Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock
Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä.

Kuinka kekseliäs mieli toimii? Miksi joillekin syntyy inspiraatioita tyhjästä? Ja miksi usein käy niin, kun luovia ratkaisuja eniten kaipaisi, niitä ei ilmesty edes väkisin yrittämällä.
 
Vaikka tyypillistä luovaa ihmistä on vaikea määritellä, jotkin ominaisuudet ovat yhtäläisiä. Amerikkalaislehti Huffington Post listaa artikkelissaan luovien ihmisten tapoja.

1.  He ottavat riskejä.

Luovuus on kykyä tehdä jotain tyhjästä, ja siihen tarvitaan riskien ottamista. Luova ihminen viihtyy ottaessaan riskejä elämän eri osa-alueilla. Hukkaan heitetty aika ja raha tai tahriintunut maine ovat vain sivutuotteita pieleen menneestä taiteesta.

2. He etsivät uusia kokemuksia.

Luovat ihmiset nauttivat, kun saavat antautua uusille kokemuksille, tunteille ja mielentiloille. Avoimuus, älyllinen uteliaisuus sekä jännityksen etsiminen tuovat mukanaan tuoreita ajatuksia. Kokeile vaikka yksin matkustamista.

3. He kääntävät elämän esteet edukseen.

Vastoinkäymiset ravistelevat mieltä ja voivat olla mahdollisuus luoda uutta. Luovat ihmiset käyttävät vaikeuksia ja traumoja mahdollisuutena kasvuun. Trauma voi auttaa ihmistä kasvamaan myös ihmissuhteissa. Kun on kokenut vaikeuksia, näkee toisin elämän arvon ja maailman.

4. He seuraavat intohimojaan.

Luovat ihmiset ovat usein luonnostaan motivoituneita – eli he ovat motivoituneita toimimaan ja tekemään työtä sisäisestä halusta eivätkä niinkään ulkoisesta palkkiosta tai tunnustuksista.

5. He epäonnistuvat usein.

Sietokyky on luovuuden edellytys. Luova työ on täynnä jatkuvia epäonnistumisia, mutta vikoja ja epäonnistumisia ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti.

6. He ottavat aikaa yksinololle.

Taiteilijat mielletään yleensä yksinäisiksi susiksi, mutta yksinäisyys voi olla vain avain luovaan ajatteluun. Oma aika antaa mielelle aikaa sekä tilaa inspiraatioille.

7. He huomaavat kaiken.

Luovat ajattelijat saavat ideoita pienistäkin yksityiskohdista. He saattavat inspiroitua vastaantulevien kasvoista tai vaikkapa räntäsateesta.

8. He työskentelevät silloin, kun heille parhaiten sopii.

Monet suuret taiteilijat kertovat tekevänsä työnsä parhaiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Esimerkiksi maineikas arkkitehti Frank Lloyd Wright herää kolmelta aamuyöllä, työskentelee useita tunteja ja menee takaisin nukkumaan. Työ määrää päivän rytmin.

9. He haaveilevat.

Luovat tyypit tietävät, että parhaat ideat tulevat näennäisesti tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Unelmointi auttaa etenemään kohti omia päämääriä ja tavoitteita.

Lähde: Huffington Post

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin. 

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.