Kuvat Shutterstock
Kuvat Shutterstock

Peplum, tuo seikkailuelokuvien lajeista maskuliinisin, ei kun... Tällaisten asiavirheiden välttämiseksi Wikipediaan tarvitaan lisää naisten kirjoittamia artikkeleita.

Hyvä, naiset! Tilastojen mukaan hallitsemme sosiaalista mediaa. Facebookin käyttäjistä 58 ja Twitterin näpyttelijöistä peräti 62 prosenttia on naisia.

Mutta ei niin hyvää ettei huonoakin: netin suosituin tietolähde Wikipedia on yhä miehisistä miehisin foorumi. New Scientist -lehden mukaan netin suurimman tietokirjan toimittajista vain 10 prosenttia on naisia.

Testosteroni myös näkyy: lähes kaikki naiselämän keskeisimmät Wikipedia-­artikkelit raskaudesta ystävyysrannekkeeseen ovat peräisin miehen näppäimistöstä. Tuorein jupakka puhkesi rapakon takana, kun naisnimet ängettiin kategoriasta "amerikkalaiset kirjailijat" omalle sivulleen "amerikkalaiset naiskirjailijat".

Ei ole Suomenkaan Wikipedian tilanne sen parempi. Artikkeli greigestä, harmaan ja beigen sekoituksesta, loistaa poissaolollaan. Peplum määritellään äärimaskuliiniseksi seikkailuelokuvan tyylilajiksi, mutta naisfiguuria imartelevasta hamemallista ei ole mainintaakaan. Sen sijaan tarkka-­ampujien sysirumasta ghillie- eli röllipuvusta sepustetaan pitkästi, syntyhistoriaa myöten.