Muistaako ja ehtiikö yksinhuoltaja pitää huolta itsestään? Kuva: Shutterstock
Muistaako ja ehtiikö yksinhuoltaja pitää huolta itsestään? Kuva: Shutterstock

Suomessa yksinhuoltajaperheet ovat kaikista perheistä ylivoimaisesti pienituloisimpia. Köyhyys aiheuttaa stressiä, joka näkyy terveysongelmina.

Yksinhuoltajaäideillä on myöhemmällä iällä enemmän terveysongelmia kuin äideillä, jotka ovat jakaneet vanhemmuuden, Helsingin Sanomat kertoo. Tieto perustuu tuoreeseen kansainväliseen tutkimukseen, johon osallistui 25 000 yli 50-vuotiasta naista. Saman tutkimuksen mukaan yksinhuoltajaäidit tulevat taloudellisesti huonosti toimeen.

Tutkimustulos ei hätkäytä Yhden vanhemman perheiden liiton toiminnanjohtajaa Heljä Sairisaloa.

– Ruotsissa on saatu jo kauan aikaa sitten tämänsuuntaisia tuloksia. Suomalaisten terveydentila ja elinajanodote on erittäin jakautunut. Meillä hyvin toimeen tulevat ihmiset ovat erittäin terveitä, kun taas pienituloiset eivät. Tilanne on vain pahentunut parinkymmenen vuoden aikana. Lapsiperheistä yhden vanhemman perheet eli yksinhuoltajaperheet ovat ylivoimaisesti pienituloisimpia.

Köyhyys aiheuttaa stressiä ja se taas terveysongelmia. Terveysongelmia ei hoideta, koska se on liian kallista tai siihen ei ole aikaa.

– Yksinhuoltajien mielestä terveyskeskusmaksut ovat liian suuria. Maksut rajoittavat lääkärissä käymistä. Lapsi viedään hanakasti hoitoon, mutta apua ei hankita itselle. Yksinhuoltajaäidit laiminlyövät omaa terveyttään. Ehkä sen takia, että ei ole aikaa, Sairisalo ehdottaa.

Hän haastatteli pientä selvitystä varten pienituloisia äitejä, jotka kaikki pitivät terveyskeskusmaksuja liian suurina. Esimerkiksi Helsinki luopui terveyskeskusmaksuista vuonna 2013, kaikkialla Suomessa tämä ei siis ole ongelma. Sairisalo muistuttaa myös, että hyvin pienituloiset voivat anoa vapautusta maksuista. Kunnat eivät vain hänen mukaansa mainosta asiaa.

– Vaikka maksut voivat monesta tuntua pieniltä, ne eivät ole pienet, jos verrataan muuhun Eurooppaan.

Mistä sopivia töitä yksinhuoltajille?

Lapsiperheiden köyhyyttä tutkinut tilastokeskuksen yliaktuaari, tilastotieteilijä Kaisa-Mari Okkonen on huomannut, että suomalaiset lapsiperheet voivat erittäin hyvin, jos tilastoista poistetaan yhden vanhemman perheet.

– Yhden huoltajan talouksien tulot ovat selvästi matalammat kuin väestön tulot keskimäärin. Kahden vanhemman perheissä tulot taas ovat keskimääräistä suuremmat, Okkonen kertoi Helsingin Uutisille vuoden alussa.

Suomessakin yksinhuoltajat, jotka käyvät töissä, selviävät suhteellisen hyvin. Ja Sairisalon mukaan yksinhuoltajat ovat erittäin motivoituneita käymään töissä, mutta työn ja lastenhoidon yhdistäminen ei vain onnistu kaikissa töissä.

– Yksinhuoltajaäitien työttömyysaste on yli kaksinkertainen, jos vertaa kahden huoltajan perheiden äiteihin. Ihan kuin yksinhuoltajia ajettaisiin pois työmarkkinoilta, Sairisalo ihmettelee.

Hänen mukaansa ongelma on, että yksinhuoltaja ei pysty tekemään esimerkiksi vuoro- tai viikonlopputyötä, koska lapselle ei ole mitään paikkaa työpäivän ajaksi. Yhä useampi työ tehdään nykyään muulloin kuin esimerkiksi tarha- tai koulupäivän aikana.

– Jokainen, jolla on 7-vuotias lapsi, tietää, ettei lapsi voi olla vaikkapa iltoja yksin kotona. Työnantajien pitäisi kehittäisi päivähoitovaihtoehtoja ja tarjota vaikkapa lapsiparkkeja, joihin työntekijät ja asiakkaat voisivat jättää lapsensa.

Suomessa yhden vanhemman lapsiperheitä on yli 118 000. Näistä äidin ja lapsen perheitä on yli 70 prosenttia.

Lue myös:

Lauri Tähkästä yksinhuoltaja: "Arki välillä helvetin haastavaa"

Jani Toivola: "Yksinhuoltajuus ja vaativa työ on mahdotonta yhdistää"

Tätä mieltä: Hoitovapaa ei ole ”perheen oma valinta”

Köyhä kokeili päivän luksuselämää

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme