Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock
Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä.

Kuinka kekseliäs mieli toimii? Miksi joillekin syntyy inspiraatioita tyhjästä? Ja miksi usein käy niin, kun luovia ratkaisuja eniten kaipaisi, niitä ei ilmesty edes väkisin yrittämällä.
 
Vaikka tyypillistä luovaa ihmistä on vaikea määritellä, jotkin ominaisuudet ovat yhtäläisiä. Amerikkalaislehti Huffington Post listaa artikkelissaan luovien ihmisten tapoja.

1.  He ottavat riskejä.

Luovuus on kykyä tehdä jotain tyhjästä, ja siihen tarvitaan riskien ottamista. Luova ihminen viihtyy ottaessaan riskejä elämän eri osa-alueilla. Hukkaan heitetty aika ja raha tai tahriintunut maine ovat vain sivutuotteita pieleen menneestä taiteesta.

2. He etsivät uusia kokemuksia.

Luovat ihmiset nauttivat, kun saavat antautua uusille kokemuksille, tunteille ja mielentiloille. Avoimuus, älyllinen uteliaisuus sekä jännityksen etsiminen tuovat mukanaan tuoreita ajatuksia. Kokeile vaikka yksin matkustamista.

3. He kääntävät elämän esteet edukseen.

Vastoinkäymiset ravistelevat mieltä ja voivat olla mahdollisuus luoda uutta. Luovat ihmiset käyttävät vaikeuksia ja traumoja mahdollisuutena kasvuun. Trauma voi auttaa ihmistä kasvamaan myös ihmissuhteissa. Kun on kokenut vaikeuksia, näkee toisin elämän arvon ja maailman.

4. He seuraavat intohimojaan.

Luovat ihmiset ovat usein luonnostaan motivoituneita – eli he ovat motivoituneita toimimaan ja tekemään työtä sisäisestä halusta eivätkä niinkään ulkoisesta palkkiosta tai tunnustuksista.

5. He epäonnistuvat usein.

Sietokyky on luovuuden edellytys. Luova työ on täynnä jatkuvia epäonnistumisia, mutta vikoja ja epäonnistumisia ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti.

6. He ottavat aikaa yksinololle.

Taiteilijat mielletään yleensä yksinäisiksi susiksi, mutta yksinäisyys voi olla vain avain luovaan ajatteluun. Oma aika antaa mielelle aikaa sekä tilaa inspiraatioille.

7. He huomaavat kaiken.

Luovat ajattelijat saavat ideoita pienistäkin yksityiskohdista. He saattavat inspiroitua vastaantulevien kasvoista tai vaikkapa räntäsateesta.

8. He työskentelevät silloin, kun heille parhaiten sopii.

Monet suuret taiteilijat kertovat tekevänsä työnsä parhaiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Esimerkiksi maineikas arkkitehti Frank Lloyd Wright herää kolmelta aamuyöllä, työskentelee useita tunteja ja menee takaisin nukkumaan. Työ määrää päivän rytmin.

9. He haaveilevat.

Luovat tyypit tietävät, että parhaat ideat tulevat näennäisesti tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Unelmointi auttaa etenemään kohti omia päämääriä ja tavoitteita.

Lähde: Huffington Post

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.