Sieltä ne nyt tulevat ja vievät meitsin. Kuva: Shutterstock
Sieltä ne nyt tulevat ja vievät meitsin. Kuva: Shutterstock

Nyt niitä osaa jo muistella lämmöllä, mutta voi sitä pelkoa, joka sai sydämen hakkaamaan täysillä. Vieläkö muistat?

Moni pelkäsi lapsena Nasse-setää, kenties joulupukkiakin. Sitten oli pelkoja, jotka kumpusivat suoraan arjesta ja uutisista – milloin kriiseistä maailmalla, milloin paljon lähempää.

Moni lienee pelännyt lapsena tulipaloa, mutta osa lapsuuden peloista on myös sukupolvikokemuksia: 70-luvulla kauhistutti esimerkiksi kylmä sota, 80-luvulla aids.

Naiset muistelivat lapsuuden kauhujaan. Pelkäsitkö sinäkin jotakin näistä?

"Lapsuudessani 80-luvun lopulla kysyin joka ilta ennen nukkumaanmenoa äidiltä tai isältä, eihän tänä yönä tule tulipaloa tai murtovarkaita. Joka ilta äiti vastasi kärsivällisesti, että ei tule. Jos vastaus jäi saamatta, en saanut unta. Paha sanoa, mistä tämä sinnikäs pelko kumpusi."

"Pelkäsin maailmanloppua. Isoisäni luki minulle Raamatun Ilmestyskirjasta seitsenpäisestä hirviöstä ja tulenlieskoissa kituvista syntisistä. Aloin pelätä, milloin maailmanloppu tulee. Toisaalta pelkäsin hirveästi, että pääsisin Taivaaseen, koska sitten pitäisi elää ikuisesti, ja millaista se sitten olisi: mitä siellä olisi tekemistä?"

"Elin lapsena kylmän sodan aikaa, ja Neuvostoliiton uhka leijui vahvasti päällä. Muistan, että pienenä olin päättänyt, että jos sota syttyy, niin pommisuojaan otan mukaani Leena-nukkeni ja oman tyynyn."

"Pelkäsin namusetiä. Meidän kylällämme niitä todistetusti liikkui ysärillä, Poliisi-TV:kin kertoi siitä. Kaikki epäilyttävät autot olivat tietenkin aina namusetien autoja, ja sitten juostiin tyttökavereiden kanssa kintut maitohapoilla ensimmäisen kaverin kotiin piiloon ja kanneltiin vanhemmille namusedistä. Erityinen suosikkipelottelunaihe olivat Jammu-tarinat."

"Pelkäsin aidsia, kun Sunnuntairaportissa kerrottiin, että hammaslääkärit tunnistavat hiv-potilaat valkoisesta kielestä. Seisoin peilin edessä kieli pitkällä varmana siitä, että kuolen aidsiin. Silloinhan uskottiin, että sen voi saada vaikka linja-autoaseman vessasta, jota en tietenkään käyttänyt."

"Olin aivan varma, että oksentamiseen voi tukehtua, joten pelkästin vatsatautia. Pelkäsin sitä niin hysteerisesti, että jokaisen iltarukouksen yhteydessä rukoilin, etten oksenna. Olin myös taikauskoinen: minun piti kolmesti kysyä äidiltä, että eihän yöllä tule paha olo ja oksennus. Kun perheessä joku sai vatsataudin, linnoittauduin huoneeseeni ja istuin koko illan avoinna olevan tuuletusikkunan edessä, etten hengittäisi 'vatsatauti-ilmaa'."

"Pelkäsin ufosieppauksia. 1990-luvulla oli valtava ufo-villitys. Televisiosta tuijotettiin iltaisin Juhan af Grannin ja Rauni-Leena Luukasen vetämiä ufo-ohjelmia, ja lehdissä oli juttuja 'selittämättömistä valoilmiöistä'. Silloin puhuttiin myös paljon ufosieppauksista. Pyöräilin usein iltaisin sydän pamppaillen soittotunnilta kotiin, koska pelkäsin koko ajan hetkeä, jolloin kuusikon takaa kohoaa minut mukaansa nappaava avaruusalus."

"Olin kai tokaluokkalainen, kun saimme poliorokotteen sokeripalassa. Niihin aikoihin kehitin yhden elämäni suurimmista peloista. Jotenkin päädyin käsitykseen, että polio eli lapsihalvaus jäykistyttää uhrinsa loppuiäksi, joten joka ilta käydessäni nukkumaan mietin, millaisessa asennossa haluaisin viettää loppuelämäni. Asettelin itseni huolellisesti kylkiasentoon niin, että polvet olivat koukussa. Jos polio yöllä iskisi, asento olisi kätevä: siinä pystyisin nukkumaan mutta siitä minut olisi aamulla myös helppo nostaa tuolille istumaan. Hienosti lähestyin siis pelkoani ratkaisukeskeisesti!"

"Pelkäsin ydinsotaa, kuten varmaan joka toinen 1980-luvun lapsi. Rukoilin aina iltarukouksessa maailmanrauhaa. Kerran juhannuksena keräsin ne seitsemän kukkaa tyynyn alle, koska luulin, että niidenkin avulla voisi heilan sijaan toivoa rauhaa."

"Pelkäsin, että jokin planeetta nyrjähtää radaltaan. Olin päätynyt käsitykseen, että silloin maasta loppuu elämä. Pelkäsin myös auringon sammumista."

"Äitini nuoruuden tuttu oli kuollut ilmeisesti aivoinfarktiin, joten pelkästin, että äidiltäni tai isältäni katkeaa verisuoni päästä."

"1980-luvulla pelottivat happosateet ja saasteet yleensä. Jälkimmäistä lievitti joka ikinen pienikin havainto naavasta puissa, koska naavahan on puhtaan ilman merkki. Että jos sittenkin olisi toivoa."

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00