Mitä viestisovellusta sinä käytät eniten? Kuva: Shutterstock
Mitä viestisovellusta sinä käytät eniten? Kuva: Shutterstock

Vuosipäivänsä kunniaksi Whatsapp uudistaa Tila-kenttänsä. 

Suosittu viestisovellus Whatsapp täyttää tällä viikolla kahdeksan vuotta. Juhlan kunniaksi sovellukseen on tiedossa uusi päivitys, joka saa sen muistuttamaan enemmän Snapchat-sovellusta.

Pian Whatsappin Tila-kenttässä voi nimittäin jakaa rivinmittaisten tekstipätkien lisäksi kuvia ja videoita. Kuvaa voi muokata piirroksilla, teksteillä ja emojeilla. Päivitykset näkyvät omille kontakteille 24 tunnin ajan, ja toiset ihmiset voivat reagoida päivityksiin suoraan niitä klikkaamalla.

Uusi ominaisuus muistuttaa pitkälti Snapchatin Tarina-ominaisuutta. Myös sen avulla käyttäjä voi jakaa seuraajilleen kuvia ja videoita, jotka näkyvät heille 24 tuntia.

Tila-kenttä on ollut Whatsappissa käytössä jo sen alkuajoista saakka. Nyt tehtävä päivityksen tehtävä on palauttaa sovellus juurilleen, kertoo The Verge. Whatsappin tiedotteen mukaan sovelluksen alkuperäinen käyttötarkoitus oli se, että käyttäjät voisivat jakaa toisilleen tilapäivityksiä juuri Tila-kentän kautta. Käyttäjät eivät kuitenkaan innostuneet siitä, joten sovellusta kehitettiin enemmän viestittelyyn sopivaksi.

Facebook ja Snapchat jatkuvassa kamppailussa

Whatsapp ei ole ensimmäinen teknologiajätti Facebookin omistama sovellus, joka kokeilee Snapchatista tuttuja ominaisuuksia. Viime syksynä Instagram päivittyi niin, että käyttäjien on mahdollista jakaa samanlaisia 24 tuntia julkisena olevia tarinoita. Myös Facebookissa ja Facebook Messengerissä ominaisuutta on testattu.

Ei ole mikään yllätys, että Facebook haluaa viedä sovelluksiaan Snapchatin suuntaan. Nuorten suosiossa oleva Snapchat on onnistunut nappaamaan ison osan Facebookin käyttäjistä matkaansa.

Uudet päivitykset ovat olleet yritykselle menestyksekkäitä. Esimerkiksi Instagramin Tarina-ominaisuutta käyttää päivittäin 150 miljoonaa ihmistä – suunnilleen sama määrä käyttää Snapchatin vastaavaa ominaisuutta.

Mitä mieltä olet Whatsappin uudesta ominaisuudesta? Aiotko käyttää sitä, vai onko mielestäsi kyseessä ihan turha juttu? Keskustele kommenttilaatikossa!

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pidä tavoitteesi mielessäsi. Älä harhaudu sivuraiteille vain parin ulkopuolisten kommentin vuoksi. Seuraa sydäntäsi päätöksissäsi.

 

JOUSIMIES

Olet tekemisissä vaikutusvaltaisen ihmisen kanssa. Kiinnitä huomiota sananvalintoihisi. Joku testaa kärsivällisyyttäsi tänään.

 

KAURIS

Suuntaa kuohuvat tunteesi johonkin merkittävään. Saat energiallasi paljon aikaan tänään. Ole rehellinen, kun sinulta kysytään motiiveistasi.

 

VESIMIES

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Haali mahdollisimman paljon tietoa siitä, mikä sinua odottaa. Valppaus säästää sinut harmillisilta rahaongelmilta.

 

KALAT

Unohda omat huolesi hetkeksi ja tarjoa apuasi ystävälle. Hyvät tekosi tekevät ihmeitä mielialallesi. Vedät positiivista huomiota puoleesi.

 

OINAS

Älä etene asioissa pakon voimalla. Saatat päästä ryminällä muutaman askeleen eteenpäin, mutta kärsivällisyys vie sinut paljon pidemmälle.

 

HÄRKÄ

Pysy valppaana tänään. On tärkeää, että pidät silmäsi auki ja tarkkailet ympäristöäsi. Anna itsellesi aikaa tottua uusiin käänteisiin.

 

KAKSONEN

Saat lähipiiristäsi arvokasta tukea, joka on tänään tarpeen. Muutoksen tuulet puhaltavat. Ihmissuhteesi on liikkumassa uudelle tasolle.

 

RAPU

Pidä hyvää huolta terveydestäsi. Panosta tasapainoiseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan. Hyvinvointisi näkyy myös ulospäin.

 

LEIJONA

Älä anna muutosten sekoittaa päätäsi. Uudet tuulet ovat sinulle hyväksi, mutta pidä jalat tukevasti maassa. Impulssien ei tule hallita elämääsi.

 

NEITSYT

Puuhaat haastavan projektin parissa. Palautteen pyytäminen on hyvä etappi. Tapahtumat saavat odottamattoman käänteen tänään.

 

VAAKA

Kotona nousee pintaan ongelmia, jos joku ei kanna vastuutaan yhteisistä asioista. Ole oma-aloitteinen ja pysy liikkeessä. Aktiivisuudesta saa pisteitä.

Jos talvellakin tuntuu, että kotia on usein tuuletettava, on sisäilmassa todennäköisesti jotain häikkää.

Outoa hajua, epämääräistä oireilua ja tarvetta tuulettaa kotia talvellakin. Muun muassa näistä asioista voi epäillä, että kodin sisäilmassa ei ole kaikki ihan kunnossa.

Näin kertoo Sisäilmayhdistyksen sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola, jonka mukaan talvi-ilmoilla ei pitäisi tarvita juuri tuulettaa edes taloissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.

– Jos pakkasillakin on sellaista tunnetta, että täytyy tuulettaa sisällä, olisi syytä kyllä miettiä, että mistä se johtuu. Tuulettamisen tarve voi kieliä riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuu kokonaan ilmanvaihtoventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisälle.

– Usein poistoilmanvaihtojärjestelmien taloissa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, joista tuloilma pääsee sisään. Se on hyvin yleinen ongelma suomalaisissa kodeissa, Ahola sanoo.

Samasta ilmiöstä kertoo Terveysilma tänään tiedotteessaan. Terveysilman mukaan joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuu kokonaan ilmanvaihtoventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisälle. Se voi aiheuttaa tunkkaisuutta, vetoa ja kuivaa ilmaa, mikä puolestaan saa useimmat ratkaisemaan tilanteen tuulettamalla kotia.

” Ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa.”

Sekä Sisäilmayhdistyksen Aholan että Terveysilman mukaan suomalaiset tietävät kotiensa ilmanvaihtojärjestelmistä hyvin vähän. Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf kertoo tiedotteessa, että huonoon ilmanlaatuun myös puututaan harvoin.

– Vaikka monet ovat  huolissaan kotinsa sisäilman laadusta, ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa. Ilmanvaihdosta puhuttaessa hyvä testikysymys on, tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa. Vastauksesta voi päätellä, onko asunnosta toimiva, riittävä ilmanvaihto.

– Jos kodin ilmanvaihto toimii kunnolla, ikkunan avaamiseen ei pitäisi tulla tarvetta kuin satunnaisesti, vaikka kun ruoanlaiton yhteydessä tulee käryä, Schlauf toteaa.

Sisäilman laatua tulee tarkkailla

Huonosta sisäilmasta kielii sisäilma-asiantuntija Aholan mukaan monet asiat. Ensimmäisiä niistä ovat oudot hajut ja fyysinen oireilu.

– Poikkeavien hajujen tulisi aina olla sellainen hälytysmerkki, jolloin pohditaan, mistä hajut voivat tulla. Kun huonossa sisäilmassa ollaan riittävän pitkään, saattaa henkilö alkaa oireilla erilaisilla ärsytysoireilla. Myöhemmin saattaa esiintyä pitkittyneitä tulehduskierteitä.

”Samoissa olosuhteissa toinen sairastuu ja toinen ei huomaa mitään.”

– Oireet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä: samoissa olosuhteissa toinen sairastuu ja toinen ei välttämättä huomaa mitään, Ahola sanoo.

Lue myös: Oletko jatkuvasti vähän nuhainen? Erikoislääkäri listaa sisäilmasairauden ensimmäiset oireet

Yksi sisäilman terveyshaitta kotona voi olla myös radon, eli radioaktiivinen jalokaasu, jota ei voi aistinvaraisesti havaita. Riittämätön ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä talon rakenteisiin. Omaan ilmanvaihtojärjestelmään tutustuminen onkin olennaista, jotta mahdolliset ongelmat ja viat on mahdollista löytää.

Asukaat

Yksi merkki paljastaa, jos kotisi sisäilmassa on ongelmia – ”Ikkunan avaamiseen ei tarvetta”

Meidän taloyhtiössämme vain pakko liitoksella oleva uusi huippuimuri pelaa vain 1 vaihteella.kun 50e arvoinen rele on ohitettu ja 600e arvoinen ohjausyksikkö.Ruuan paistorasvat valuu seinillä kun imuri liian hitaalla. Alakerrassa homeongelmat kun kivijalan Piki pahvit vetää viimeisiä. rinteestä valuva vesi imeytyy kivijalan läpi kellarikerrokseen. Salaoja puuttuu talon ympäriltä tai tukossa.65 v tehty talo ei huoltoo sen jälkeen kunnollista.Onneksi on rakenne muuten jämäkäksi tehty.Isänöitsiä...
Lue kommentti
asukaat

Yksi merkki paljastaa, jos kotisi sisäilmassa on ongelmia – ”Ikkunan avaamiseen ei tarvetta”

Taloyhtiössämme vaihdettiin ikkunat 20v sit tiivisteet kunnolliset se pätkä puuttui.silloin kun imurit toimi niin ei tullut ilmaa.katkasin reilu vaaksan pätkät pois pelas. Ny tulee ja omalla paineella menee ulos kun ikkunan auki pitää. No ne karmin ja seinän välissa vain pinta listat ne täyty tilkitä ensin.Kun gardiinit puol vaaterissa oli käytävän ovee avatessa.
Lue kommentti