Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock
Luovat tyypit tietävät, että ideat tulevat tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Kuva Shutterstock

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä.

Kuinka kekseliäs mieli toimii? Miksi joillekin syntyy inspiraatioita tyhjästä? Ja miksi usein käy niin, kun luovia ratkaisuja eniten kaipaisi, niitä ei ilmesty edes väkisin yrittämällä.
 
Vaikka tyypillistä luovaa ihmistä on vaikea määritellä, jotkin ominaisuudet ovat yhtäläisiä. Amerikkalaislehti Huffington Post listaa artikkelissaan luovien ihmisten tapoja.

1.  He ottavat riskejä.

Luovuus on kykyä tehdä jotain tyhjästä, ja siihen tarvitaan riskien ottamista. Luova ihminen viihtyy ottaessaan riskejä elämän eri osa-alueilla. Hukkaan heitetty aika ja raha tai tahriintunut maine ovat vain sivutuotteita pieleen menneestä taiteesta.

2. He etsivät uusia kokemuksia.

Luovat ihmiset nauttivat, kun saavat antautua uusille kokemuksille, tunteille ja mielentiloille. Avoimuus, älyllinen uteliaisuus sekä jännityksen etsiminen tuovat mukanaan tuoreita ajatuksia. Kokeile vaikka yksin matkustamista.

3. He kääntävät elämän esteet edukseen.

Vastoinkäymiset ravistelevat mieltä ja voivat olla mahdollisuus luoda uutta. Luovat ihmiset käyttävät vaikeuksia ja traumoja mahdollisuutena kasvuun. Trauma voi auttaa ihmistä kasvamaan myös ihmissuhteissa. Kun on kokenut vaikeuksia, näkee toisin elämän arvon ja maailman.

4. He seuraavat intohimojaan.

Luovat ihmiset ovat usein luonnostaan motivoituneita – eli he ovat motivoituneita toimimaan ja tekemään työtä sisäisestä halusta eivätkä niinkään ulkoisesta palkkiosta tai tunnustuksista.

5. He epäonnistuvat usein.

Sietokyky on luovuuden edellytys. Luova työ on täynnä jatkuvia epäonnistumisia, mutta vikoja ja epäonnistumisia ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti.

6. He ottavat aikaa yksinololle.

Taiteilijat mielletään yleensä yksinäisiksi susiksi, mutta yksinäisyys voi olla vain avain luovaan ajatteluun. Oma aika antaa mielelle aikaa sekä tilaa inspiraatioille.

7. He huomaavat kaiken.

Luovat ajattelijat saavat ideoita pienistäkin yksityiskohdista. He saattavat inspiroitua vastaantulevien kasvoista tai vaikkapa räntäsateesta.

8. He työskentelevät silloin, kun heille parhaiten sopii.

Monet suuret taiteilijat kertovat tekevänsä työnsä parhaiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Esimerkiksi maineikas arkkitehti Frank Lloyd Wright herää kolmelta aamuyöllä, työskentelee useita tunteja ja menee takaisin nukkumaan. Työ määrää päivän rytmin.

9. He haaveilevat.

Luovat tyypit tietävät, että parhaat ideat tulevat näennäisesti tyhjästä: kun mieli on hetken muualla. Unelmointi auttaa etenemään kohti omia päämääriä ja tavoitteita.

Lähde: Huffington Post

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tilaajille
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen

Yli miljoona suomalaista tekee henkisesti raskasta työtä, jossa on vaara kyynistyä. Ensihoitaja Mika Länsisola kertoo, miten työ on muuttanut häntä.

Kutsumusammatti. Palkitseva ja mielenkiintoinen työ, jolla on merkitystä. Samalla kuitenkin duuni, jossa joutuu päivittäin kasvotusten esimerkiksi kurjuuden, sairauden, päihteiden ja syrjäytymisen kanssa.

Joka neljännellä suomalaisella on henkisesti raskas työ, kertoo Työterveyslaitoksen...