Lemmikkien ylipaino on ongelma myös Suomessa. Ylen Aamu-tv kertoi vuosi sitten, että suomalaisille eläinlääkäreille tehdyn kyselyn mukaan jopa yli kolmannes koirista ja kissoista on ylipainoisia. Kuva: Colourbox
Lemmikkien ylipaino on ongelma myös Suomessa. Ylen Aamu-tv kertoi vuosi sitten, että suomalaisille eläinlääkäreille tehdyn kyselyn mukaan jopa yli kolmannes koirista ja kissoista on ylipainoisia. Kuva: Colourbox

Palkitsetko lemmikkisi suklaalla tai jopa oluella, kuten jotkut tekevät? Ylipainon lisäksi nämä herkut voivat aiheuttaa koirille ja kissoille helposti myrkytyksen.

Pikaruoka, juusto, suklaa, sipsit, keksit ja jopa alkoholi aiheuttavat koirille – ja myös muille lemmikeille – yhä enemmän ylipainoa, kertoo The Telegraph -lehti.

Tuoreen tilaston mukaan Isossa-Britanniassa on jopa viisi miljoonaa ylipainoista koiraa, kissaa ja kania.

Eläinsuojelujärjestö PDSA on tästä luonnollisesti huolissaan. Järjestö muistuttaa, että ihmisen välinpitämättömyys voi aiheuttaa eläimille elinikäisiä sairauksia, kuten sydänkohtauksia, diabetesta ja nivelongelmia.

Eläinsuojelujärjestö on ryhtynyt Briteissä myös tuumasta toimeen. He järjestävät jälleen vuosittaisen Pet Fit Club -kilpailun ja toivovat, että omistajat osallistuisivat siihen ylipainoisten lemmikkiensä kanssa.

– Lemmikkien ylipainoon voidaan puuttua, ja se voidaan selättää dieetin ja liikunnan avulla, eläinlääkäri Vicki Larkham-Jones sanoo Telegraphissa.

Alkoholi ja suklaa hengenvaarallisia

Eläinlääkäri harmitteli myös sitä, että vaikka puolet lemmikkien omistajista tietää ylipainon olevan terveysriski myös nelijalkaisille, he jatkavat epäterveellisten herkkujen syöttämistä.

Hän muistutti myös siitä, että ylipainon lisäksi suklaa ja alkoholi voivat aiheuttaa myrkytyksiä. Vaikka jotkut koirat pitävät esimerkiksi oluen mausta, alkoholia ei pitäisi antaa koirille ja kissoille lainkaan. Niiden maksa ei polta sitä yhtä hyvin kuin ihmisten. Niinpä se aiheuttaa helposti alkoholimyrkytyksen, mikä voi pahimmillaan johtaa koomaan tai kuolemaan.

Suklaa taas sisältää metyyliksantiineja, kuten teobromiinia, joka on myrkyllistä niin koirille kuin kissoillekin.

Lue täältä lisää herkuista, joilla ei kannata palkita tai helliä koiria ja kissoja.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.