heikin huonosti istuva puvuntakki. 

Virkistävä ja miehekäs

Jotkut kuitenkin pitivät Heikin puolta. Joka kymmenes vastaaja valitsi Me Naisten kyselyssä Heikin ja Miinan suosikkiparikseen, ja kommenteissakin puolustettiin Heikkiä. Häntä kuvailtiin miehekkääksi, ihanaksi persoonaksi ja jopa pirskahtelevan virkistäväksi (hiukan herää kysymys, oliko kommentoimassa Heikin oma äiti). 

Me Naisten toimittaja Annakaisa Vääräniemi kirjoitti, että parjattu Heikki on selvästi älykäs ja aito tyyppi, josta voi tulla kaikkien aikojen puoliso. 

”Kommunikointi ja avoimuus ovat varmasti meidän vahvuuksia.”

Kolmannen jakson perusteella Annakaisa ja muut Heikkiä puolustaneet ovat ihan oikeassa. Ei Heikki edelleenkään ole ryhtynyt elehtimään villisti tai ilmaisemaan kiintymystään runsain sanoin, mutta hänen Miinaan luomansa ihastusta ja lämpöä tihkuvat katseet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. 

Pokerinaamainen peruskallio

Ilmeisesti vaihteleva äänensävy, puhetulvat ja vilkas kehonkieli eivät vain ole Heikin juttuja. Kädestä pitäminen ja vakavalla naamalla hitaasti lausutut kohteliaisuudet onneksi ovat.

– Sä sanot kaiken pokerinaamalla, Miina toteaa puolisolleen. 

Kun vilkasta Miinaa mietityttää tai jännittää, jaksaa Heikki suhtautua rauhallisen luottavaisesti. Mikä peruskallio mieheksi!

Sitä paitsi Miina on tainnut saada Heikistä irti jotakin sellaista, mikä ei kameroille välity tai mitä ei leikata tv-ohjelmaan: 

– Kyllä mä uskon, että kommunikointi ja avoimuus on varmasti meidän vahvuuksia, Miina ilmoittaa jakson lopulla.

Kysely

Pureeko Heikin verkkainen charmi sinuun?

Suosikkiparini

Jopas jotakin! Ensitreffit alttarilla -ohjelman mysteeri-Heikistä kuoriutuu ihana aviomies

Ihana tyyppi, älykäs ja rauhallinen. Sanoisin, että olisi mun makuun mutta hups! ehdin jo valita aika samantyyppisen heebon. Eri ammatissa mutta yhtä rauhallinen (lue: joskus hidas), ärsyyntyy välillä ja tuolloin kuuluu hidasta puhetta ja pihinää. Kiltti kuin mikä. Meikä taas pulputtaa jokaiselle joka hetki joka paikassa. :D
Lue kommentti