Bethany Mota. Kuva Youtube
Bethany Mota. Kuva Youtube
Soikkuu. Kuva Youtube
Soikkuu. Kuva Youtube
Benjamin Peltonen. Kuva Instagram
Benjamin Peltonen. Kuva Instagram
Sara Fabel. Kuva Instagram
Sara Fabel. Kuva Instagram

Kalifornialainen Youtube-julkkis Bethany Mota tienaa kuukaudessa kymmenen kertaa enemmän kuin suomalainen keskimäärin.

Kalifornialaisella Bethany Motalla, 18, on enemmän seuraajia Youtubessa kuin Lady Gagalla. Mota on niin sanottujen haul-videoiden äiti. Haulit eli suomalaisittain  ostosvideot ovat videoita, joilla esitellään viimeisiä hankintoja. Motan tapauksessa nämä ovat vaatteita, hiussomisteita ja meikkejä.

Ihan hölmöä!

Niin voisi kuvitella, mutta Motalla on oma teineille suunnattu vaate- ja korumallisto ja hän tekee Business Insiderin mukaan nettisuosiollaan vuosittain satojentuhansien ansiot. Jos suomalaiset keskiansiot ovat 3 100 euroa kuussa, Mota tienaa yhden kuun aikana arviolta noin 30 000 euroa.

14-vuotiaana videoharrastuksen aloittaneen Motan esikuvina voi pitää vaikkapa teinisensaatio Justin Bieberiä tai julkkisbloggaaja Perez Hiltonia – myös heidän suosionsa sai alkunsa netistä.

Kotoisin somesta

Yhä useampi nuorisoidoli putkahtaa netistä, ja ne julkisuuden henkilöt, jotka osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa, ovat supersuosittuja.

Suomessa näkyy sama trendi. Yle kutsui itsenäisyyspäivän jatkoille nuoria somejulkkiksia, nuorison käyttämillä keskustelupalstoilla ihkutetaan komeita ja kauniita staroja ja jotkut haluavat ottaa heidän kanssaan yhteiskuvia.

Bethany Motan tuloja meillä tuskin ansaitsee vielä kukaan, mutta ehkä tulevaisuudessa.

Heitä suomalaiset nuoret seuraavat

Suomen oma Justin Bieber

Turkulainen Benjamin Peltonen, 16, haaveilee laulu-urasta. Hänellä on kuvapalvelu Instagramissa yli 130 000 seuraajaa.

Tulevaisuuden Mota?

Soikkuu eli parikymppinen videobloggaaja Sonja Hämäläinen on suomalainen Youtube-julkkis. Yli 82 000 seuraa häntä videopalvelu Youtubessa.

Ei vain suomalaisten suosiossa

Suomesta ulkomaille muuttaneella tatuoijalla ja mallilla Sara Fabelilla, 27, on Instagramissa yli 420 000 seuraajaa. Häntä seuraavat muutkin kuin teinit.

 

Lue myös:

Saako Facebookiin laittaa kuvallisen etsintäkuulutuksen kadonneesta?

Someen hurahtanut: "Tein vauvalleni Facebook-profiilin"

Hei sinä, vietät liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa!

Näin et ärsytä ketään Facebookissa

Me Naiset Facebookissa.

Me Naiset Twitterissä.

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****