Muistaako ja ehtiikö yksinhuoltaja pitää huolta itsestään? Kuva: Shutterstock
Muistaako ja ehtiikö yksinhuoltaja pitää huolta itsestään? Kuva: Shutterstock

Suomessa yksinhuoltajaperheet ovat kaikista perheistä ylivoimaisesti pienituloisimpia. Köyhyys aiheuttaa stressiä, joka näkyy terveysongelmina.

Yksinhuoltajaäideillä on myöhemmällä iällä enemmän terveysongelmia kuin äideillä, jotka ovat jakaneet vanhemmuuden, Helsingin Sanomat kertoo. Tieto perustuu tuoreeseen kansainväliseen tutkimukseen, johon osallistui 25 000 yli 50-vuotiasta naista. Saman tutkimuksen mukaan yksinhuoltajaäidit tulevat taloudellisesti huonosti toimeen.

Tutkimustulos ei hätkäytä Yhden vanhemman perheiden liiton toiminnanjohtajaa Heljä Sairisaloa.

– Ruotsissa on saatu jo kauan aikaa sitten tämänsuuntaisia tuloksia. Suomalaisten terveydentila ja elinajanodote on erittäin jakautunut. Meillä hyvin toimeen tulevat ihmiset ovat erittäin terveitä, kun taas pienituloiset eivät. Tilanne on vain pahentunut parinkymmenen vuoden aikana. Lapsiperheistä yhden vanhemman perheet eli yksinhuoltajaperheet ovat ylivoimaisesti pienituloisimpia.

Köyhyys aiheuttaa stressiä ja se taas terveysongelmia. Terveysongelmia ei hoideta, koska se on liian kallista tai siihen ei ole aikaa.

– Yksinhuoltajien mielestä terveyskeskusmaksut ovat liian suuria. Maksut rajoittavat lääkärissä käymistä. Lapsi viedään hanakasti hoitoon, mutta apua ei hankita itselle. Yksinhuoltajaäidit laiminlyövät omaa terveyttään. Ehkä sen takia, että ei ole aikaa, Sairisalo ehdottaa.

Hän haastatteli pientä selvitystä varten pienituloisia äitejä, jotka kaikki pitivät terveyskeskusmaksuja liian suurina. Esimerkiksi Helsinki luopui terveyskeskusmaksuista vuonna 2013, kaikkialla Suomessa tämä ei siis ole ongelma. Sairisalo muistuttaa myös, että hyvin pienituloiset voivat anoa vapautusta maksuista. Kunnat eivät vain hänen mukaansa mainosta asiaa.

– Vaikka maksut voivat monesta tuntua pieniltä, ne eivät ole pienet, jos verrataan muuhun Eurooppaan.

Mistä sopivia töitä yksinhuoltajille?

Lapsiperheiden köyhyyttä tutkinut tilastokeskuksen yliaktuaari, tilastotieteilijä Kaisa-Mari Okkonen on huomannut, että suomalaiset lapsiperheet voivat erittäin hyvin, jos tilastoista poistetaan yhden vanhemman perheet.

– Yhden huoltajan talouksien tulot ovat selvästi matalammat kuin väestön tulot keskimäärin. Kahden vanhemman perheissä tulot taas ovat keskimääräistä suuremmat, Okkonen kertoi Helsingin Uutisille vuoden alussa.

Suomessakin yksinhuoltajat, jotka käyvät töissä, selviävät suhteellisen hyvin. Ja Sairisalon mukaan yksinhuoltajat ovat erittäin motivoituneita käymään töissä, mutta työn ja lastenhoidon yhdistäminen ei vain onnistu kaikissa töissä.

– Yksinhuoltajaäitien työttömyysaste on yli kaksinkertainen, jos vertaa kahden huoltajan perheiden äiteihin. Ihan kuin yksinhuoltajia ajettaisiin pois työmarkkinoilta, Sairisalo ihmettelee.

Hänen mukaansa ongelma on, että yksinhuoltaja ei pysty tekemään esimerkiksi vuoro- tai viikonlopputyötä, koska lapselle ei ole mitään paikkaa työpäivän ajaksi. Yhä useampi työ tehdään nykyään muulloin kuin esimerkiksi tarha- tai koulupäivän aikana.

– Jokainen, jolla on 7-vuotias lapsi, tietää, ettei lapsi voi olla vaikkapa iltoja yksin kotona. Työnantajien pitäisi kehittäisi päivähoitovaihtoehtoja ja tarjota vaikkapa lapsiparkkeja, joihin työntekijät ja asiakkaat voisivat jättää lapsensa.

Suomessa yhden vanhemman lapsiperheitä on yli 118 000. Näistä äidin ja lapsen perheitä on yli 70 prosenttia.

Lue myös:

Lauri Tähkästä yksinhuoltaja: "Arki välillä helvetin haastavaa"

Jani Toivola: "Yksinhuoltajuus ja vaativa työ on mahdotonta yhdistää"

Tätä mieltä: Hoitovapaa ei ole ”perheen oma valinta”

Köyhä kokeili päivän luksuselämää

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertovan hittisarjan toinen kausi on nyt katsottavissa Netflixissä. Mitkä koukuttavan sarjan tapahtumista ovat historiankirjojen valossa totta – ja mitkä eivät?

Prinssi Philip lähti seikkailemaan ja jätti Elisabetin yksin

Totta. Kakkoskauden yksi suurista teemoista on prinssi Philipin etsikkoaika. Vuonna 1956 mies todella lähti viideksi kuukaudeksi seilaamaan pitkin poikin maailman meriä rehvakkaassa herraseurassa. Hänen rinnallaan oli aviokriisissä rypevä Mike Parker (1920–2002), joten myös prinssin moraali joutui epäilyttävään valoon. 

Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix
Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix

Prinssi Philip oli rakastunut ballerinaan

Ei todisteita! Kun Elisabet sujauttaa tv-sarjassa miehensä matkalaukkuun kirjeen, hän  törmää medaljonkiin, jossa on ballerina Galina Ulanovan kuva. Sarjassa annetaan ymmärtää, että kuvassa oli prinssin salainen rakastettu.

Galina Ulanova (1910-1998) oli tosiaan venäläinen ballerina, ja hän saapui Lontooseen uransa loppuvaiheessa vuonna 1956, mutta hän ei tuntenut prinssiä. 

Tanssijarakastetun hahmo perustunee huhuun, jonka mukaan Philipillä olisi ollut suhde Pat Kirkwoodin (1921–2007) kanssa vuonna 1948 (samaan aikaan, kun Elisabet oli raskaana, auts). Tanssija-näyttelijä itse tyrmäsi aina suhdehuhut ja sanoi heidän olleen vain ystäviä. 

Pääministeri ei uskonut Lontoon savusumun vaarallisuuteen, sitten avustaja kuoli

 Osittain totta, osittain ei. Pääministeri Winston Churchill (1874–1965) ei tosiaan tahtonut uskoa Lontoon tappavaan savusumuun, ja kyllä vuonna 1952 savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman. Savusumun takia bussiturmassa menehtynyt avustaja on kuitenkin keksitty hahmo, joka on kirjoitettu useamman Churchillin entisen avustajan muistelmien pohjalta.

Prinsessa Margaretilla oli kielletty suhde Peter Townsendiin 

Totta. Hävittäjälentäjä ja ylitallimestari Peter Townsend (1914–1995) ja prinsessa Margaret todella rakastuivat, mutta koska miehellä oli takanaan avioero, avioliitto ei tullut kysymykseenkään. Kakkoskaudenkin prinsessalla on edessään lisää historiallisesti paikkansapitävä sydänsuruja.

Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix
Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix

Prinssi Philip pakotti poikansa karuun ja kaukaiseen sisäoppilaitokseen

Valitettavasti totta. Kuningataräiti toivoi, että herkkä nuorukainen olisi saanut jäädä opiskelemaan lähemmäs kotia, mutta prinssi Philip vaati, että hänen poikansa lähtee Gordonstounin tiukkakuriseen sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Prinssi Philip oli itse opiskellut siellä ja viihtynyt. Charles kuitenkin vihasi aikaansa opinahjossa, ja on kuvaillut sitä ”vankeusrangaistukseksi”.  

Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix
Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix

The Crownin toinen kausi nyt Netflixissä.

Näyttelijä Ulla Virtanen seisoo perässäsi jonossa. Kuva: Juha Salminen

Onko reilua, että mies saa mennä sortseissa kirkkoon, mutta minä samanlaisissa vaatteissa en, Ulla Virtanen ihmettelee.

Taannoin Italian-reissulla kiertelin poikaystäväni kanssa kaupunkeja. Padovan kaupungissa oli kuuluisa vanha kirkko Basilica di Sant’Antonio. Vaikkemme kumpikaan kuulu kirkkoon, se ei estä meitä ihastelemasta kauniiden rakennusten arkkitehtuuria ja tutustumista historiaan. Joten suuntasimme siis basilikaan.

Mahtipontisella ovella seisoi kaksi vahtimiestä, jotka katsoivat meitä ja sanoivat, että herra on kyllä tervetullut sisälle, mutta naispuolinen ei saa tulla sortseissa ja t-paidassa. Hetken tuijotettuani heitä hämmennyksen vallassa tajusin, että herra poikaystävällähän oli myös sortsit ja t-paita. Huomautin tästä portsareille ja kysyin uudestaan, enkö muka saa mennä sisälle kirkkoon. “Of course you can”, he totesivat. Minun tulisi vain ensin hakea kirkon toimistosta päälleni kaapu.

Päätimme poikaystäväni kanssa, että hän käy vilkaisemassa, miltä sisällä näyttää, ja minä odotan ulkona.

Totta kai tiedän, että katolisuudessa, niin kuin monissa uskonnoissa, on omia, pyhiksi kutsuttuja sääntöjä. Tämä uskonnollinen epäreiluus alkoi kuitenkin odotellessani ärsyttää niin, että haastoin vahtimiehiä. Tivasin heiltä, ovatko he tosiaan sitä mieltä, että on reilua, että mies saa mennä sortseissa kirkkoon, mutta minä samanlaisissa vaatteissa en. He totesivat, että minä voin aivan vapaasti mennä lähellä sijaitsevaan pienempään kirkkoon tai sitten pukeutua tätä rakennusta varten kaapuun.

Minua raivostutti vielä enemmän. Jos jotkut laativat epäreiluja ja epätasa-arvoisia sääntöjä, niin olisivat sitten edes loogisia säännöissään! Ilmeisesti pienemmässä kirkossa jumalaa ei niin paljon ärsytä Virtasen Ullan sortsit, mutta isommassa hänen muotisilmäänsä sen sijaan tökkii. Tämä on yhtä epäloogista kuin se, että gynekologilla otetaan housut pois sermin takana, mutta sitten kävellään toosa paljaana makaamaan pöydälle.

Ymmärrän toki, että tämä on aika pientä henkilökohtaisen tason syrjintää. Olenhan hetero, ateisti, valkoihoinen nainen, joka on kasvanut Suomessa, korkealaatuisen koulutuksen ja terveydenhuollon maassa, jossa tasa-arvokin on moniin maihin verrattuna erittäin pitkällä. Kovin harvoin joudun siis kokemaan mitään suurta syrjimistä. Joten se, että minä en pääse johonkin kirkkoon, on toki pieni asia.

Silti se saa raivostuttaa. Useinhan saa kuulla, että toisten uskontoa pitää kunnioittaa. Miksi uskonnot eivät sitten kunnioita minun ihmisyyttäni? Miksi uskonto saa syrjiä?

Uskoa saa mihin haluaa, muttei olla epäreilu.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Miksi uskonnot saavat syrjiä minua?

Jopa ravintolat saavat asettaa pukeutumiselle ohjeet. En ole katolisen kirkon puolustaja, mutta on hyvä ymmärtää ihan tavalliset säännöt tahdikkuudelle. Jos tietyt asiat ovat toisille erityisen tärkeitä, ja sinulle ei, miksi haastat? Et voi mennä moniin muihinkaan tilaisuuksiin shortseissa, koska se ei ole kunnioittavaa. Linnan juhlat, Eu-parlamentti, opettajien pukeutuminen koulussa jne jne. Jos tilanteissa mennään aina niin pitkälle, että tehdään mitä itse halutaan, kaikista asioista saa...
Lue kommentti