Kohta possu taas pullistuu. Kuva: Shutterstock
Kohta possu taas pullistuu. Kuva: Shutterstock

Säästäminen vaatii vain vähän luovuutta. Kaikesta kivasta ei tarvitse luopua.

Talousvalmentaja Kirsi Salo ja Me Naisten toimitus antavat säästövinkkejä kaikille lomailojen köyhdyttämille. Olkaa hyvät!

1. Vaihda vaatteita kavereiden kanssa

Jos omasta vaatekaapista ei tunnu löytyvän sopivia työvaatteita syksyksi, kavereiden vaatekaapista voi löytyä. Jollain saattaa oolla kaapissaan sellainen jakkupuku, jonka sinä tarvitsisit.

Järjestä siis vaatteidenvaihtobileet tai esitelkää vaatteitanne suljetussa Facebook-ryhmässä kavereiden kanssa.

2. Tuunaa vaatteita itse

Ystäviltä hankittuja tai omia vaatteita kannattaa tuunata. Esimerkiksi nappien vaihtaminen voi antaa puserolle kaivattua uutta ilmettä. Jos olet laihtunut, kavenna hametta saumoista.

3. Myy ja osta kirppikseltä

Tiesithän, että kirpputorit eivät ole enää täynnä koinsyömiä virttyneitä lumppuja? Hyvällä kirppiksellä voit myydä omia tavaroitasi, tienata satasia ja tsekata samalla tarjonnan syksyn vaatetarpeitasi ajatellen.

4. Katso sopimukset läpi

Kasaa kaikki säännöllisesti tulevat laskut, kuten netti-, puhelin- ja vakuutuslaskut, yhteen pinoon. Käy sitten laskut läpi ja kysy firmoilta, onko niillä uusia tarjouksia. Harvan puhelin- tai nettiliittymä on nimittäin se uusin ja halvin vaihtoehto. Jos vanhalla firmalla ei ole halvempaa sopimusta, sopimus kannattaa kilpailuttaa.

5. Fillari alle ja auto parkkiin

Varsinkin, jos kesällä on tullut istuttua terassilla siiderillä tai oluella ja syötyä rasvaisia ruokia, töihin kannattaa kulkea pyörällä. Kroppasi kiittää pyöräilystä ja voit jättää bussilipun tai bensat ostamatta. Jos pyöräilet koko syksyn räntäkeleihin asti, voit säästää satasia.

6. Mene metsään än yy tee, nyt

Jos aikaa vain riittää, mene marjaan, sieneen ja villiyrttejä poimimaan ja täytä pakastin kaikilla ilmaisilla luonnonherkuilla. Marjojen ja sienien lisäksi kelpaa poimia esimerkiksi nokkosia, hanskat kädessä. Saat pakkasen ja purkit täyteen terveellistä ruokaa ilmaiseksi ja talvella säästät ehkä myös lääkekuluissa, kun jokainen flunssa ei kaada sinua petiin. Marjat ja yrtit nimittäin kohottavat vastustuskykyä.

7. Varaa tarjousmatka ajoissa

Talven etelänmatkat ovat luultavasti halvempia nyt kuin parin kuukauden kuluttua. Osta siis matkasi ajoissa. Jos tykkäät halpalentoyhtiöistä Facebookissa, näet niiden tarjoukset helposti uutisvirrassasi.

8. Mene ilmaisiin menoihin

Loppukesällä on iso liuta ilmaisia puistojumppia ja muita ilmaismenoja. Vaihda maksulliset menot ilmaisiin menoihin.

9. Valitse halvempi ruokakauppa

Ruokakauppojen hinnoissa voi olla isojakin eroja. Kannattaa vertailla kauppojen hintoja. Menemällä vakiokauppaasi halvempaan kauppaan tai ostamalla puolet ruuasta halvemmasta kaupasta voit säästää kymppejä viikossa.
 
Lue myös:

Ruokailua Marttojen malliin

Säästöreseptit herkuttelijalle

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.